bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
8 september 2015 - 5 november 2016


(Podcast Marjolijn van Heemstra en Remy Jacobs over hun eenmalige vervolg van Als ik de liefde niet heb van 5 november j.l. in de Waalse Kerk in Rotterdam)

De katholieke kerk heeft besloten het meldpunt voor seksueel misbruik op 1 mei 2015 te sluiten. Na alle schandalen is het nu tijd om door te gaan, vindt zij. Maar wie bepaalt eigenlijk wanneer dit pijnlijke hoofdstuk kan worden afgesloten? Zou een machtig instituut als de katholieke kerk niet meer verantwoording moeten afleggen voor de vele slachtoffers die werden gemaakt?

Marjolijn van Heemstra en de  Rotterdamse priester Remy Jacobs, die zelf als kind is misbruikt, vinden van wel en houden met de voorstelling Als ik de liefde niet heb een ontroerend en indrukwekkend pleidooi voor meer openheid en liefde. Op 28 september 2014 ging de voorstelling in première. Wegens groot succes is de tournee verlengd.


(Lex Bohlmeijer van De Correspondent interviewde Remy Jacobs over zijn levensverhaal en de vertaling daarvan naar de voorstelling Als ik de liefde niet heb)

Twee jaar geleden benaderde de Rotterdamse priester Remy Jacobs theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze er wat in zag samen een voorstelling te maken over het misbruik binnen de kerk. Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, doorbreekt, na lang beraad met zichzelf, het zwijgen en roept de geloofsgemeenschap en vooral de paus op tot meer openheid en liefde en minder hypocrisie.

Samen verdiepten Jacobs en Van Heemstra zich in de materie en kwamen uit bij een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren.

In een poëtische, fantasievolle voorstelling nemen zij het publiek mee in de zoektocht naar liefde en geloof. Een moderne pelgrimstocht waarin onderzocht wordt hoe we ons in deze tijd moeten verhouden tot de kerk en tot grote systemen in het algemeen.

CREATIVES

Decorontwerper
Arjen de Leeuw
Dramaturg
Liet Lenshoek
Eindregie
Jeroen De Man
Geluidsontwerp
Roald van Oosten
Kostuumontwerper
Karin van der Leeuw
Lichtontwerp
Axel Dikkers

Cast

Nieuws


MARJOLIJN VAN HEEMSTRA EN REMY JACOBS

Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen en is columnist, schrijver en theatermaker. Marjolijn onderzoekt in haar werk hoe systemen zich verhouden tot het individu en in hoeverre wij geconditioneerd zijn door onze omgeving en persoonlijke geschiedenis. Ze kiest haar onderwerpen steeds vanuit een diepe noodzaak.

Haar eerste voorstelling bij het Ro Theater was Garry Davis, waarvoor ze geselecteerd is voor het Vlaams Theaterfestival 2014. Met Sadettin Kirmiziyüz maakte ze eerder dit jaar de voorstelling Jeremia, door de Nederlandse Toneeljury uitgeroepen tot een van de beste kleine zaal-voorstelling van seizoen 13-14. Remy Jacobs is werkzaam als geestelijk verzorger in Rotterdam. 

BETROKKEN BIJ PRODUCTIE

productie Yoka van Zuijlen
techniek Axel Dikkers, Hein van Leeuwen, Maurice Leentvaar
rekwisieten
Roos Veenkamp
kleders
Isabel Blokland, Roos Mikx
kostuumatelier Karin van der Leeuw, Jacqueline de Maat
marketing
Catelien van der Hoeven
educatie
Marieke Dijkwel
tourneeplanning
 Impresariaat WallisFinkers  
grafische vormgeving 75B 
fotografie Leo van Velzen

Recensies

“Verbluffend taboe-theater. Geraffineerde combinatie van gedramatiseerde documentaire en humaninteresttheater. Maar dan wel met een ijzingwekkende finale.”

Hein Janssen Hein Janssen
★★★★★ de Volkskrant

“Je weet wat er komen gaat, en toch: het is ontroerend als Remy, een midveertiger, uiteindelijk zijn eigen verhaal doet, inclusief de onterende details.”

Ron Rijghard Ron Rijghard
★★★★ NRC Handelsblad

“Als ik de liefde niet heb is een belangrijke voorstelling, een groot verhaal dat onderdeel uit maakt van een niet te bevatten groter verhaal. Een voorstelling die de hersenen activeert, en belangrijker nog: het gevoel.”

Sander Janssens Sander Janssens
★★★★★ Theaterkrant.nl

“Mokerslag Als ik de liefde niet heb. Het zou zo maar kunnen dat theater hiervoor bedoeld is.”

Jellie Brouwer Jellie Brouwer
Radio Kunststof

“Een prachtige vormgeving [...], een gevarieerde soundscape, een beeldschone belichting - aan alles is de juiste aandacht besteed. Daardoor krijgt de gruwelijke realiteit in het theater een zachte omlijsting. ”

Hein Janssen Hein Janssen
★★★★★ de Volkskrant

“Dat Jacobs [...] eindigt met Paulus' pleidooi voor de liefde is verpletterend en ontroerend. Wraak en gerechtigheid liggen voor de hand. Maar zonder liefde rest er niets.”

Robbert van Heuven Robbert van Heuven
★★★★ Trouw

“Niet alleen wordt een belangwekkend verhaal in een bijzondere structuur verteld, ook wordt er gespeeld met taal, en met de klassieke vraag waar theater ophoudt en de werkelijkheid begint. Of andersom. Want ook de waarheid kun je liegen.”

Jasmijn Sprangers Jasmijn Sprangers
★★★★ Cutting Edge

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Ik was er voor de tweede keer. Ik wilde het nog zo graag een keer horen, zien, voelen, beleven. Onvoorstelbaar sterk neergezet dit levensverhaal.

5 sterren

Willy en Kor

'Om te komen wat je niet hebt, moet je gaan langs waar je niet hebt', is naast 'Als ik de liefde niet heb' een rake! Dank voor jullie warme samenspel

4 sterren

Beatrijs

wat een onderwerp..wat een tekst..wat een spel..wat een boodschap dat liefde altijd boven wraak gaat! Lang geleden dat theater me zo raakte ! Dank!!

5 sterren

Toto Ras

Remy en Marjolein vond ik zeer integer spelen en ik kan me voorstellen dat dit een grote inpact op hun emoties en energie heeft op zo'n middag. Dank j

5 sterren

Tonneke Mulder

Indringend en prachtig om zo gevoelig iets en onvoorstelbaars op toneel tot leven te brengen en je mee te laten nemen. Liefde gaat boven wraak.

5 sterren

Simme de Jong

Geweldig spel, jammer dat ik ,ondanks mijn gehoorapparaat, sommige stukken niet kon verstaan. Er werd dan gefluisterd of emil had het masker op..

4 sterren

Johanna Swart

Het nauwelijks bespreekbare misbruik binnen onze RK kerk wordt hier wel bespreekbaar. En dan ook nog eens zonder veroordeling. Prachtige voorstelling.

5 sterren

Jan Bechtold

Het nauwelijks bespreekbare misbruik binnen onze RK kerk wordt hier wel bespreekbaar. En dan ook nog eens zonder veroordeling. Prachtige voorstelling.

5 sterren

Jan Bechtold

ontroerende teksten,jammer dat niet alles(vooral van de actrice) niet goed te verstaan is..Mooi vormgegeven decor.

4 sterren

grietje de nijs

Heel indringend, goed gespeeld, heeft me lang bezig gehouden. De "glazen-muziek" deed pijn aan mijn oren dat vond ik jammer. Maar verder heel knap.

4 sterren

Jolien Fokma

Hier wordt je stil van. Het is beklemmend om zo in iemands ziel te mogen kijken, als iemand zijn pijn zo dapper met je wil delen. Prachtig stuk!

5 sterren

Yolande wijbrands

Heftig, ontroerend, mooi, warm en wrang.. Prachtige (voor)beelden en verwijzingen: Narnia, de baarmoeder, Theresa & Jan, Heel bijzonder. Dank !!

4 sterren

Engelien

De tegenstellingen spraken me zeer aan. Het "lichte" maakte het zware draaglijk. De humor zorgde voor lucht zodat je weer kon inademen.

5 sterren

ina van steensel

ik wist er iets van, maar niet alles. Hoe jullie dit samen met zoveel kracht brengen, bewonderenswaardig. Ik ben er nog stil van! Veel bewondering!

5 sterren

Jos Knubben

Achter de .... hoort nog het woord Toezichthouders!

0 sterren

Albert de Rouw

Vergeten sterren te geven. We geven er 5. De overige drie personen konden het aardig verstaan.

0 sterren

Arnold Fransen

we hebben genoten van het prachtige spel en onderwerp. Helaas jammer dat het voor iemand met een slecht gehoor moeilijk was te verstaan.

0 sterren

Arnold Fransen

Ik heb onvoldoende superlatieven. Niet alleen geweldig gespeeld maar óók gebracht! Helder vooral ook de weggedraaide hoofden van de ...

5 sterren

Albert de Rouw

Heel herkenbaar,mooi gespeeld alleen als je doof bent is het niet verstaanbaar,voor mij vrouw kon daar door niet mee, waarom niet in utrecht spelen

5 sterren

n cornelissen

Het gebeurde. Met zoveel zeggingskracht verteld en de boodschap betwijfeld. Aan wie verteld en waarom. Beklemmende opbouw is prachtig. Wie gelooft wat

5 sterren

Patrick Bruggeman

Wat een moed om zo'n voorstelling te maken. Chapeau! Ik wens Remy veel heling toe.

5 sterren

Agnes Korver

Een geschenk uit de hemel. Dit is een boodschap uit de Universum. Meest indrukwekkende voorstelling wij ooit gezien hebben. Powerfull!

5 sterren

Gabrielle van den Berg-Grant

Indrukwekkend, ontroerend, aangrijpend en herkenbaar. Ik ben weer een stukje verder.

5 sterren

Jos

De moed hebben weer op te staan en je verhaal te vertellen. En dan nog eens op deze manier! Ben diep onder de indruk. En volgende zomer ROME! DOEN!

4 sterren

Nellie MArkus

De voorstelling was even aangrijpend als intelligent met een boeiende dynamiek tussen de hoofdrolspelers. Kwetsbaar, moedig en waardig gebracht.

5 sterren

Harry Wibier

Ik ben naar de try- out geweest op 25 sept. Schitterend, adembenemend, het probleem van misbruik binnen de kerk op de huid verteld. Ga er heen!

4 sterren

Trudy Meily

misbruik binnen de katholieke kerk op zo'n integere manier gebracht, dat je het niet meer kunt negeren als je deze voorstelling gezien hebt. top!!

5 sterren

Jan Bechtold

0ntroerend en kippenvel;aan de stoel gekluisterd.Heb het rondbazuind.Ook dapper van Remy;het zal energie vreten .Aanrader!

5 sterren

GoedbloedLeo

Ik ken Remy al wat langer. Maar deze vorm van uiting was mij niet bekend. Wel de problematiek. Remy je bent een kanjer in vele opzichten.

5 sterren

Fons

Ontroerend dat de voorstelling met (het doorgeven van) de liefde eindigt. Remy heeft die ondanks alles behouden. En dat "alles" is niet gering ...

4 sterren

Suzanne

Wat wordt dit verhaal dapper, waardevol en prachtig verteld. Hopelijk bereikt het velen: slachtoffers, daders en "neutralen".

5 sterren

Marjolein Driessen

Aangrijpend, het laat je niet los! Maar dat uiteindelijk, ondanks alles, de liefde zegeviert is zo hoopvol...

4 sterren

Nelly Rejen

'n verpletterend stuk. Compliment voor 't gepassioneerde spel, de ijzersterke teksten, de humor en 't lef waarmee dit weerzinwekkend item is neergezet

5 sterren

Jan Bierhoff

Een bijzonder, indrukwekkend en aangrijpend theaterstuk wat je niet onberoerd laat. Het geeft je voldoende stof tot nadenken mee naar huis. Aanrader!

4 sterren

Marjolein

Een mooie weergave van een intriest gebeuren. Het misbruik van jongeren. Oprecht weergegeven en ontroerend. Moedig van de acteurs dit te vertellen.

5 sterren

Louis Spruijt

Ik zag de tryout. Ik vond het geheel aangrijpend en integer en confronterend. Er zit veel diepgang in. Ik had dit niet willen missen.

5 sterren

marinus van den berg

Lees alle recensies van het publiek (52)

Als ik de liefde niet heb

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!