Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
13 oktober 2009 - 4 december 2009

In Amazones komen twee fascinaties van Gerardjan Rijnders bij elkaar: de tragediePenthesilea van Heinrich von Kleist over de amazonekoningin die verliefd wordt op haar tegenstander Achilles, hem doodt en vervolgens opeet, en het leven en werk van documentaire-maakster en fotografe Leni Riefenstahl, die uit tomeloze ambitie het nazi-regime verheerlijkte. In de lijn vanBakelietCount your Blessings en Titus geen Shakespeare maakt Rijnders een montagevoorstelling waarin deze twee verhalen met elkaar worden verweven. 

Leni Riefenstahl maakte furore met haar film Triumf des Willens (1935), die wordt gezien als een propagandafilm van de Duitse nazi-partij. Danseres, actrice, regisseuse, bergbeklimster, documentairemaakster en fotografe Leni Riefenstahl was niets ontziend in haar pogingen roem te bereiken. In 1932 nam zij contact op met Adolf Hitler die vanaf dat moment haar opdrachtgever werd. Ze verdedigde tot haar laatste dag (ze werd 101 jaar) de stelling dat kunst en politiek niets met elkaar te maken hebben.  

Eén van haar grote dromen was het verfilmen van Heinrich Von KleistsPenthesilea, dat speelt tijdens de Trojaanse oorlog. Riefenstahl zou zelf de hoofdrol gaan spelen, de veldslagen wilde ze draaien in de Libische woestijn. Nét op het punt dat de filmploeg klaarstond om te gaan filmen brak in Libië de oorlog uit en kon het project niet doorgaan. Heinrich von Kleist bewerkte het klassieke verhaal van de amazones die de strijd aangingen met het Griekse leger tot een heftig stuk van vierentwintig scènes. In de oorspronkelijke mythe doodt Achilles de hogepriesters van de amazones, Penthesilea. Bij Von Kleist wordt Penthesilea verliefd op haar tegenstander, doodt hem en eet hem vervolgens op. Gerardjan Rijnders schrijft nu een nieuw stuk, geïnspireerd opPenthesilea van Von Kleist en het leven en werk van Riefenstahl.  

  • Gerardjan Rijnders

    Gerardjan Rijnders
    Bewerker, Regisseur

Cast

De voorstelling Amazones speelt zich af op de filmset van Penthesilea en is een combinatie tussen live spel en film. De enscenering bestaat uit drie onderdelen: documentair materiaal, de acteurs op het toneel en live opgenomen filmbeelden van scènes op het toneel. De vurige strijdster Penthesilea wordt gespeeld door Fania Sorel, Leni Riefenstahl door Sylvia Poorta. De actrices worden bijgestaan door een cameraploeg, acteurs van het Ro Theater en studenten van de Acteerschool Rotterdam. 

Meegewerkt aan de productie

Decor Marc Warning 
Cinematografie & lichtontwerp Maarten van Rossem 
Kostuums Sabine Snijders
Coördinatie kostuums Roelie Westendorp
Kleedster Margriet Beentjes
Coördinatie kap / grime Cynthia van der Linden
Kap / grime Hanneke van Roon, Leo Maliepaard, Nanda Both (stage) en Deborah Verwey (stage)        
Rekwisiteur Tamar Stalenhoef
Productieleiding Michiel van Schijndel
Hoofd techniek John Thijssen
1e inspiciënt Hein van Leeuwen
Bouwinspiciënt Peter Leeuwenburgh
Lichttechnicus Axel Dikkers
Geluidstechnicus Julius Geleijnse
Toneeltechnicus Maurice Leentvaar

 

 

Recensies

“Een helder, onderhoudend en soms schrijnend portret van een raadselachtige vrouw die nooit haar eigen fouten onder ogen heeft willen zien.”

★★★★ ★★★★
De Volkskrant

“Het is de verdienste van Sylvia Poorta dat het publiek nog enigszins met sympathie naar haar kan blijven kijken. Zo veel ontkenning, zo veel strijd, zo veel lef. De actrice zou met deze glansrol wel eens een Theo d'Or-nominatie in de wacht kunnen slepen.”

★★★★ ★★★★
De Telegraaf

“"Regisseur Rijnders maakt heel knap van de vele betekenislagen een lichtvoetige en heldere voorsteling die belangrijke vragen oproept over kunst, politiek en de waarheid."”

Trouw Trouw
.

“Sylvia Poorta levert als Riefenstahl een grootse prestatie. Ze is kwestbaar en tegelijk keihard, hunkerend naar steeds opnieuw die erkening.”

Noord Hollands Dagblad Noord Hollands Dagblad
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Amazones

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!