bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
23 september 2016 - 13 november 2016

Hoeveel mensen hoor je nu echt? Zij  die schreeuwen of zij die stilletjes aan je voorbij lopen? Helga Maria Baumgarten is een tragikomedie over één van de duizenden mensen waar je in het leven aan voorbijgaat zonder hen te zien.

Helga is verzorgster in een psychiatrische kliniek. Zij heeft een geheim, waar ze met niemand over praat. Als dochter van Chinese acrobaten werd ze verkocht aan een Duitse circusfamilie. Na een turbulente jeugd wordt ze gedwongen het circus te verlaten. Vanaf dat moment is Helga’s leven niet meer hetzelfde. Ze verdwijnt naar de achtergrond, maar doordat Esther Scheldwacht besluit een voorstelling over haar te maken, wordt ze gedwongen zichtbaar gemaakt. Dit leidt tot een absurdistische confrontatie tussen actrice en personage.

In 2014 speelde Esther Scheldwacht een verpleegster in de voorstelling Bossen van het Ro Theater. Een klein, onopvallend personage dat oorspronkelijk niet in het stuk van schrijver Wajdi Mouawad voorkwam, maar door Esther Scheldwacht zelf werd gecreëerd. De verpleegster begon haar gaandeweg zo te intrigeren dat ze over haar een voorstelling wilde maken. 

CREATIVES

Kostuumontwerper
Erik Bosman, Karin van der Leeuw
Lichtontwerp
Jan Harm Wagner
Muziekproductie
Moos de Walle
Vormgever
Lidwien van Kempen

Cast

Nieuws


Esther Scheldwacht

Helga Maria Baumgarten is de derde voorstelling van Esther Scheldwacht en het meest persoonlijke deel van haar trilogie. Na haar succesvolle solovoorstelling De Sunshine Show over een Thaise travestiet, schreef en regisseerde ze acteur Stefan de Walle in de solovoorstelling Op een mooie Pinksterdag, geïnspireerd op het boek ‘Ontpopt’ van Caspar Janssen. Centraal in al haar stukken staat een mens die men voorbij loopt, maar waar een groot verhaal achter schuilt.

Betrokken bij de productie

een coproductie met Theater aan het Spui
uitvoering decor Mantel Decor
techniek Sidney van Geest, Rik ’t Jong, John Thijssen (coördinatie)
productieleiding Ad van Mierlo
bewegingsadvies TYD met Sara/Sara Rensema
verkoop Alles voor de Kunsten/Wilma Kuite
persvoorlichting Catelien van der Hoeven
marketing Gerlinde Bolt
educatie Marieke Dijkwel
fotografie Martijn Beekman en René Castelijn
animatie Once Upon a Frame
illustraties Cristina Martins
met dank aan Kees Hulst, Florentijn Boddendijk

Recensies

“Door jouw intens gespeelde personage, die niet alleen het vak op hoog niveau liet zien, maar ook een leven had. Dát is toneelspelen.”

Willem Nijholt Willem Nijholt
★★★★★

“Ik vond het heel erg bijzonder. Ontroerend en verrassend. En heel puur. Echt prachtig.”

Maartje van de Wetering Maartje van de Wetering
★★★★★

“De identiteitscrisis van een toneelpersonage, in een open gevecht met de bedenker van dat personage, het is alleen al daarom intrigerend en een soort creatief, fantasierijk drijfzand, omdat de conflictstof, zijnde brandstof én munitie voor drama, voor ieder drama, werkelijk eindeloos is.”

Loek Zonneveld Loek Zonneveld
★★★★ Theaterkrant.nl

“De teksten van de drie solo’s van Esther Scheldwacht zijn nu gebundeld. Een tussenbalans, vermoed ik. Er komt meer. Hoop ik.”

Loek Zonneveld Loek Zonneveld
★★★★ Theaterkrant.nl

“De verhalen van actrice Esther Scheldwacht en haar personage Helga raken verrassend verweven.”

Karin Veraart Karin Veraart
★★★ de Volkskrant

“In Helga Maria Baumgarten zijn de stille scènes de mooiste. Uit iedere handeling spreekt eenzaamheid.”

Karin Veraart Karin Veraart
★★★ de Volkskrant

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

This type of strategy is not perfect, sometimes the perfect solution is clumps around the lashes or smears about the eyelids when water comes into c

4 sterren

Roscoerok Roscoerok

Vanaf de aanvang boeiend! Maria Baumgarten deelde met het publiek verhalen over mensen voor wie het leven niet zo vanzelfsprekend is..Indrukwekkend!

5 sterren

Nelly Rejen

Is de verbeelding even waar als de werkelijkheid van huid en haar? Ik vind , dat deze vraag boeiend werd getoond.

4 sterren

M.A.

Speelse en oprechte voorstelling, het thema lijkt eenvoudig maar raakt diep en biedt ruimte voor nieuwe invullingen, ga je graag weer zien Esther!

4 sterren

Ingrid

Ik was gisteren in Ainsi Maastricht en was diep ontroerd door de prachtige voorstelling Helga Maria Baumgarten van Esther Scheldwacht.

5 sterren

Cecile van de Weerdt

Beter kan ik het niet verwoorden. Esther Scheldwacht neemt je mee, verwondert, verrast, ontroert.

5 sterren

Jet

Je hebt me erg geraakt gisteren Esther. Het was een groot tranendal, nog lang na de voorstelling. Dat is positief, je vertelt een prachtig verhaal

5 sterren

Anoniem

Ik ben geraakt, prachtig geschreven en geacteerd! Mooi getuige te zijn van ontwikkeling van repetitie naar voorstelling (zag ook openbare repetitie).

5 sterren

Anja Brand

Intrigerende solo-voorstelling over dilemma's van theater en identit. Maakt ook nieuwsgierig naar donkere bladzijde Nederlands-Indische geschiedenis.

4 sterren

Theo Coskun

Wij gaan regelmatig naar allerlei theaters. Dit keer hebben wij de essentie van de voorstelling niet begrepen. Goed geacteerd.

2 sterren

Kas en Marlène Hektor

Ze weet me iedere keer vol in mijn ziel te raken, durft de kwetsbaarheid open en bloot te leggen, van zichzelf en van mij, de dankbare toeschouwer.

4 sterren

Astrid de Wind

Esther Scheldwacht is een bevlogen actrice. Ik heb genoten van Helga Maria Baumgarten en zie er naar uit de hele voorstelling te zien!

5 sterren

Anja Brand

Lees alle recensies van het publiek (14)

Helga Maria Baumgarten

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!