Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
1 september 2002 - 1 oktober 2002

Bloetwollefduivel is een eigenzinnige opera van de Vlaamse componist Walter Hus in een enscenering van Guy Cassiers. Walter Hus gebruikte de toneeltekst Bloetwollefduivel van Jan Decorte als libretto voor zijn opera. Bloetwollefduivel is een bewerking van het Macbethverhaal van Shakespeare. Decorte brengt het aantal personages terug tot drie: Bloetwollefduivel (Macbeth), zijn vrouw en een meisje ('dekselisa': de heks Lisa). In deze driehoek speelt zich het gruwelijke verhaal af van een man die moordt om koning te worden en moet blijven moorden om de macht te behouden.

Componist Walter Hus is gefascineerd door het verhaal, maar vooral door de muzikaliteit van het Vlaams van Jan Decorte. Decorte speelt met rijm, ritme en klankkleuren. Het lijken schoolpleinrijmpjes, maar met al hun gruwel, moord en terreur snijden ze door de ziel.  In zijn muziek zoekt Hus naar eenzelfde mix van speelsheid en dodelijke ernst: hij laat zich nu eens inspireren door volkse deuntjes, dan weer door klassieke muziek. Zijn manier van componeren past wonderwel bij de teksten van Decorte. Hus onderstreept de ritmische en knoestige elementen in de tekst en legt in de drie zangpartijen soms eenvoudige, ontroerende melodische lijnen, die passen bij de personages. 

 

  • Guy Cassiers

    Guy Cassiers
    Regisseur

Auteur
Jan Decorte

De muziek wordt uitgevoerd door een monumentaal dansorgel dat speciaal voor Bloetwollefduivel werd gebouwd door de familie Decap uit het Belgische Herentals. Dit fameuze geslacht van orgelbouwers vervaardigde dansorgels die vele danspaleizen en cafés over de hele wereld sieren. In het Decap-orgel, handgemaakt maar computer-aangestuurd, wordt een volledig orkest op fascinerende wijze geïntegreerd in 1 instrument. Waar Walter Hus voorheen zijn compositie uitgevoerd zag door vier saxofoons, had hij nu meer dan 30 instrumenten tot zijn beschikking. Hus nam zijn intrek in de orgelfabriek om te schrijven aan de compositie, terwijl de familie verder bouwde aan het instrument. Het muzikale resultaat is verbluffend en spannend. Op het toneel transformeert het immense orgel dan weer tot een club geestdriftig spelende musici, dan weer tot een onneembaar fort in Decortes Macbeth-verhaal.

Guy Cassiers is verantwoordelijk voor de enscenering die alle ruimte laat aan de muziek, de stem en de poëzie. Bloetwollefduivel was in 2001 te zien als onderdeel van het succesvolle theatertweeluik Macbeth Macbethvan het ro theater. Het ro speelde tegelijkertijd in twee zalen Macbeth van William Shakespeare in regie van Alize Zandwijk en Decortes bewerking ervan, Bloetwollefduivel, geregisseerd door Guy Cassiers. Het succes van de opera als onderdeel van die enscenering ligt aan de basis van de herneming in september en oktober 2002.

 

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Bloetwollefduivel

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!