bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
17 februari 2016 - 23 april 2016

Hoe kom je tot een aanslag? Hoe wordt een mens levensgevaarlijk voor zijn medemens? Wat is er voor nodig om dat geweld te begrijpen?

In Bommenneef zoekt theatermaker Marjolijn van Heemstra het antwoord op deze vragen aan de hand van haar familiegeschiedenis. Oom Kapitein Van Heemstra pleegde op Sinterklaasavond 1946 een aanslag met drie doden als gevolg. Deze bommenneef wilde een heilstaat opbouwen en geloofde dat zoiets niet kan zonder de opoffering van mensenlevens. Hij werd veroordeeld als terrorist en zijn ‘Sinterklaasmoorden’ beheersten een jaar lang de kranten.

Van Heemstra verdiept zich in deze geschiedenis en reconstrueert op basis van archiefmateriaal en interviews haar oom in de persoon van acteur Herman Gilis. Samen onderzoeken Gilis en Van Heemstra wat de ‘Sinterklaasmoorden’ ons vandaag de dag zeggen over geweld en verantwoordelijkheid.

Duik net als Marjolijn van Heemstra in het archiefmateriaal van kapitein Van Heemstra en de 'Sinterklaasmoorden' >

CREATIVES

Componist
Roald van Oosten
Decorontwerper
Theun Mosk
Dramaturg
Liet Lenshoek
Eindregie
Jetse Batelaan
Kostuumontwerper
Karin van der Leeuw
Lichtontwerp
Axel Dikkers

Cast

Nieuws


Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is een politiek geëngageerde maker afkomstig uit Rotterdam. De afgelopen jaren ontwikkelde ze een geheel eigen stem in het Nederlandse theaterklimaat; filosofisch, geëngageerd, documentaire-theater dat ze brengt met humor en poëzie. Na Garry Davis en Als ik de liefde niet heb is Bommenneef de derde voorstelling die ze maakt bij het Ro Theater.

Herman Gilis

Herman Gilis is sinds 1998 verbonden aan het Ro Theater en speelde in talloze voorstellingen als LEGER, Dood van een Handelsreiziger, en Van Waveren. Voor zijn rol in Vrijdag van Hugo Claus won hij in 1997 de Louis d’Or. In 2012 werd hij genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn rol als Willy Loman in Dood van een Handelsreiziger. Met Bommenneef neemt Herman Gilis na ruim 40 jaar afscheid als acteur en theatermaker en gaat hij met pensioen.

Betrokken bij de productie

regieassistentie Mariëlla van Apeldoorn (stage)
educatie Marieke Dijkwel
marketing en persvoorlichting Catelien van der Hoeven
productieleiding Ferida Yildiz
rekwisieten Eva Arends
techniek John Thijssen (coördinatie), Arjen Fortuin, Axel Dikkers 

Recensies

“Persoonlijke, meeslepende voorstelling. [...] een fascinerend moreel dilemma en een wereld die niet simpelweg valt op te delen in goed en kwaad. ”

Vincent Kouters Vincent Kouters
★★★★ de Volkskrant

“Opnieuw bewijst de theatermaakster haar goede neus voor sterke verhalen. [...] In hun conflict komen interessante dwarsverbanden, met filosofie, geschiedenis, actualiteit en hun persoonlijke leven voorbij, vaak met een fijn gevoel voor humor. ”

Joke Beeckmans Joke Beeckmans
NRC Handelsblad

“De zoektocht is helder en grijpt je naar de strot.”

Jan Barend van Barneveld Jan Barend van Barneveld
★★★ Theaterkrant.nl

“[...] een indringende voorstelling waar je nog lang op blijft kauwen.”

Sonja de Jong Sonja de Jong
Noordhollands Dagblad

“[...] een heel boeiend stuk dat ik nooit had willen missen.”

Peter Olsthoorn Peter Olsthoorn
The Post Online

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Fantastische voorstelling, mag je niet missen!

5 sterren

Pete

Marjolijn's leven is een filosofische zoektocht naar de essenties van het bestaan, waar ze je met onuitputtelijke creativiteit deelgenoot van maakt.

4 sterren

Sipko

Na 2 door RO afgezegde voorstellingen was het dan eindelijk zo ver We vonden het een mooie voorstelling, die veel stof tot nadenken geeft ook voor nu!

4 sterren

Jenny Kroon

Ik zou graag nog es de tekst doorlezen.,..er zaten echte denk- stukken tussen...een hele levensfilosofie. balans tussen toneel en actualiteit

3 sterren

ada baars

Een stuk met zoveel inhoudelijke lagen dat je weer even met beide benen op de grond zet.

5 sterren

Peter Kruys

Wat een mooie gelaagde voorstelling, met genoeg om ook naderhand op te blijven kauwen.Marjolijn en Gillis brengen het met zeer prettige, lichte toets.

5 sterren

miriam piters

herbezinning op een zgn familiefeit in al zijn facetten weergegeven;emoties adekwaat weergegeven;zelfspot maakt het minder zwaar.Dank natuurlijk allen

4 sterren

oudhof-boone mca

Op een subtiele manier meegenomen in een proces van vertwijfeling. Indringende vragen rondom angst en geweld. Zeer actueel waarachtig theater. Mooi!

4 sterren

An Van Ackerbroeck

Ingrijpend. Roept herinneringen terug. Als het decor verandert hoeven de spelers niet te veranderen. .Het naoorlogse probleem van alle tijden.jano .

4 sterren

jan h oudhof

Omdat ik al 70 jaar het verhaal van Jacoba (Cootje) Visser ken, zeer geroerd. Dank Marjolein, dat je haar toonde. Maar geen antwoord op de vragen...

4 sterren

Ella Schipper-Vollebregt

Prachtige, aangrijpende voorstelling. Nog wel vragen: wat was het verzetswerk van bommenneef? zou zijn daad tijdens de oorlog legitiem zijn geweest?

4 sterren

Eva Cremers

Mooie voorstelling met veel stof tot nadenken. Fijne verhaalstem van Marjolein ( ben ik fan van) en goed spel van Herman. Ook humor af en toe.

4 sterren

Truike Reichert

goede voorstelling, indringende problematiek over "goed" en "fout", verrassende enscenering en puntige dialogen - er zat lekker de vaart in

4 sterren

Edjo

Een aangrijpende zoektocht van Marjolijn. Blijf fan van haar documentaire stijl!

4 sterren

Sjoerd

Lees alle recensies van het publiek (17)

Bommenneef

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!