Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
5 februari 2014 - 3 april 2014

BOSSEN

“Ik dacht dat ik door mijn bloed verbonden was met mijn voorouders.Maar ontdekte dat ik door mijn beloftes verbonden ben.Door beloftes die jullie elkaar hebben gedaan.

En die jullie hebben gehouden.” 

- Loup

Bossen is een epische zoektocht naar identiteit en vertelt het verhaal van het jonge meisje Loup. We volgen haar ’familie’geschiedenis van voor de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk, via de Tweede Wereldoorlog, tot nu. De moeder van Loup, Aimee, heeft iets in haar hoofd. Ze blijkt na onderzoek een bot in haar hoofd te hebben waar zich een tumor omheen heeft gedraaid. Door deze hersenafwijking heeft ze voortdurend epileptische aanvallen met visioenen van een soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Door de tumor sterft ze voordat haar dochter volwassen is.

Loup reist vanuit Canada de wereld over om het raadsel rondom de dood van haar moeder op te lossen. Als in een Arabische vertelling rollen we van het ene grote verhaal in het andere. Bossen is een zoektocht naar identiteit die zes generaties en twee continenten omvat. Loup komt tot het inzicht dat niet alleen de band van het bloed bepalend is voor wie je bent, maar ook liefde en diepe vriendschap een grote rol van betekenis spelen. 

Componist
Oleg Fateev
Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Inge Büscher
Lichtontwerp
Axel Dikkers
Ontwerper Kap & Grime
Cynthia van der Linden
Vertaler
Tom Kleijn

Cast

 • Alejandra Theus

  Alejandra Theus

  Actrice
 • Goele Derick

  Goele Derick

  Actrice
 • Oleg Fateev

  Oleg Fateev

  Componist, Muzikant
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
 • Esther Scheldwacht

  Esther Scheldwacht

  Actrice
 • Roland Haufe

  Roland Haufe

  Acteur
 • Nastaran Razawi Khorasani

  Nastaran Razawi Khorasani

  Actrice
 • Andy Van Kerschaver

  Andy Van Kerschaver

  Acteur

Nieuws

BOSSEN: 4 STERREN

Zaterdag 8 maart ging Bossen, de nieuwe voorstelling van Alize Zandwijk, in première. De productie werd zowel door het publiek als de pers met gejuich ontvangen.Zowel de Volkskrant, Telegraaf als Theaterkrant belonen Bossen met 4 sterren. Trouw kopt met ‘Waanzinnige reis langs anderhalve eeuw familie’. De Volkskrant heeft het over een ‘episch generatiedrama vol heftige verhalen’, De Telegraaf over een ‘grimmig sprookje dat tegelijkertijd poëtisch is’ en Theaterkrant oordeelt ‘met Bossen heeft het Ro Theater opnieuw iets moois in handen’.

>
Lees meer / Deel

Met Bossen brengt het Ro Theater na Branden en Kust het derde deel van het vierluik Het Bloed van de Beloften van schrijver Wajdi Mouwad.  

Wajdi Mouwad 
Wajdi Mouwad werd door het Ro Theater voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Zijn stukken worden zowel in Canada als in de rest van de wereld (o.a. Frankrijk, Duistland, Polen, Spanje) veelvuldig vertaald en gespeeld.  

Alize Zandwijk 
Alize Zandwijk is regisseur en sinds 2006 artistiek directeur van het Ro Theater. Haar werk laat zich samenvatten als anti-elitair, rauw en geëngageerd, waarbij veel dingen tegelijk en door elkaar heen gebeuren. Zij regisseerde reeds stukken van de hand van Wajdi Mouwad, Branden en Kust.Deze werden lovend ontvangen. In de pers werd Alize Zandwijk’s regie onder andere “legendarisch toptheater” (Cultureel Persbureau) genoemd en “de reden waarom toneel ooit is uitgevonden”(Groene Amsterdammer). 

Cast 
De cast van Bossen is grotendeels dezelfde als van Branden. Ook Fania Sorel, die voor haar rol in Branden werd genomineerd voor de Theo d’Or, keert terug inBossen.  

Meegewerkt aan de productie

productie Karin Netten (regieassistentie), Ferida Yildiz (productieleiding), Yinling Chan (stage) 
dramaturgie Liet Lenshoek, Jeroen van Wijhe (stage)
techniek Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Sidney van Geest (voorstellingsleiding), Andi Krijgsman, Hein van Leeuwen, Peter Leeuwenburgh, John Thijssen (coördinatie), Dylan Nederlof (stage), Wim Bos (stage)
uitvoering kostuums Erik Bosman, Karin van der Leeuw (coördinatie) 
kleden Erik Bosman, Karin van der Leeuw 
kap & grime Cynthia van der Linden 
pruiken Atelier Sjoerd Didden 
rekwisieten Roos Veenkamp 
uitvoering decor Decoratelier Vorm & Decor, techniek Ro Theater, Jari van Winsen (stage) 
crewcatering Maankasteel 
marketing Winfred van den Bor, Catelien van der Hoeven
grafische vormgeving 75B 
fotografie Leo van Velzen 

Recensies

““epische generatiedrama vol heftige verhalen” “als een duister sprookje” “een familiegeschiedenis die meedogenlozer wordt hoe verder ze terug in de tijd gaan””

Vincent Kouters Vincent Kouters
★★★★ Volkskrant

““een duistere queeste vol kronkelige zij- en doodlopende paden” “een grimmig sprookje dat tegelijkertijd poëtisch is” “laat je verwonderen” ”

Esther Kleuver Esther Kleuver
★★★★ De Telegraaf

““met Bossen heeft het Ro Theater opnieuw iets moois in handen” “een mooi en flexibel decor vol verrassingen” “de familiegeschiedenis die Alize Zandwijk glashelder overbrengt” ”

Dick van Teylingen Dick van Teylingen
★★★★ Theaterkrant

““Waanzinnige reis langs anderhalve eeuw familie” “een even waanzinnig als afschuwelijk verhaal” ”

Sara van der Kooi Sara van der Kooi
★★★ Trouw

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Bossen