Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
8 oktober 2003 - 25 oktober 2003

Na Alize's succesvolle enscenering van de dubbelvoorstelling Portia Coughlan/Kattenmoeras (Marina Carr) ging op 11 oktober Bruiloft (1932) van Elias Canetti in première in de Rotterdamse Schouwburg.

Nobelprijswinnaar Canetti beschrijft in zijn stuk een bruiloft die begint als een doorsnee burgermansfeestje, maar eindigt in een volledige apocalyps. Achter een dunne façade van fatsoen wordt het gedrag van de bruiloftsgasten zonder uitzondering gedomineerd door egocentrische inhaligheid en seksuele obsessies. De gesprekken tijdens het feestgedruis worden steeds absurder en de gasten beginnen elkaar op allerlei manieren lastig te vallen. Hoewel feest uit de hand loopt, blijft iedereen blind voor de naderende ondergang.

De personages in Bruiloft zijn op een vreemde manier welbespraakt, maar dringen niet tot elkaar door. Hun woorden zijn leeg en een slecht masker voor hun wreedheid. Het sterven van een ander is een kans om er zelf beter van te worden. Ze drukken de angst voor de dood weg en tollen steeds harder rond in liefdeloosheid.

Auteur
Elias Canetti
Componist
Jos Koedood
Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Herman Gilis, Erwin Jans
Kostuumontwerper
Valentine Kempynck
Lichtontwerp
Paul van der Laak
Vertaler
Tom Kleijn

Cast

 • Charlotte Caeckaert

  Charlotte Caeckaert

  Actrice
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
 • Marc De Corte

  Marc De Corte

  Acteur
 • Rogier Philipoom

  Rogier Philipoom

  Acteur
 • Ditha van der Linden

  Ditha van der Linden

  Actrice
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Katelijne Damen

  Katelijne Damen

  Actrice
 • Steven Van Watermeulen

  Steven Van Watermeulen

  Acteur
 • Eelco Smits

  Eelco Smits

  Acteur
 • Guus Dam

  Guus Dam

  Acteur
 • Janna Fassaert

  Janna Fassaert

  Actrice
 • Goele Derick

  Goele Derick

  Actrice
 • Esther Scheldwacht

  Esther Scheldwacht

  Actrice
 • Paul R. Kooij

  Paul R. Kooij

  Acteur

Achtergrondinformatie over de schrijver

Elias Canetti werd geboren in 1905 en stierf in 1994. Zijn leven valt samen met de twintigste eeuw. Dat is ook zo met zijn werk. Het schrijverschap van Canetti is in grote mate bepaald door de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van het nazi-regime. Toen Hitler in 1938 Oostenrijk annexeerde, vluchtte Canetti in ballingschap naar Engeland. In zijn romans, zijn essays en zijn toneelstukken ontwikkelde Canetti zich tot een meedogenloos observator van het menselijk gedrag, vooral in groepsverband. Die inzichten verwoordde hij later in zijn studie Massa en macht (1960).

Canetti schreef Bruiloft in 1932, maar het zou tot 1965 duren voor het stuk zijn eerste opvoering beleefde in het Duitste Braunschweig. De wereldpremière van Bruiloft veroorzaakte toen een ware rel omdat het stuk door het publiek werd opgevat als obscene propaganda voor de persversie. Canetti zou het op de eer van de Duitse vrouw hebben voorzien. Bruiloft is echter geen pleidooi voor losse zeden maar een visionair stuk over het verval van een samenleving die geen andere waarden meer kent dan bezit en begeerte. Ruim tachtig jaar later is het apocalyptische karakter zeer actueel. 

Tekst uit de voorstelling

Luistert u! Luistert u! Maar schrikt u niet! Over veertien minuten vergaat de wereld. U zult eerst een lichte beving voelen. U denkt, dat een zware wagen op straat voorbij ratelt. De vrachtwagen blijft hier voor het huis staan en kan niet verder. U glimlacht en u kijkt omhoog naar de kroonluchter, die zwaait heen en weer, van de zolder rollen vaten over de trappen naar beneden, grote plompe vaten, zware plompe vaten.

Meegewerkt aan productie:

Special effects Maurice Frijmuth
techniek Fabian Smit, Hein van Leeuwen, Jos Koedood, Yannis Filippas, Justin Menzo, Jelle van der Holst (stage), John Thijssen (coördinatie)
rekwisieten Myriam Van Gucht
uitvoering kostuum Erik Bosman, Karin van der Leeuw, Roelie Westendorp (coördinatie)
kleder Ineke Blinde
kap grime Lenie Teulings, Cynthia van der Linden (coördinatie)
uitvoering decor Vorm & Dekor, techniek Ro theater
productie Jellie Schippers, Bram de Ronde (coördinatie)
figuratie Evgenia Kravchenko, Sarah Hakkenberg
met dank aan DENTILIA tandtechniek

Recensies

““Meesterlijke tragikomedie zonder nooduitgang (… ) Vrijwel het hele ro-ensemble, met hulp van enkele gastacteurs, komt hier opdraven en leeft zich uit in de heerlijk karikaturale rollen. ”

Adwin de Kluyver Adwin de Kluyver
Rotterdams Dagblad

“"Regisseur Alize Zandwijk en decorontwerper Thomas Rupert hebben er in deze enscenering niet voor gekozen ook maar iets van de liefdeloosheid te verbloemen. (…) In zekere zin is Bruiloft dus voorspelbaar. Maar je blijft de volle twee dikke uren dat het stuk duurt, op het puntje van je stoel zitten."”

Maartje den Breejen Maartje den Breejen
Het Parool

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Bruiloft

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!