bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
15 april 2015 - 31 mei 2015

"Een sprankelende voorstelling waar de lol vanaf spat" - ★★★★ Theaterkrant

Meer recensies >  

CODE 010 legt de identiteit van Rotterdam bloot en schuwt daarbij de donkere randen van de samenleving niet. Geïnspireerd door de tv-serie ‘The Wire’, vaak de beste serie ooit genoemd, gaat theatermaker en acteur Sadettin Kirmiziyüz ‘undercover’ op zoek naar interessante verhalen en figuren. Let op: vanaf donderdag 21 t/m zondag 31 mei wordt actrice Alejandra Theus wegens persoonlijke omstandigheden vervangen door actrice Mariana Aparicio Torres.

Dit eerste deel van CODE 010 draait vooral om de haven, corruptie, hard werken en de niet meer te trekken grens tussen goed en fout. De digitalisering in de haven neemt een groot deel van het werk over,  de romantiek is een andere dan vroeger. Gebaseerd op echte Rotterdammers en echte verhalen worden we in CODE 010  meegesleurd in de wereld van schepen, van geld, van veel geld. Van eerlijke handel, van oneerlijke handel, van kruimeldiefstal  tot zware misdaad.

Kraanmachinist Hugo zit als een rat in de val: hij heeft een grote crimineel toegang verschaft tot de haven en komt er heel laat achter wat dat betekent. Een overijverige rechercheur gaat ten onder aan zijn eerzucht. Een hacker denkt de touwtjes in handen te hebben, maar zo simpel zit de wereld niet in elkaar. Een hoerenmadam wordt overmoedig.  Dit allemaal tegen het decor van een haven die steeds meer automatiseert, waar steeds minder ruimte lijkt voor de echte Rotterdamse mentaliteit van “geen woorden, maar daden.“ Of juist wel?

60.000 euro per jaar, man.
Hoef je niet meer te werken. 
Als je ermee wegkomt.

 

4 spraakmakende afleveringen
CODE 010 vertelt de komende seizoenen het verhaal van Rotterdam in vier spraakmakende en actuele theaterstukken waar iedere Rotterdammer zich bij betrokken voelt en zijn of haar stad herkent.

CODE 010 richt zich, net als ‘The Wire’, op een aantal bepalende groepen in de samenleving. Daarnaast speelt ook verhalende muziek, net als in de serie live gemaakt door de acteurs, een centrale rol.

 

 • Sadettin Kirmiziyüz

  Sadettin Kirmiziyüz
  Auteur, Acteur, Regisseur

 • Simon Weeda

  Simon Weeda
  Auteur

Decorontwerper
Roos Veenkamp
Dramaturg
Liet Lenshoek
Geluidsontwerp
Kaspar Schellingerhout
Kostuumontwerper
Erik Bosman
Lichtontwerp
Gé Wegman

Cast

 • Alejandra Theus

  Alejandra Theus

  Actrice
 • Marieke Giebels

  Marieke Giebels

  Actrice
 • Sadettin Kirmiziyüz

  Sadettin Kirmiziyüz

  Auteur, Acteur, Regisseur
 • Ad Knippels

  Ad Knippels

  Actrice
 • Kaspar Schellingerhout

  Kaspar Schellingerhout

  Geluidsontwerp, Acteur
 • Nasrdin Dchar

  Nasrdin Dchar

  Acteur

Nieuws

Heerlijk diner in Zaal Ro Theater

Power met Smaak verzorgt van 19 april t/m 31 mei zesmaal het HAVENdiner met gerechten uit alle windstreken. Het team van Power met Smaak bestaat uit 8 vrouwen die als vluchteling naar Nederland kwamen. Na een empowermentproject zet het Ro Theater de deuren voor hen open.

>
Lees meer / Deel

   

HAVENfestival

Vanaf half april tot eind mei is Zaal Ro Theater de ziel van de Rotterdamse haven. Met een uitgebreid programma rondom CODE 010.

HAVENradio

Elke donderdag na de voorstelling een radiouitzending, waarin de wereld van de haven vanuit verschillende perspectieven wordt uitgediept.

We gaan het gesprek aan met havenmedewerkers, journalisten en sociologen over de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van de haven. 

Met muziek van Rotterdamse muzikanten. De HAVENradio wordt afgewisseld gepresenteerd door John Buijsman en Lex Bohlmeijer. Sadettin Kirmiziyüz en Nasrdin Dchar zullen als sidekick deelnemen aan het gesprek. 

Op Radio Rijnmond is de uitzending op een later tijdstip te beluisteren.

donderdag 23 april 21.30 uur
De identiteit van de haven 

Wat maakt de haven zo Rotterdams? Met o.a. socioloog Jeroen van der Waal en  expert gebiedsontwikkeling Marinke Steenhuis.

Luister de uitzending van de eerste HAVENradio terug op RTV Rijnmond over de identiteit van de haven (uitgezonden op woensdag 6 mei) >

donderdag 7 mei 21:30 uur
Criminaliteit

De dunne scheidslijn tussen boven- en onderwereld. Met o.a. een ex-crimineel én voormalig rechercheur van de CID (Criminele Inlichtingendienst) Richard, socioloog/criminoloog Tom de Leeuw en advocaat Jaap Spigt.

Luister de uitzending van de HAVENradio terug over criminaliteit op RTV Rijnmond (uitgezonden op woensdag 13 mei) >

donderdag 21 mei 21:30 uur
De slag om de haven

De oorlog van de vakbond. De Havenvakbond is een van de sterkste bonden op dit moment. Met vakbondsleider Niek Stam en RDM directeur Bert Hooijer. Presentatie: John Buijsman.

Wat is de toekomst van de havenarbeider in de Rotterdamse Haven? Kan een haven zonder mensen? Wat betekent dat voor de havenarbeider? Wie profiteert daarvan en wie wordt er de dupe van? Is het een niet te stuiten vooruitgang of is het een gevaarlijke koers?  

Luister de uitzending van de HAVENradio terug over de slag om de haven op RTV Rijnmond (uitgezonden op woensdag 27 mei) >

donderdag 28 mei 21:30 uur
De haven in transitie

Wat is de toekomst van de haven? Hoe maken we de haven groen? Met Sabine Sluijters, historicus, strateeg en toekomstdenker, Willem Wiskerke, campaigner klimaat & energie Greenpeace en pionier en ontdekkingsreiziger Hans Jungerius. Presentatie: Lex Bohlmeijer. 

Luister de uitzending van de HAVENradio over de transitie van de haven terug op RTV Rijnmond (uitgezonden op woensdag 3 juni) >

HAVENdisco3 juni

De HAVENdisco's op vrijdag zijn geannuleerd.

HAVENdiner

Op zondag na de voorstelling kookt Power met Smaak heerlijke wereldhavengerechten! Ook zonder voorstelling te boeken. 

Op zondag 24 mei staat Ramla met haar moeder in de keuken om de allerlekkerste Somalische samosa te maken die er bestaat, gecombineerd met de Pakistaanse keuken!

Op de laatste voorstellingsdag op zondag 31 mei staan er weer twee werelden in de keuken: de Hongaarse en de Columbiaanse! 

Reserveren op voorstellingsdagen kan tegelijkertijd met het kopen van kaarten voor CODE 010. Los reserveren kan ook via marloes@rotheater.nl of bel naar 010-4046888.

HAVENhap - Captains dinner

In de laatste voorstellingsweek sluiten we de HAVENhap af met het Captain's dinner. Elke voorstellingsdag vanaf 17.30 uur kun je genieten van dit traditioneel Rotterdamse havengerecht. En dit alles voor maar € 10!

HAVENfoto

Maak de mooiste foto van de Rotterdamse haven kom te hangen in de foyer van Zaal Ro Theater.

In aanloop naar CODE 010 hangt er in de foyer van Zaal Ro Theater een grote wand van 3 x 1,5 meter waar de mooiste foto's van de haven hangen. Jouw foto kan daar ook hangen! De foto moet een weerspiegeling zijn van de Rotterdamse haven, maar een eigen interpretatie mag uiteraard ook. 

De foto('s) kun je, tot en met de laatste voorstelling op zondag 31 mei 2015, inzenden naar communicatie@rotheater.nl. Aan het eind van de voorstellingsperiode wordt de mooiste foto uitgekozen door de cast & crew van CODE 010.

Foto's van boven naar beneden: Arnold Jansen, Erik Bosman, Hidde Frankena.

Meegewerkt aan de productie

productie Ferida Yildiz (productieleiding)
regiebegeleiding Walter Bart
regieassistentie Mariëlla van Apeldoorn (stage)
rekwisieten/assistent decorontwerp Sanne Schipper (stage)
techniek John Thijssen (coördinatie), Arjen Fortuin, Axel Dikkers, Yoka van Zuijlen, Gert van Elderen (stage), Andi Krijgsman 
kleder Erik Bosman
kostuumatelier Karin van der Leeuw (coördinatie), Erik Bosman
marketing Sjoerd Joosen
pers Catelien van der Hoeven
educatie Marlou Stolk
tourneeplanning Impresariaat WallisFinkers  
grafische vormgeving IN10
scènefotografie Sanne Peper
met dank aan IMTRANS B.V. en Robert Rost (ROSTudio)

CODE 010 is een coproductie met Trouble Man.
De voorstellingen van Trouble Man worden medemogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Recensies

“Dankzij slimme regie en uitstekende acteurs wordt een clichématig verhaal over Rotterdam boeiend”

Vincent Kouters Vincent Kouters
★★★★ de Volkskrant

“Het sterke van de quasi-thriller CODE 010 is het aanstekelijke plezier waarmee vijf sterke acteurs van rond de dertig aan het werk zijn. […] een sprankelende voorstelling waar de lol vanaf spat”

Dick van Teylingen Dick van Teylingen
★★★★ Theaterkrant

“CODE 010 legt knap ware verhalen bloot”

Ron Rijghard Ron Rijghard
★★★★ NRC

“CODE 010 is prettig transparant en relaxed theater [...] Het glashelder gebrachte, rechtlijnige plot wordt uitmuntend uitgevoerd door de acteurs”

Ron Rijghard Ron Rijghard
★★★★ NRC

“In CODE 010 wordt een grimmige wereld geschetst [...] informatief en vermakelijk, mede doordat de enthousiaste acteurs als verteller dienen en voortdurend in en uit hun personages schieten ”

Esther Kleuver Esther Kleuver
★★★ de Telegraaf

“Deel 1 van CODE 010 is zonder twijfel veelbelovend met goede acteurs.”

Jennifer Scheurs Jennifer Scheurs
★★★★ Theaterparadijs

“Het eerste deel van CODE 010 is een onderhoudende voorstelling. Er wordt goed in gespeeld, het verhaal is lekker vlot geschreven en de manier waarop het gespeeld wordt is prettig om naar te kijken”

Minnekus de Groot Minnekus de Groot
Blogger

“CODE 010 is een mix van vertellend theater, waarbij de acteurs het verhaal vertellen, maar even later moeiteloos switchen naar een stuk beeldend theater, waarin het volgende stuk wordt gespeeld. […] De voorstelling boeit van het begin tot het eind. ”

Mariska Oosterhuis Mariska Oosterhuis
★★★★ ilovetheatre

“[...] zo lachwekkend en goed gespeeld dat je niet eens door hebt dat je slechts 75 minuten in het theater hebt doorgebracht. Het laat je smachten naar meer”

Maaike Schneiders Maaike Schneiders
Cleeft

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Prima spel. Leuk stuk dat afwisselend is opgebouwd en ingevuld, rond een overigens ietwat dun verhaal.

3 sterren

Henk Zwijnenburg

Erg goed gespeeld, vermakelijk en verveelt geen moment. Aanrader!

4 sterren

Femke

Ik heb genoten van het stuk. De personen waren heel goed getypeerd. En de vaart die in het stuk zat, geweldig. Als er een vervolg komt gaan we weer.

5 sterren

Riet Verheij

Leuk & verrassend! Mooie toevoeging met de muziek erbij. Aanrader voor breed publiek!

5 sterren

maaike

Goed en spannend. Genoten! Benieuwd naar de volgende delen. Mooi om te zien dat de verschillende acteerpersoonlijkheden zo'n mooie combinatie vormden!

4 sterren

Ruud

Fantastisch gespeeld. Echt Rotterdam met een Brabants accentje erin. De tijd vliegt om.

4 sterren

Marianne

Geweldige voorstelling, met mooi in elkaar geweven verhaallijnen. Duidelijk dat er inhoudelijk veel research is gedaan, waarvooor petje af!

5 sterren

Ingrid

Dit is nu zo'n voorstelling die je nog een keer in je hoofd moet afspelen en dan wordt die alsmaar beter en beter en beter.

5 sterren

Peter Schipper

Wauw! Geweldig gedaan door te acteren én over de ander/jezelf te vertellen. Maakt het heel dynamisch ondanks beperkte decor. Knap gedaan!

5 sterren

Anne Noordzij

Interessante invalshoek van acteurs op zoek naar de realiteit. Met minimale middelen word je aan het denken gezet. Mag nog meer emotie van 't gezin in

3 sterren

Posi

Best wel behoorlijk goed. Mix van verschillende vormen. Goed verhaal. Erg knap guitaarspel + zang van een vd acteurs. Kirmiziyüz: in de gaten houden!

4 sterren

Rob Biemond

Eerlijk gezegd was ik teleurgesteld. Na al mijn goede ervaringen met het Ro-theater was dit een tegenvaller. Helaas, geen aanrader dit keer.

1 sterren

Els de Haas

Je hoorde de meeuwen krijsen, de mannen op de kraan schreeuwen en de containerladingen overgeplaatst worden, zó werd je meegevoerd door het verhaal!

5 sterren

Keri

Mooie ,humoristische, boeiende voorstelling. En wat een acteertalent!!!

5 sterren

vera Landsbergen

indrukwekkend levensecht verhaal, boeiend gebracht. Vertellen en spelen gaan naadloos in elkaar over. Grote klasse.

5 sterren

Josien

Heel bijzonder, knap gespeeld. Erg leuk en gezellig was ook het havendiner

4 sterren

Willem Broekhuis Willem Broekhuis

Geweldige voorstelling! Mijn man en ik hebben genoten. Trouwens.....Leger, 3 weken daarvoor was ook subliem!

4 sterren

Elly van Rooijen

Zoals altijd van RO theater, indrukwekkend, ontroerend, actueel en geweldig geacteerd... Kortom dikke aanrader!

5 sterren

Marcel Strijp

rustig verhaal wordt wilde mix van belevenissen. excellent goed geacteerd, bewijst dat de jonge garde zowel vaardigheden als passie verbind in theater

5 sterren

trienette

Een boeiend verhaal(tje) op indrukwekkende wijze vertolkt. Kort gezegd een dikke aanrader.

4 sterren

Steven Suiker

Boeiende voorstelling, goed geacteerd, met uitstekende muzikale onderstteuning. In het begin soms traag, maar gedurfd theater met een actueel thema.

4 sterren

Arend Voskuijl

Duidelijk herkenbaar verhaal. Na afloop met één van de acteurs gesproken over mijn eigen ervaringen m.b.t .tot het onderwerp

4 sterren

Simon van der Linden

Leuk stuk. Het thema is meer maatschappelijk dan persoonlijk, maar daarmee behoorlijk verontrustend. Goed gespeeld, handzaam decor, gezellig theater.

3 sterren

arie kuijvenhoven

Waar neem je iemand mee naartoe die nog nooit een theatervoorstelling heeft bezocht? Juist! Naar Code010 van het RoTheater. Intens en toegankelijk!

4 sterren

Joline

Heel erg genoten van dit verrassende stuk. Goed spel, humor, mooie muziek, en lekker Rotterdams. Complimenten!

4 sterren

Mara

Spontaan fan geworden van de fenomenale Alejandra Theus!

4 sterren

Mei-lan

Verrassend stuk met zichtbaar plezier gespeeld. Maximaal effect met simpele middelen. Absoluut een aanrader!

4 sterren

René Bouwmeester René Bouwmeester

superboeiende voorstelling met goeie muziek, leuke en goede acteurs en trices en leuke draaiende minicontainer!

5 sterren

sanne

Een erg goede voorstelling, fantastische spelers. Boeiend van begin tot eind. Ik heb genoten

5 sterren

Wil reimer

Spannende voorstelling. Goed acteerwerk: vooral het spel van Nasrdin Dchar en Alejandra Theus was indrukwekkend. Op naar het 2e deel van deze serie!

4 sterren

Laura Smit

Prachtige voorstelling, vertelling en toneelstuk ineen. Kan niet wachten op het volgende deel. Goed decor met de draaiende container. Havenradio!!!

5 sterren

lize marie fontein

Goed stuk, belicht de donkere kant van de haven. Ook zoon van 16 was onder de indruk. Knap gespeeld!

5 sterren

jacqueline

Aanvullend op Trijnie en Johan Antons: sterren vergeten te geven: 4. Nooit gedacht een "rol" in het stuk te hebben kunnen spelen: ervaring bezoek nor!

4 sterren

Ambtenaar burgerlijke stand

Wij hebben genoten van de voorstelling (ook van de ontvangst met Havenhap en gesprekken vooraf). Mooi opgezet en sterk gespeeld. leuk weekend!

0 sterren

Johan en Trijnie Antons

voorstelling met veel vaart, goede acteurs en prachtig vormgegeven.

4 sterren

Ellen

Knappe verhaallijn, zeer goed gespeeld, confronterend en hilarisch, aanrader!

4 sterren

Hans van den Hout

Te dunne verhaallijn. Een aaneenschakeling van meer of minder geslaagde schetsjes. Dchar en Theus dragen het stuk.

3 sterren

Arnald Kanning

Heel goed beeldend verteld en zeer goed gespeeld door alle acteurs. Een bijzonder kijkje in en om de haven.

4 sterren

Elly Dunk

Prachtig vormgegeven! Mooie manier van vertellen. Een aanrader!

5 sterren

Mariska

Indrukwekkend gespeeld. Hilarisch, vrolijk en ernstig. Mooie gave voorstelling.

5 sterren

Adriaan Zijlmans

Vanuit mijn Havenogen gezien, centraal boeiend verteld, toch moet je in de rond kijken. Acteurs, decor, muziek, licht TOP! Dank.

5 sterren

Peter De Beer

Zeer goede voorstelling. Muziek en decor zijn top en sterk geacteerd. Speciaal uit België gekomen voor Alejandra. Een aanrader!

4 sterren

kelly puttemans

Meeslepend toneel, krachtig neergezette karakters, zielsnerpende muziek, effectief decor. Ik zie uit naar het volgende deel van deze serie.

5 sterren

Liesbeth

Mooie voorstelling, prima acteurs. Leuk onderwerp. Wij hebben genoten!

4 sterren

Gabi Putzmann

Ik vond het goed gedaan en zag de bedoeling van de voorstelling.Er was wel veel herrie met deze voorstelling.Soms hoorde ik niet wat de hugo vertelde.

4 sterren

Mv c . Bloom

Wat een boeiend onderwerp, fantastisch gespeeld en een verhaal waarover je moet nadenken. De haven en het bitterzoete verhaal erachter. Aanrader !!!

4 sterren

Elly Embregts

Ik weet weer waarom ik zo fan ben van het Ro. Onderhoudend verhaal, de charme van de zaal, maar bovenal steengoede acteurs!!

5 sterren

Tamara Musch

Mooi decor, goed spel, interessant onderwerp. De stijl was ook erg leuk. Half vertellend, half spelend. Benieuwd naar de volgende! Ben ik bij!

4 sterren

Terry

Uiterst vermakelijke voorstelling!! Aanrader!

5 sterren

Wilfried Van Den Broecke Wilfried Van Den Broecke

Lees alle recensies van het publiek (49)

CODE 010