Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
10 januari 2018 - 24 februari 2018

“De wijze waarop Sanne den Hartogh de boog continu gespannen houdt en je onontkoombaar zijn wereld in trekt, getuigt van een waanzinnige acteerprestatie.”
Juryrapport Louis d’Or

“Sanne den Hartogh laat u iets groots meemaken. Mis dit niet.”
De Groene Amsterdammer

“Een buitengewoon mooie krachttoer”
Het Parool

Een hartstochtelijke tirade tegen alles

In De wereldverbeteraar zien we een filosoof die teruggetrokken leeft in zijn huis. Ooit heeft hij een wetenschappelijke verhandeling geschre-ven ter verbetering van de wereld en vandaag ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat. De voorbereidingen voor de ceremonie worden ge-troffen.

Maar het gaat slecht met hem, hij is verbitterd en ook lichamelijk zwaar in verval. De wereldverbeteraar bestaat alleen nog maar in zijn hoofd: daar in de diepte van zijn denken, in een donker ravijn, raast een stroom van woorden en gedachten. Een hartstochtelijke tirade tegen de gehele wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

Na de succesvolle voorstellingen Find me a boring stone en Revolutionary Road, brengt regisseur Erik Whien zijn versie van De wereldverbeteraar terug op het toneel. Een herneming van de voorstelling die hij in 2016 bij Toneelschuur Producties maakte en waarvoor acteur Sanne den Hartogh (Van Waveren, De Vloer Op, A’dam – E.V.A.) een Louis d´Or-nominatie ontving.

Erik Whien over De wereldverbeteraar
“Bernhard schreef een genadeloos eerlijke studie naar de mens, in het bijzonder de denkende mens. In onze voorstelling proberen we door te dringen tot de kern van het stuk, ontdaan van alle ruis. Geen woonkamer, geen spullen, maar de binnenkant van een hoofd. Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken, maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol, en lopen we vast. De wereldverbeteraar is een weergaloos stuk. Het is ontroerend om te zien hoe deze man steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede en zijn onmogelijkheid contact te maken. Eigenlijk beschrijft Bernhard een universele angst van de mens: de angst om alleen te zijn, om alleen achter te blijven.”

Creatives

Dramaturg
Rob Klinkenberg
Geluidsontwerp
Wessel Schrik
Kostuumontwerper
Rebekka Wörmann
Lichtontwerp
Casper Leemhuis
Schrijver
Thomas Bernhard
Scriptadvies
Suzan Boogaerdt
Vertaler
Hans W. Bax
Vormgever
Julian Maiveld

Cast

  • Sanne den Hartogh

    Sanne den Hartogh

    Acteur

Nieuws


Erik Whien en Theater Rotterdam

Erik Whien is één van de vaste makers van Theater Rotterdam, het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Theater Rotterdam werkt met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. In onze schouwburg presenteren we (inter)nationaal theateraanbod van excellente kwaliteit. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen, en gebruiken. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. 

De Wereldverbeteraar is een co-productie met Toneelschuur Producties

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
De wereldverbeteraar

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!