Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
15 december 2006 - 24 februari 2007

Dit is het droevige verhaal van het plaatsje Hondsdorp, gelegen in de Rocky Mountains in Amerika. Hier, waar de weg doodliep, vlakbij de ingang van de oude, verlaten zilvermijn. De inwoners waren brave, doodgoeie mensen. Ze hielden van hun stadje. En al had een sentimentele ziel de hoofdstraat ooit Iepenlaan gedoopt - hoewel er nooit een iep te bekennen was geweest in heel Hondsdorp - niemand had het ooit nodig gevonden die naam te veranderen. De meeste bouwwerken in het plaatsje waren vrij armetierig. Meer een soort schuurtjes, eigenlijk. Het huis waar Tom woonde was nog het fatsoenlijkst. Het had in betere tijden bijna voor representabel kunnen doorgaan. Die middag stond de radio er zachtjes aan. Edison Senior had op z’n kindse oude dag een zwak ontwikkeld voor lichte muziek.

Tom, dorpsfilosoof uit een conservatief gehucht, stuit tijdens zijn avondwandeling op de aantrekkelijke Grace, die op de vlucht is. Tom stelt voor om haar in het dorp op te nemen. Onder veel gemor stemmen de dorpelingen toe met als voorwaarde dat Grace voor iedereen beschikbaar is om klusjes te doen. Met haar grenzeloze optimisme weet ze de harten van de bewoners bijna te winnen. Maar als blijkt dat ze door zowel de politie als de maffia wordt gezocht, wordt de angst buitenproportioneel groot, en het misbruik dat van haar wordt gemaakt steeds schaamtelozer en harder… 

Bewerker
Gerardjan Rijnders
Kostuumontwerper
Sabine Snijders
Lichtontwerp
Marc Heinz
Vertaler
Gerardjan Rijnders

Cast

 • Frank Lammers

  Frank Lammers

  Acteur
 • Beppe Costa

  Beppe Costa

  Muzikant, Actrice
 • Jacqueline Blom

  Jacqueline Blom

  Actrice

De film Dogville van Lars von Trier (Breaking the Waves, The Idiots, Dancer in the Dark) werd tijdens het filmfestival van Cannes in 2003 bekroond met de Gouden Palm. Behalve door de afwezigheid van decor, - Von Trier gebruikt alleen een zwarte vloer waarop met krijtlijnen de plattegrond van het dorpje Dogville is getekend met hier en daar een tafel, bed of ander attribuut -, maakt de film enorme indruk door de impact van het metaforische verhaal.

Daar waar Von Trier van dit verhaal over de kleinburgerlijke angst in een besloten gemeenschap de kaalslag van het theater direct naar het witte doek vertaalde, zullen Pieter Kramer (regie) en Gerardjan Rijnders (vertaling en bewerking) een filmische sprookjeswereld in het theater creëren.

Von Trier liet zich voor de film inspireren door het epische theater van Bertolt Brecht. De makers van deze theatrale versie laten zich inspireren door de tekeningen van Norman Rockwell, die een smetteloos beeld geven van de Amerikaanse ‘Happy Family’. De theaterversie van Dogville wordt een ontspoorde Sound of Music. Het kleinburgerlijke en onverdraagzame dorp Dogville wordt omgetoverd tot een droomwereld van gelukkige clichématige gezinnen, van blanke kindjes met blonde vlechtjes, van zelfgebakken brood en aangeharkte tuintjes, die uiteindelijk letterlijk aan flarden wordt geschoten.

Zowel acteurs uit het vaste ensemble van het ro theater als een aantal gastacteurs zullen spelen in deze productie. De rol van Grace zal worden gespeeld door Jacqueline Blom en de rol van Tom Edison zal worden gespeeld door Frank Lammers.

Meegewerkt aan de productie

Productie Bram de Ronde
Productie-/regie-assistentie Els Rastelli
Techniek Axel Dikkers, Dennis van Geest, Sidney van Geest, Wouter Goedheer, Maurits Goossens, Jeffrey Kranen, Andi Krijgsman, Hein van Leeuwen, John Thijssen
Rekwisieten Lidwien van Kempen
Uitvoering kostuums Erik Bosman, Karin van der Leeuw, Roelie Westendorp
Kleden Erik Bosman, Karin van der Leeuw
Kap en grime Cynthia van der Linden, Hanneke van Roon
Pruiken Atelier Sjoerd Didden
Uitvoering decor Idee + realisation, techniek ro theater

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Dogville

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!