Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
28 maart 2012 - 28 april 2012

Het wereldberoemde Dood van een handelsreiziger van Arthur Miller stamt uit 1949. Deze voor de Toneelpublieksprijs genomineerde voorstelling laat echter zien hoe scherp en actueel het stuk nog steeds is. Net als in onze tijd hangen Millers personages hun geluk op aan economische vooruitgang. De mens telt alleen mee als hij succesvol, rijk en geslaagd is.  

Willy Loman loopt zich letterlijk en figuurlijk dood op de illusie van ‘The American Dream’. Als verkoper is hij verloren, een faillissement kondigt zich aan. Hij moet opboksen tegen het beeld van zijn overleden broer Ben (Jack Wouterse) die in alle opzichten een geslaagd man was. Steeds meer deuren worden in het gezicht van Loman dichtgegooid, zijn kinderen geloven niet in de vooruitgang en ook de relatie met zijn vrouw Linda (Jacqueline Blom) vertoont steeds meer barsten en scheuren. Terwijl Lomans wereld instort vlucht hij in zijn fantasie en gaat daarin tot het uiterste. 

Componist
Beppe Costa, Maartje Teussink
Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Lichtontwerp
Casper Leemhuis
Muziekproductie
Beppe Costa, Maartje Teussink

Cast

Achtergrond

Alize Zandwijk regisseert het hartverscheuren-de verhaal over handelsreiziger Willy Loman (Herman Gilis): de verkoper die vastloopt in de illusie dat iedereen met een goede lach en een mooi praatje het ver kan schoppen in het leven. Het stuk is scherp en actueler dan ooit; net als in deze tijd hangen de personages hun geluk op aan economische vooruitgang. De mens telt alleen mee als hij succesvol, rijk en geslaagd is. 

“Je moet de mensen in hun nekvel pakken en ze door elkaar schudden.” Arthur Miller 

Met muziek van Beppe Costa en Maartje Teussink maakt Alize Zandwijk dit beroemde toneelstuk tot in de diepste vezels voelbaar. Death of a Salesman(1949) is Arthur Millers meest geroemde stuk, hij won er de Pulitzerprijs voor drama en de Tony Award voor het beste toneelstuk mee. Het is verschillende keren bewerkt voor film en televisie, onder andere in 1985, met Dustin Hoffman in de hoofdrol. 

 

Meegewerkt aan de productie

Productieleiding Michiel van Schijndel
Productie- en regieassistentie Hanneke Wolthof 
Kap/grime Cynthia van der Linden (coördinatie), Hanneke van Roon
Kostuums Roelie Westendorp (coördinatie), Erik Bosman
Techniek John Thijssen (coördinatie), Arjen Fortuin, Julius Geleijnse, Andi Krijgsman, Hein van Leeuwen 
Rekwisiteur Tamar Stalenhoef 
Kleedster Jacqueline Maat, Erik Bosman

Recensies

““Zandwijk regisseert een meeslepend verhaal zonder poespas. Met een prachtig droeve Herman Gilis als de oude Willy Loman, de handelsreiziger die zichzelf verloor in onhaalbare dromen.””

Vincent Kouters Vincent Kouters
De Volkskrant

“Gedurfde interpretatie waarin Zandwijk hét boegbeeld van de naoorlogse Amerikaanse toneelliteratuur aangrijpt voor een gelaagde en vooral heldere voorstelling over de gevolgen van een recessie, maar dan op huiskamerformaat.”

Hein Janssen Hein Janssen
de Volkskrant

“Hartbrekende handelsreiziger van Herman Gilis in een gepassioneerde Zandwijk-voorstelling, met veel vuur en mooie regievondsten, overdaad en overgave.”

Karin Veraart Karin Veraart
De Volkskrant

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

This type of product is not perfect, sometimes the perfect solution is clumps for the lashes or smears around the eyelids when water enters exposure

5 sterren

Roscoerok Roscoerok

Wat een schitterende voorstelling van het Ro-theater. Alles behalve gedateerd, nee zelf zeer aktueel. En wat speelt die Herman Gilles toch eng goed!

4 sterren

Sander Mostert

Wij vonden het een overtuigende voorstelling met een glansrol voor Willie en een dramatisch hoogtepunt met Biff.

4 sterren

Erik Lagendijk

Het spel van Willy is subliem maar ook Biff in de zoon/vader confrontatie is meest aangrijpend.

4 sterren

A.M. Baardman

Prachtige voorstelling! Dood van een handelsreiziger is gedateerd maar toch van deze tijd. Willy Loman en Biff, prachtig gespeeld.

5 sterren

peggy merison

Ik heb echt genoten van de voorstelling. Mooi decor en overtuigend spel. Subtiele overgangen naar de veerschillende tijsperioden.

4 sterren

Michelle Doumen

Dit was de derde keer in 20 jaar dat ik het stuk uitgevoerd zag. De acteurs waren uitstekend. Doorleeft.

4 sterren

Jan Maas

Indrukwekkend mooie en heftige voorstelling die bij mij behoorlijk insloeg. Prachtig spel van de acteurs van het Ro theater.

5 sterren

Ronald Ypma

De wanhoop van de vader werd prachtig verbeeld, de muziek vond ik passend en mooi. Ik vond het jammer dat de zoons te veel een flat karakter bleven.

5 sterren

Kees Taal

Ik heb van begin tot het einde geruisloos gekeken naar dit mooie stuk. Ik vond het bijzonder hoe de acteurs de personages zó neer konden zetten.

5 sterren

Erik Boer

Een vol overtuiging gespeeld stuk. Het thema is zo herkenbaar in het leven van alledag. De muziek heeft me positief getroffen.

4 sterren

Trudy Baan

Een prachtige voorstelling, waarbij de muziek van Beppie Costa en Maartje Teussink de tragiek van de neergang een nieuwe dimensie geeft.

5 sterren

Herman de Witte

Heel mooie opbouw, de muziek erbij werkte heel goed en het spel van de handelsreiziger is zo natuurlijk en herkenbaar.. Aangrijpend en emotioneel.

5 sterren

Madelon

Schitterende voorsteling. Prachtig, overtuigend spel van Herman Gilis. Ook de emotionele ontlading van Biff mocht er zijn. Ik ging er helemaal in mee.

5 sterren

Kees Koppenaal

Overtuigd! Het Ro Theater doet goede zaken.

5 sterren

Zijlmans

Bedankt voor deze indrukwekkende voorstelling. Ontroerend.

5 sterren

Ivonne Doornebos

Zeer overtuigend gespeeld. Vroeger reeds gezien. In huidige opzet (decor, geluiden + passende muziek) nog steeds aangrijpend stuk met universeel thema

5 sterren

R.Chr. van der Leer

nog steeds heel actueel stuk; typjes vlijmscherp neergezet; goed gespeeld, erg onder de indruk;zeer geraakt. Ineke van Alphen

5 sterren

inekevanalphen(mevr Budel)

Lees alle recensies van het publiek (19)

Dood van een handelsreiziger

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!