Agenda

 • Woensdag 10 mei 21:00

  Tickets

  Try-out Rotterdam Op locatie

 • Donderdag 11 mei 21:00

  Tickets

  Try-out Rotterdam Op locatie

 • Vrijdag 12 mei 21:00

  Tickets

  Try-out Rotterdam Op locatie

 • Zaterdag 13 mei 19:00

  Uitverkocht

  Première Rotterdam Op locatie

 • Zaterdag 13 mei 21:00

  Uitverkocht

  Première Rotterdam Op locatie

IS THIS THE REAL LIFE?

Een opera-performance in een spiegelpaleis, waarin bezoekers samen met theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ondergedompeld raken in het collectief bewustzijn.

Iedereen kent Freddie Mercury. The great pretender. Een man met vele gedaantes. We kennen hem als immigrant, man, vrouw, outcast, gay, married man, diva, star…. Freddie zelf was een buitenbeentje, maar kon tegelijkertijd als geen ander een - tijdelijk - collectief maken van al zijn individuele fans. Deze 'multizinnigheid' inspireerde het performanceduo tot het maken van een voorstelling over de spanning tussen opgaan in de groep en jezelf onderscheiden als individu.

Speciaal hiervoor ontwikkelde componist Michael Rauter een geheel nieuwe compositie geïnspireerd op Bohemian Rhapsody van Queen.

Meer dan een voorstelling is Freddie een collectieve beleving van groepsdynamiek, onderdompeling, bewegen, opgaan in de massa en weer je losmaken daarvan. Want zijn we niet allemaal, op onze eigen manier, een Freddie?

The New Bohemians
Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot vormen voor Freddie de gelegen¬ heidsformatie The New Bohemians samen met componist Michael Rauter, filmmakers Helena Muskens en Quirine Racké, ruimtelijk ontwerpers Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek, en kostuumontwerpers Erik Bosman en Karin van der Leeuw.

Playgrounds
Het grensverleggende werk van Boogaerdt/VanderSchoot, vaste makers van Theater Rotterdam, bevindt zich op het raakvlak tussen theater, beeldende kunst en performance. In hun serie Playgrounds onderzoekt Boogaerdt/VanderSchoot de rol van het lichaam en de live ontmoeting in een gedigitaliseerde en door beeldcultuur gedomineerde wereld. Freddie is de tweede voorstelling in de reeks.

Freddie gaat in première tijdens Operadagen Rotterdam op 13 mei (try-outs 10, 11 en 12 mei) en is daarna daar nog te zien t/m 4 juni, op locatie, in De Wasserij, Sint-Agathastraat 54, Rotterdam.

 

CREATIVES

 • Bianca van der Schoot

  Bianca van der Schoot
  Theatermaker

 • Suzan Boogaerdt

  Suzan Boogaerdt
  Theatermaker

Meer over Boogaerdt/VanderSchoot

Na hun succesvolle en grensverleggende serie Visual Statement over de spektakelmaatschappij en de verregaande invloed van beeldcultuur in onze samenleving, gaat het performanceduo zich de komende jaren bij Theater Rotterdam toeleggen op een serie voorstellen om opnieuw te kijken naar omgangsvormen, rituelen en spelregels. De eerste voorstelling uit deze reeks, Our House, speelde in het najaar van 2016 in het Ro Theater. Freddie is nummer twee in de serie.

Bianca van der Schoot: "Onze transparante samenleving lijkt al het vormelijke te wantrouwen. We veroordelen elkaar snel als niet-authentiek. We vinden dat we elkaar ons transparante ‘echte’ gezicht moeten tonen. Veel van onze rituelen hebben we verbannen omdat ze ons niet meer passen maar vooral omdat we het uiterlijkvertoon en gedoe vinden."

"In ons werk verdiepen wij ons in het rituele aspect dat samenhangt met bijvoorbeeld het gebruik van maskers. Door de verhulling lijken we meer in de buurt van de (be)ziel(ing) te komen. Een masker schept objectieve speelruimte. We zijn geïnteresseerd in de spanning die dat oplevert. Het ontpersonaliseren en het ontpsychologiseren dat hoort bij het ritueel, gaat tegen de haren van de tijd in. Wij ervaren het echter als de enige manier om een objectieve speelruimte te scheppen. Een leegte. Waar we even niet het narcistische subject hoeven zijn. Waar we ons zelf kunnen verliezen. Zodat er ruimte komt het andere te ontmoeten. Het vreemde.”

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan