bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
10 mei 2017 - 4 juni 2017

IS THIS THE REAL LIFE?

Een opera-performance in een spiegelpaleis, waarin bezoekers samen met theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ondergedompeld raken in het collectief bewustzijn.

Iedereen kent Freddie Mercury. The great pretender. Een man met vele gedaantes. We kennen hem als immigrant, man, vrouw, outcast, gay, married man, diva, star…. Freddie zelf was een buitenbeentje, maar kon tegelijkertijd als geen ander een - tijdelijk - collectief maken van al zijn individuele fans. Deze 'multizinnigheid' inspireerde het performanceduo tot het maken van een voorstelling over de spanning tussen opgaan in de groep en jezelf onderscheiden als individu.

Speciaal hiervoor ontwikkelde componist Michael Rauter een geheel nieuwe compositie geïnspireerd op Bohemian Rhapsody van Queen.

Meer dan een voorstelling is FREDDIE een collectieve beleving van groepsdynamiek, onderdompeling, bewegen, opgaan in de massa en weer je losmaken daarvan. Want zijn we niet allemaal, op onze eigen manier, een Freddie?

The New Bohemians
Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot vormen voor FREDDIE de gelegenheidsformatie The New Bohemians samen met componist Michael Rauter, filmmakers Helena Muskens en Quirine Racké, ruimtelijk ontwerpers Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek, en kostuumontwerpers Erik Bosman en Karin van der Leeuw.

Playgrounds
Het grensverleggende werk van Boogaerdt/VanderSchoot, vaste makers van Theater Rotterdam, bevindt zich op het raakvlak tussen theater, beeldende kunst en performance. Na de succesvolle serie Visual Statements, over de Spektakelsamenleving, gaat het performanceduo zich de komende jaren toeleggen op een serie voorstellen om opnieuw te kijken naar de spelregels van een samenleving. Deze voorstellen presenteren zij onder de naam Playgrounds. Zij bevragen hierin de rol van het lichaam en de live ontmoeting in een gedigitaliseerde en door beeldcultuur gedomineerde wereld. FREDDIE is de tweede voorstelling in deze reeks.

“Wij maken de serie Playgrounds speciaal voor en in Rotterdam. De stad inspireert ons. Met deze serie willen we ruimte geven aan de bezoeker. We creëren samenkomsten. Daarom zouden we het in plaats van voorstellingen misschien beter performatieve installaties kunnen noemen. We zoeken nog naar de juiste noemer voor de samenkomsten die we met de Playgrounds-reeks beogen. Ons werk raakt vaak aan andere kunstdisciplines zoals beeldende kunst of opera. Toch blijven we altijd geïnteresseerd in de ontmoeting die een theatervoorstelling in de basis is. In het theater delen we voor een bepaalde tijd een ruimte. Wat betekent dat? Wat betekent dat nu, in deze tijd, in deze samenleving? In een stad als Rotterdam leven we samen op veel verschillende gronden. Hoe en waar ontmoeten we elkaar? Horen de regels van de samenleving bij een plek of juist eerder bij een groep mensen Voldoen de oude spelregels en rituelen nog? De mens is een ploeteraar die speelt dat ‘ie bestaat. Maar hoe (her)schrijven we de regels van ons spel?”

De Wasserij
De locatievoorstelling FREDDIE staat drie weken lang in De Wasserij in het Oude Noorden. Deze oude wasserij van het Bergwegziekenhuis wordt de komende jaren herontwikkeld tot modebroedplaats. SKAR, die ateliers aan kunstenaars en vormgevers verhuurt, werkt hiervoor samen met Stipo, Vanschagen Architecten en Stad2. Maar voor het zover is, biedt De Wasserij een thuis aan FREDDIE.

Bereikbaarheid
De Wasserij ligt aan het Zuster Meijboomhof in Rotterdam-Noord, met een ingang aan de Sint-Agathastraat 54 en een ingang aan de Bergweg (naast supermarkt Dirk van den Broek). Mocht u met de auto willen komen, houd er dan qua parkeergelegenheid rekening mee dat de locatie midden in een woonwijk ligt. Doorgaans is er voldoende plek aan de Ceintuurbaan, op 5-10 minuten lopen van De Wasserij. Komt u met het openbaar vervoer, dan kunt u het best de tram nemen. Vanaf Rotterdam Centraal gaat tram 4 (richting Molenlaan) en tram 8 (richting Kleiweg) naar De Wasserij. Deze trams stoppen vlak voor de deur (tramhalte Soetendaalseweg).

FREDDIE is onderdeel van Operadagen Rotterdam, het internationaal opera- en muziektheaterfestival. Met oog voor vernieuwing en actualiteit verlegt het tiendaagse festival op vele locaties de grenzen binnen muziektheater en opera. De twaalfde editie vindt plaats van 12 t/m 21 mei 2017, kijk voor meer informatie op www.operadagenrotterdam.nl.

 

CREATIVES

Componist
Michael Rauter
Decorontwerper
Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek
Kostuumatelier
Erik Bosman, Karin van der Leeuw
Lichtontwerp
Wikke van Houwelingen
Video-ontwerp
Helena Muskens, Quirine Racké

Nieuws

Interview Michael Rauter

Dramaturg Tobias Kokkelmans (Operadagen Rotterdam) interviewt componist Michael Rauter, die voor FREDDIE een bewerking maakte van 'Bohemian Rhapsody'. "Het nummer zit in ons collectieve geheugen. Zodra je de eerste akkoorden hoort, 'is this the real life', zit het nummer in je hoofd."

>
Lees meer / Deel

FREDDIE wordt ontwikkeld door het gelegenheidscollectief The New Bohemians: een tijdelijke samenwerking tussen verschillende disciplines die, net als Freddie Mercury, steeds van gedaante wisselt.

door
Suzan Boogaerdt
Bianca van der Schoot

Compositie, live cello en electronica
Michael Rauter

scenografie
Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek

video-ontwerp
Helena Muskens, Quirine Racké

licht
Wikke van Houwelingen

kostuums
Erik Bosman, Karin van der Leeuw

techniek
John Thijssen, Arjen Klerkx, Arjen Fortuin, Andi Krijgsman, Hein van Leeuwen, Peter Leeuwenburg, Fabian Smit

rekwisieten
Eva Arends

decor
Vorm & Decor, Mario Mantel

productie
Marijke de Ruyter, Yoka van Zuijlen

marketing
Clint van der Hartt, Pauline Ouwerkerk, Kari van der Ploeg, Bart van Ree, Davids Danoss

pers
Anne Helsen

educatie
Marlou Stolk, Marieke Dijkwel

fotografie
Salih Kilic (campagnebeeld), Sanne Peper (scènefotografie)

zang/stewards
Guus Voogt, David Schwarz

met dank aan
Renee de Wilde, Operadagen Rotterdam, Create to Connect, SKAR, Stipo, Standbyu, Margreeth Olsthoorn, Martijn van de Geest, Wouter Stuve, Yvonne de Jong, Bas Asselbergs, Koos en Anja Ridderhof

Recensies

“Deze recensent ging graag op in de knap geconstrueerde, collectieve beleving. Om bij vlagen te worden beloond met een troostrijke, bijna bovenzinnelijke sensatie van mens-zijn.”

Herien Wensink Herien Wensink
de Volkskrant

“Ondertussen klinkt er een cellosonate van Bach, die geleidelijk overgaat in citaten uit 'Bohemian Rhapsodie'. Componist en cellist Michael Rauter maakte deze knappe compositie.”

Sara van der Kooi Sara van der Kooi
Trouw

“Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot dwalen steeds verder af van het traditionele theater en zoeken nieuwe wegen. De toeschouwers vervullen de hoofdrol.”

Kester Freriks Kester Freriks
NRC

“De door Helena Muskens en Quirine Racké gemaakte kleurrijke animaties zijn prachtig.”

Esther Kleuver Esther Kleuver
Telegraaf

“De sterke filmbeelden onderstrepen door middel van verdubbeling en rotoscoping de enorme kameleontische kracht van Mercury als performer.”

Marijn Lems Marijn Lems
Theaterkrant

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

The normal method to gaining a loan for people with good credit is via a traditional bank or union bank service however if you have a bad credit ratin

4 sterren

LarDaks LarDaks

Anders dan anders! Ik was er erg van onder de indruk !

5 sterren

Mariska

Ik vond het in een woord geweldig! Ik hoop van harte dat deze belevenis later nog in reprise gaat!

5 sterren

Joyce de Bruijn

Ik vond het fantastisch!

4 sterren

Carla

Prachtig op subtiele wijze zelf het meesterwerk van de Bohemian Rhapsody doormaakt. Dromerig intro, tot biecht, intens door een beeldende beleving.

4 sterren

Deborah Maria Catharina Deborah Maria Catharina

An absolute must-see-feel-experience theatre show. Amazing. Different. Eye-opening.

5 sterren

Bas

Great performance!

4 sterren

Romy

Freddie MOET je gaan zien. Megageweldig!

5 sterren

Gabbi

Lees alle recensies van het publiek (22)

Freddie

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!