Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
19 augustus 2016 - 20 augustus 2016

De 91-jarige mensenrechtenactivist werkt al 60 jaar aan een droom die maar niet lijkt uit te komen. Marjolijn van Heemstra maakte op basis van een ontmoeting met Garry Davis haar allereerste voorstelling bij het Ro Theater in een coproductie met Frascati Producties. Een voorstelling over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven. Een voorstelling over volharding, over optimisme en de kracht van theater. 

De vredesactivist en globalist Garry Davis besloot na zijn dienstjaren tijdens WO II dat hij nooit meer zou deelnemen aan een ‘voorstelling’ waarin hij niet gelooft. Hij verscheurde zijn Amerikaanse paspoort en riep zichzelf uit tot eerste officiële wereldburger.  

Hij werd wereldberoemd en kon rekenen op de steun van mensen als Albert Einstein en Eleonoor Roosevelt. Jarenlang reisde hij met zijn zelfgemaakte paspoort van land naar land, duizenden mensen volgden zijn voorbeeld. Vijfenzestig jaar later slijt de ooit wereldberoemde Davis zijn dagen als ongewenste vreemdeling in Amerika, vergeten misschien, maar nog altijd even strijdlustig.  

Van Heemstra trok een weekend op met deze onmogelijke vragensteller. Ze wilde weten hoe je dat doet: zestig jaar geloven in een droom die niet lijkt uit te komen en je onvermoeibaar verzetten tegen een systeem waar je niet achter staat.  

Garry Davis is 24 juli 2013 overleden op 91-jarige leeftijd in Vermont. 

Dramaturg
Liet Lenshoek
Lichtontwerp
Axel Dikkers
Muziekproductie
Roald van Oosten

Cast

Nieuws


Meer over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is een politiek geëngageerde maker afkomstig uit Rotterdam. De afgelopen jaren ontwikkelde ze een geheel eigen stem in het Nederlandse theaterklimaat; filosofisch, geëngageerd, documentaire-theater dat ze brengt met humor en poëzie. Na Garry Davis en Als ik de liefde niet heb is Bommenneef de derde voorstelling die ze maakte bij het Ro Theater.

Lees meer over Marjolijn van Heemstra op haar eigen website: 
www.marjolijnvanheemstra.nl 

Meegewerkt aan de productie

techniek en decoruitvoering Hein van Leeuwen 
coördinatie techniek John Thijssen 
coproductie Ro Theater / Frascati Producties  
marketing Sjoerd Joosen
met dank aan Garry Davis en Henk van Houtum (Politiek Geograaf, Radboud Universiteit Nijmegen) 

 

Recensies

““Van Heemstra is een bevlogen vertelster […] Ze weet van haar verhaal een meeslepend en ontroerend groter verhaal te maken over ongelijkheid, idealisme en verbeelding.””

**** ****
Trouw

““Het verhaal zit goed in elkaar, met leuk gedetailleerde observaties, goede timing en humor.””

*** ***
de Volkskrant

““In de vernuftige regie van Jetse Batelaan komen idealisme en engagement, zware thema’s en glanzende zeepbellen prachtig samen.” […] “Haar speelstijl is die van de drang tot overtuigen; dat doet ze in een verrassende combinatie van naïviteit en betrokkenheid.””

*** ***
NRC Handelsblad

““Een theatervoorstelling die je aan het denken zet.””

**** ****
Theaterkrant.nl

“"Het zijn stuk voor stuk mooie vondsten die voor even het idealisme van wereldverbeteraar Van Heemstra bevragen en in perspectief plaatsen." ”

**** Cultuurbewust.nl **** Cultuurbewust.nl
Cultuurbewust.nl

““Marjolijn neemt alle tijd om het verhaal te vertellen en het lukt haar om mij mee te nemen op haar avontuur. Een mooie en boeiende voorstelling in de traditie van ego-theater en documentair theater.” ”

Minnekus Minnekus
minnekus.blogspot.nl

“''Van Heemstra rijgt haar eigen verhaal en het levensverhaal van Davis vakkundig door elkaar. [...] In het theater speelt Marjolijn van Heemstra haar rol als nieuwe Ro-maker als de beste.''”

Toneelblog.nl Toneelblog.nl
Toneelblog.nl

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Mooi verhaal, mooi gebracht!

4 sterren

Bernhard

Lees alle recensies van het publiek (72)

Garry Davis

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!