Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
10 maart 2006 - 3 juni 2006

Het ro theater speelt Hersenschimmen, naar het boek van J. Bernlef. Guy Cassiers regisseert. Hersenschimmen is het verhaal van Maarten Klein, gepensioneerd secretaris van een maritieme organisatie die met zijn vrouw van een rustige oude dag lijkt te gaan genieten. Tot er storingen in zijn brein optreden. Langzaam verliest Maarten zijn geheugen. Wat begint als een verstrooidheid, wordt al snel een totale verbrokkeling van Maartens wereld. Bij volle bewustzijn raakt hij afwezig, heeft het gevoel te verdwalen, kan heden en verleden niet meer scheiden, verliest de greep op de taal, wil weer naar zijn werk en ziet zijn vrouw voor zijn moeder aan. Door de ogen van Maarten worden we deelgenoot van het voortschrijden van de ziekte, het verdriet van zijn vrouw en de ontwrichting van hun relatie. 

Hersenschimmen (1984) is een van de hoogtepunten in het oeuvre van P.C. Hooftprijswinnaar J. Bernlef. De aangrijpende roman behoort tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur en werd in vele talen vertaald. Hersenschimmen overstijgt het verhaal van een ziektegeschiedenis verre. Meer dan een boek over dementie, is het een verhaal over het trage verval van een bewustzijn, een ontroerende meditatie over verleden, geheugen, herinnering en identiteit. Wie zijn we nog als we ons niet meer herinneren wie we waren? 

 • Guy Cassiers

  Guy Cassiers
  Bewerker, Regisseur

Dramaturg
Erwin Jans

Cast

 • Marc De Corte

  Marc De Corte

  Acteur
 • Guus Dam

  Guus Dam

  Acteur
 • Joop Keesmaat

  Joop Keesmaat

  Acteur
 • Katelijne Damen

  Katelijne Damen

  Actrice
 • Sanneke Bos

  Sanneke Bos

  Actrice

Als geen ander weet Guy Cassiers met een mengeling van visuele technologie en fysiek acteerspel, een fascinerende innerlijke ruimte te scheppen op het toneel. In Hersenschimmen zoomt hij verder in op de herinnering en de werking van het geheugen, de centrale thema's van zijn bekroonde Proust-serie. Hersenschimmen wordt de afscheidsvoorstelling van Guy Cassiers, die na deze regie aantreedt als artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen. Hersenschimmen wordt gespeeld door ro-acteurs Joop Keesmaat, Sanneke Bos, Guus Dam, Katelijne Damen en Marc De Corte. De rol van Maarten Klein wordt gespeeld door Joop Keesmaat, vorig seizoen te zien in Gilgamesj en Proust. Met Hersenschimmen sluit Keesmaat een lange en bewogen toneelcarrière af. De afgelopen zeventien jaar was hij een van dé gezichten van het ro theater. Hersenschimmen belooft een ontroerende en intense voorstelling te worden over vergankelijkheid en nietsvermoedend sterven. 

Recensies

“Hoogstaand literair theater”

NRC NRC
.

“onvergetelijke Hersenschimmen’. ‘Een meesterlijke symbiose van theater, literatuur en beeldende kunst. ”

Algemeen Dagblad Algemeen Dagblad
.

“Een theatraal en dramatisch wondermooi slotakkoord, waarin Cassiers nog een kritische noot richting medische zorg kraakt”

De Trouw De Trouw
.

“Cassiers heeft zich ontplooid als wellicht de meest verfijnde vernieuwer met multimediale technieken, waarvan hij ook nu weer fraaie, ingetogen staaltjes laat zien.”

De Telegraaf De Telegraaf
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Na ruim tien jaar staat deze voorstelling nog steeds vers in mijn geheugen. Wat een geweldig bijzonder theater is dit geweest. Dank!!!

5 sterren

C.

theaterervaring ooit. zou eigenlijk hernomen moeten worden. thema nog immer zeer actueel. en natuurlijk 5 sterren...

5 sterren

Kees Van Boven Kees Van Boven

vond t fenomenaal. hoe alles: taal, relaties en decor langzaam vervlogen in tijd en ruimte. letterlijk. samen met lalalahumansteps meest indringende

0 sterren

Kees Van Boven Kees Van Boven

Nu, 9 jaar (!) verder denk ik nog altijd vol verwondering terug aan dit extreem bijzonder & geweldig prachtige stuk! Mijn diepste complimenten...

5 sterren

natascha pesch
Hersenschimmen

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!