Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
11 maart 1998 - 11 mei 1998

In John Gabriel Borkman beschrijft Ibsen de laatste dagen van bankdirecteur Borkman. Voor macht en rijkdom en om de mensheid `massaal geluk' te brengen zet­te hij alles op het spel: hij gaf zijn grote liefde op en speculeerde met ander­mans kapitaal. Hij faalde.

Nu vecht hij in totaal isolement tegen de pijn die zijn verloren illusies teweegbren­gen. De vrouwen om hem heen - zijn echtgenote Gunhild, die hij mee­sleept in zijn val, en haar zus Ella die door Borkman aan de kant werd gezet - zijn zowel zijn drijven­de als vernieti­gende krach­ten. De dood brengt zijn einde en zijn verlos­sing. 

Acht jaar geleden is bankdirecteur Borkman vrijgekomen. Om zijn grote ideaal te verwezenlijken had hij zich vergrepen aan het geld van de bank. Zijn vrouw - Gun­hild - heeft hem deze misstap nooit verge­ven. Het gezin is geruïneerd; hun zoon Erhart hebben ze destijds bij Gunhild's tweelingzus Ella onder moeten brengen. Hij is er tot zijn vijftien­de gebleven. Sinds zijn vrijlating leeft Borkman op de eerste verdie­ping van hun huis. Zijn vrouw weigert hem te ontmoe­ten of spreken. Zij heeft maar één hoop: dat haar zoon Erhart haar ooit zal kunnen vergoeden wat zijn vader haar heeft ontnomen. Dan komt haar zieke en eenzame zus Ella Erhart opeisen.

Borkman wacht op het moment dat de wereld hem weer nodig zal heb­ben. Ella - met wie hij voor zijn huwelijk ver­loofd was - biecht hij op dat hij hun relatie heeft ver­broken met het oog op zijn carrière; om zijn ideaal van rijkdom en macht te realiseren. Sindsdien heeft Ella elk vermogen om lief te hebben verloren. Enkel en alleen van Erhart - Bork­mans kind - heeft zij nog kunnen houden.

Dan trekt Borkman zijn conclusies. Hij heeft maar één fout gemaakt: hij heeft acht jaar verdaan in plaats van opnieuw een carrière op te bouwen. En terwijl zoon Er­hart zich onttrekt aan deze drie oude mensen aan het eind van hun mislukte levens en afreist met de vrouw van wie hij houdt, verlaat Borkman zijn huis en overziet het rijk dat hij ooit dacht te veroveren. Hij bezwijkt in de sneeuw.

Ella en Gunhild blijven achter in de ijzige kou bij de man van wie zij beiden hebben gehouden: `Wij, twee schi­mmen - bij de dode man.' 

 • Peter de Baan

  Peter de Baan
  Regisseur

 • Henrik Ibsen

  Henrik Ibsen
  Auteur

Bewerker
Guus Baas
Decorontwerper
Niek Kortekaas
Dramaturg
Guus Baas
Lichtontwerp
Niek Kortekaas

Cast

 • Sanneke Bos

  Sanneke Bos

  Actrice
 • Judith Klute

  Judith Klute

  Actrice
 • Nettie Blanken

  Nettie Blanken

  Actrice
 • Geert de Jong

  Geert de Jong

  Actrice
 • Joop Keesmaat

  Joop Keesmaat

  Acteur
 • Roeland Fernhout

  Roeland Fernhout

  Acteur
 • Peter Tuinman

  Peter Tuinman

  Acteur
 • Sabrina van Halderen

  Sabrina van Halderen

  Actrice

Henrik Ibsen (1828-1906) Met zijn modern realisme blaast Henrik Ibsen het toneel na een periode van verval nieuw leven in. Met deze nieuwe stijl maakt hij generaties toneel­schrijvers - van O'Neill tot Pinter en van Albee tot Mamet - aan zich schatplich­tig. In 1891 keert Ibsen na een lange periode in het buitenland wereldberoemd terug naar Noorwe­gen. Hij schrijft er nog vier stukken: Bouw­meester Solness (1892), Kleine Eyolf (1894), John Gabriel Borkman (1896) en Wanneer wij doden ontwaken (1899). Na zijn eerdere sociaal-kritische stukken toont hij nu vooral personages die hun leven hebben gewijd - of opgeofferd - aan hun ambities. Het is alsof Ibsen terugkijkt op zijn eigen leven; schuld­gevoel over wat hij anderen tekort heeft gedaan of spijt over het leven dat hij niet leefde worden thema's die in steeds sterkere mate intiem en persoonlijk zijn.

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
John Gabriel Borkman

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!