Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
17 oktober 2007 - 18 november 2007

De oude vorst Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Degene die het meeste van hem houdt zal het grootste deel krijgen. De oudste twee weten met mooie woorden de koning van hun liefde te overtuigen. Cordelia, de jongste, weigert en wordt verstoten. Het verhaal van Koning Lear wordt gespiegeld door dat van de graaf van Gloucester en zijn zonen. Beide vaders miskennen het kind dat oprecht van hen houdt. Koning Lear komt tot inzicht als de onttakeling compleet is, als hij door de beroemde storm wordt wakker geblazen. In die zin is de oude Lear een modern mens: in verwarring, juist omdat hij denkt alles in de hand te hebben. 

Het verhaal van koning Lear wordt gespiegeld door dat van de graaf van Gloucester en zijn zonen Edgar en Edmund. Beide vaders miskennen het kind dat oprecht van hen houdt.

Auteur
William Shakespeare
Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Sabine Snijders

Cast

Koning Lear geldt als een van de meest aangrijpende en confronterende stukken van Shakespeare, én als de ultieme test voor de oudere acteur. Dit keer mag een nog niet eens zó oude acteur zijn tanden zetten in de pijnlijke hoofdrol. Jack Wouterse kan in de rol van Lear zijn norsheid en zijn ontroering, zijn botte bijl en zijn fileermesje volop gebruiken. Het gaat mis wanneer de oude vorst Lear zijn rijk wil verdelen onder zijn drie dochters; hij wil degene die het meeste van hem houdt het grootste deel geven. Maar hoe meet je dat? De oudste dochters, Goneril en Regan, palmen de koning in met mooie woorden. Cordelia, Lears lieveling, weigert het hypocriete spel mee te spelen en wordt verstoten. Pas als het te laat is, ziet de berooide en afgetakelde Lear in hoe fout zijn keuze is geweest. Regisseuse Alize Zandwijk laat in deze coproductie van het RO Theater en KVS Brussel zien hoe uiterlijke schijn en mooipraterij iemand kunnen verblinden.

Koning Lear is een toneelstuk vol tragische vergissingen, ongefundeerde achterdocht en angst voor statusverlies. Deze tragedie uit ±1605 heeft nog steeds grote dramatische kracht, zowel door de ontwikkeling van het verhaal als door de rol van de natuurelementen. Beroemd is de scène op de heide waar de verhalen bij elkaar komen en de oude Lear rondzwalkt in een storm die ook en vooral in zijn eigen hoofd raast. 

Voor Alize Zandwijk gaat Koning Lear over een onherbergzame innerlijke reis die uiteindelijk leidt tot een groot inzicht. Over de blindheid van iemand die zich laat verleiden door uiterlijke schijn en mooipraterij. En over de tragiek van het te laat beseffen dat je niet naar je gevoel hebt geluisterd. Koning Lear komt tot inzicht als de onttakeling compleet is, als hij te midden van de elementen door de storm wordt wakker geblazen. In die zin is de oude Lear een moderne mens: in verwarring, juist omdat hij denkt alles in de hand te hebben.

Recensies

“Overweldigende beelden in Koning Lear”

Toneelblog Toneelblog
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Koning Lear

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!