Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
16 april 2008 - 10 mei 2008

“Kroum had van Tsjechov kunnen zijn.” Met dat compliment werd de Israëlische toneelschrijver Hanoch Levin onlangs voorgesteld aan het New Yorkse publiek. Een opmerkelijk introductie, want Levin is al bijna tien jaar dood. Stond de schrijver in eigen land in de voorste theatergelederen, daarbuiten genoot hij maar weinig bekendheid. Zijn stukkenworden inmiddels overal ter wereld gespeeld. Levins typische stijl - een combinatie van politiek engagement, absurde humor en messcherpe ironie - weet een universele snaar te raken.

O bioscoopfilm,
trillende strook licht,
al onze hoop berust op jou,
en op jou, filmoperateur,
die boven onze hoofden zit
en ons, voor een paar cent per persoon,
twee uur het echte leven geeftin de leugen van ons eigen leven.

In de wijk van vrijgezel Kroum snakken de mensen naar een beter bestaan. Tswista hoopt achter de kassa van de supermarkt op een mooie man, terwijl Trouda het moet stellen met twee vrijers zonder ruggengraat. De hypochondrische Tougati kan maar niet besluiten of het nu beter is om ‘s morgens of ’s avonds te gymnastieken. De moeder van Kroum wacht tevergeefs op een kleinkind en de vreetzieke buren reizen van huwelijk naar begrafenis op zoek naar gratis eten. De droom van geluk en succes holt het leven steeds verder uit en Kroum kijkt toe. Hij wil het allemaal wel veranderen, maar hij doet het niet. Zijn bestaan blijkt een dun vliesje, met daaronder weinig meer dan leegte.

In het Hebreeuws betekent ‘Kroum’ zoiets als ‘vliesje op de melk’. Een onsmakelijk en ongewenst laagje stolsel waarbij de rillingen je over de rug lopen.

 • Hanoch Levin

  Hanoch Levin
  Auteur

Decorontwerper
Ruud Gielens
Dramaturg
Tobias Kokkelmans
Lichtontwerp
Ruud Gielens
Regisseur
Ruud Gielens
Vertaler
Ruben Verhasselt

Cast

 • Thijs Bloothoofd

  Thijs Bloothoofd

  Acteur
 • Lukas Smolders

  Lukas Smolders

  Acteur
 • Katrien Declercq

  Katrien Declercq

  Actrice
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
RO Theater en KVS

De KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) is een ‘stedelijk platform’ in Brussel: een stad met vele gemeenschappen en tientallen talen, een stad waar arm en rijk naast elkaar leven, stad die hoofdstad is van zowel Vlaanderen, België als Europa. Brussel heeft vele gezichten, en juist die verscheidenheid vormt de inspiratiebron voor de hedendaagse, diverse en brede aanpak van de KVS. Zo wordt er, naast bestaande en klassieke teksten, ook nadrukkelijk nieuw stadsrepertoire gebracht. Verder biedt het huis van de KVS ruimte voor andere disciplines als dans, muziek, video en literatuur, voor nieuwe, avontuurlijke formats, debatten en feesten. De laatste jaren is de KVS omgevormd van een traditioneel repertoiregezelschap tot een open stadstheater met een uitgebreid palet aan verschillende makers. Het engagement voor de interculturele stad reikt verder dan de beslotenheid van de theaterzaal: de KVS beweegt zich ook doelbewust in andere maatschappelijke netwerken. Daarmee wil de KVS de muren die de stad van het theater scheiden zo dun mogelijk laten zijn.

Het RO Theater en de KVS coproduceerden eerder de voorstellingen Meiskes en Jongens, Onschuld en Koning Lear, alle in de regie van Alize Zandwijk. Volgend seizoen is Het laatste vuur, het nieuwste stuk van Dea Loher in de regie van Alize Zandwijk, de volgende in de rij van coproducties. 

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Kroum

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!