Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
29 oktober 2004 - 19 december 2004

Van oktober tot en met december speelt het ro theater opnieuw de succesvolle enscenering van Macbeth op tournee in Nederland en Vlaanderen. Alize Zandwijk regisseerde op rigoureuze wijze de ‘originele’ Macbeth in een vertaling van Hugo Claus.

Shakespeares Macbeth is het verhaal van een man die voortdurend in oorlog is met zichzelf. Wat kan Macbeth, na de moord op koning Duncan, anders doen dan doorgaan met moorden tot hij uiteindelijk zelf gedood zal worden? Macbeth is een van de donkerste tragedies van Shakespeare. In tegenstelling tot heldhaftige misdadigers als Richard III, Iago en Edmund, die van hun slechtheid genieten, lijdt Macbeth onder het besef dat hij kwaad aanricht en dat hij gedoemd is daarmee door te gaan.

Regisseur Alize Zandwijk over Macbeth:
“Het is een stuk over 'de zwarte duisternis die over de mensenziel neerdaalt', zoals Shakespeare-kenner Willy Courteaux het ooit formuleerde. Die boosheid bezielt ieder mens. Ik denk dat het iets is dat ook onvermijdelijk in onze maatschappij aan de hand is. Je zou kunnen zeggen dat Macbeth op symbolische wijze zijn hele familie uitmoordt: Hij doodt in eerste instantie zijn vader (Duncan), dan zijn broer (Banquo) en dan zijn vrouw en kind (Lady Macduff en haar zoontje). Kinderen zijn in mijn versie een incarnatie van de obsessie van Macbeth: omdat hij zelf geen kinderen heeft, weet hij dat de zoon van een ander hem zal opvolgen. In die zin gaat het stuk over de worsteling tussen schepping en vernietiging.”

Dramaturg
Erwin Jans

Cast

Mijn gedachten die aan moorden denken
Schokken zodanig mijn zwakke menselijke staat
dat hij gewurgd wordt in de waan
en dat er niets meer is dan wat er niet is

 

Als je wereld wil verschalken
Dan moet je eruit zien als de wereld.
Leg een welkom in je ogen, je hand, je mond.
Doe je voor als een onschuldige bloem,
Maar wees de slang eronder.

Recensies

“… een regelrechte triomf. Een wonder van heldere vertelkunst. Ingetogen maar meeslepend geacteerd, met Steven Van Watermeulen als Macbeth in een van zijn beste rollen. (...) Een noodlotsdrama met de allure van een psychologische thriller. ...een van de meest indrukwekkende voorstellingen van het theaterseizoen.”

Rotterdams Dagblad Rotterdams Dagblad
.

“Inktzwart, glashelder en gruwelijk sober krijgt het Schotse stuk een legendarische vertolking. Zandwijk dringt de heksenmagie naar de achtergrond, waardoor het puur menselijke karakter van Macbeth’s tragische leven volop duidelijk wordt. Dit is een aimabele man, die vanwege ongewilde kinderloosheid, oververmoeidheid en overmoed tot gruwelijke daden komt, terwijl hij het eigenlijk niet wil.”

Algemeen Dagblad Algemeen Dagblad
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Macbeth

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!