Marjolijn van Heemstra

Wie is Marjolijn van Heemstra?

Marjolijn van Heemstra (1981) is sinds 2013 aan het Ro Theater verbonden. Van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, is columnist, schrijfster en werkt als theatermaker.  

Bij Frascati Producties maakte ze Family ’81 (2011) en Mahabharata (2012), de eerste twee delen van een drieluik over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld. Garry Davis (2013) het derde deel en laatste deel van dit drieluik, waarin haar idealisme en haar maatschappelijke verbondenheid drijfveren zijn. Vorig jaar speelde ze samen met Remy Jacobs Als ik de liefde niet heb.  Op 19 februari 2016 gaat haar nieuwe voorstelling Bommenneef in première.

Van Heemstra geniet bekendheid door haar columns voor Trouw en NRC.nl, haar recent verschenen boek De laatste Aedema en haar voorstelling Bouta over Desi Bouterse. April 2014 komt haar tweede bundel uit; ‘Meer hoef dan voet’.

De column, Welkom/Onwelkom, is nog steeds te lezen op www.nrc.nl. Daarnaast bezocht ze voor Trouw elke week een Facebookvriend die ze niet kent voor een offline gesprek over online vriendschappen.  

In 2010 kwam haar dichtbundel Als mozes had doorgevraagd uit, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs en bekroond met de Jo Peters PoëziePrijs. De voorstelling Family ’81 werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2012 en won ze de publieksprijs.  

Met de voorstelling Mahabharata is ze genomineerd voor de prestigieuze Europese Zürcher Kantonalbank Förderpreis 2013. De Förderpreis wordt jaarlijks op het Zürcher Theater Spektakel in Zürich uitgereikt aan een gezelschap of kunstenaar met een innovatieve en unieke benadering van theater.  

“Van Heemstra is een bevlogen vertelster […] Ze weet van haar verhaal een meeslepend en ontroerend groter verhaal te maken over ongelijkheid, idealisme en verbeelding.” **** Trouw  (Garry Davis)

 “Verbluffend taboe-theater. Geraffineerde combinatie van gedramatiseerde documentaire en humaninteresttheater. Maar dan wel met een ijzingwekkende finale.” ***** de Volkskrant (Als ik de liefde niet heb)

Marjolijn van Heemstra heeft ook meegewerkt aan:

Meer Marjolijn van Heemstra

Een gedicht van Marjolijn bij de VPRO

dichterbij Marjolijn van Heemstra