Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
13 september 2005 - 11 november 2005

De Vlaamse schrijver en theatermaker Arne Sierens en Ro-regisseur Alize Zandwijk maakten met Meiskes en jongens, een bizar sprookje dat het midden houdt tussen een uitgekleed Tsjechov-drama en een surrealistische keukenmeidenroman.

Op een afgelegen landgoed van een rijke kousenfabrikant, lijkt het luie leven te bestaan uit zorgeloos barbecuen, zwemmen en het doen van bosspelletjes. Niets is echter minder waar. De familie verkeert in staat van ontbinding: vader Philip zit in een midlifecrisis, moeder Tilly is volkomen geïmplodeerd, zoon Gregory is drankzuchtig en broer Anthony plast op 20-jarige leeftijd nog steeds in bed.
Wanneer twee meisjes zichzelf op het landgoed uitnodigen voor een zwempartij ontspoort het gezin volledig en komen alle sluimerende familietrauma’s tot ontploffing.

Meiskes en Jongens is een hilarische voorstelling die je langzaam maar zeker bij de strot grijpt. In een energieke, bijna ritualistische cadans, ontstaat een wanhoopsballet van ontwrichte familierelaties. In een fragmentarische vertelling is het publiek getuige van de vivisectie van een archetypische familie. Absurde bekentenissen en plotselinge wendingen volgen elkaar in rap tempo op, het lachwekkende gaat naadloos over in het bittere. 

Cast

Regisseur Alize Zandwijk staat bekend om haar rauwe, weerbarstige voorstellingen. Haar ensceneringen bevatten rituele en realistische elementen die de toeschouwer direct moreel en emotioneel aanspreken. Haar werk heeft een onmiskenbare maatschappelijke dimensie: leegte, verveling en hebzucht worden aan de kaak gesteld. Personages gaan het gevecht aan met hun verleden, knellende familiebanden of de groep waartoe ze behoren. Eerder ensceneerde ze bij het ro theater Nachtasiel (Gorki), De moed om te doden (Norén), Macbeth (Shakespeare) en de dubbel

Portia Coughlan en Kattenmoeras (beide van Marina Carr). Met Leonce en Lena (Büchner), Bruiloft (Canetti), Zonsopgangen boven zee (Brouwers) en Platonov (Tsjechov) ontwikkelt Alize Zandwijk een theatertaal waarin het fysieke en emotionele steeds meer plaatsmaakt voor stilering: stilte, leegte en vertraging zijn nieuwe woorden die ze aan haar grammatica toevoegt. Regies van Alize Zandwijk zijn in het kader van gerenommeerde internationale theaterfestivals met veel succes te gast geweest in Wenen, Edinburgh, Hamburg en Hannover. Bij het Thalia Theater in Hamburg ensceneerde ze Iwanow (Tsjechov) en Sommergäste (Gorki).

De voorstellingen van Arne Sierens knetteren van de energie. Geen kunst met de grote K of schoonheid met de grote S, maar crapuul-theater: stukken over kleine personages met een grote tragiek, geen doorsnee van het leven, maar het leven zelf. Arne Sierens is bekend van veelbekroonde voorstellingen als Moeder en kind (1994), Bernadetje (1996) en Allemaal Indiaan (1999) die hij samen met choreograaf Alain Platel maakte. De broers Geboers (1998) en

Mijn Blackie (1998) leverden hem de prestigieuze OCE Podiumprijs op, het spraakmakende Niet alle Marokkanen zijn dieven (2001) zorgde voor veel beroering. Zijn recente voorstelling Maria Eeuwigdurende Bijstand (2004) was tijdens het theaterfestival van Avignon te zien.

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Do you feel the pain of acid reflux? Do you feel a fire inside your chest? Are you miserable? Are you ready for the issues to stop? Continue reading t

4 sterren

DavidFlore DavidFlore

Lees alle recensies van het publiek (9)

Meiskes en Jongens

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!