Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
15 maart 2013 - 27 april 2013

Het oorsponkelijke verhaal van Sophocles

Oedipus is al twaalf jaar koning van Thebe als daar de pest uitbreekt. Het orakel meldt dat de pest pas uit Thebe verdreven zal worden als de moordenaar van de vorige koning gevonden wordt. Oedipus wil dat de waarheid boven tafel komt en komt er, terwijl hij het mysterie ontrafelt, achter dat hij de moordenaar is van zijn eigen vader Laios, en de echtgenoot van zijn eigen moeder Iocaste. Oedipus steekt zijn ogen uit en verlaat Thebe. Als hij als smekeling voor de poorten van Kolonos, een voorstad van Athene, staat blijken zijn zoons elkaar te hebben vermoord omdat ze allebei Oedipus wilden opvolgen als koning van Thebe. Het lot heeft Oedipus en zijn gezin diep getroffen. Oedipus trekt zich terug uit de wereld, en slijt zijn laatste dagen in een grot.  

Oedipus in de bewerking van Oscar van Woensel

Speciaal voor het Ro Theater herschreef Oscar van Woensel de Oedipus-tragedie tot een heftige en spirituele levensreis. Hij voegde de twee klassieke toneelstukkenOedipus Rex en Oedipus in Kolonos samen. De koning die leeft in onwetendheid probeert aanvankelijk in alles zijn lot te ontkennen. Pas op het moment dat de waarheid niet meer te ontlopen is, kijkt hij haar in het gezicht. In totale verblinding onderneemt hij vervolgens een reis waarin inzicht en aanvaarding van het lot hem in staat stellen los te laten.

Oedipus is al 12 jaar koning van Thebe als daar de pest uitbreekt. Het orakel laat weten dat de pest alleen verdreven kan worden als de moordenaar van de vorige koning, Laios, gevonden wordt. Oedipus zweert dat hij de moordenaar koste wat kost zal vinden. Als de blinde ziener Teiresias aan Oedipus vertelt dat hijzelf de moordenaar van zijn voorganger is ontsteekt hij in woede. Pas als alle bewijsstukken naar hem wijzen vallen Oedipus de schellen van de ogen. Oedipus steekt zijn ogen uit nadat zijn moeder cq echtgenote Iocaste zich van het leven heeft beroofd. Oedipus wordt verdreven uit Thebe en slijt zijn laatste dagen in Kolonos, waar hij tot diep inzicht komt en zich kan overgeven aan wat komen moet.  

Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Inge Büscher
Lichtontwerp
Casper Leemhuis

Cast

Achtergrond

Nasrdin Dchar en Jack Wouterse spelen Oedipus van het Ro Theater, het grote Griekse drama over de man die zonder te weten zijn vader doodt en zijn moeder trouwt. In regie van Alize Zandwijk (in 2012 twee keer genomineerd voor de Toneel Publieksprijs), krijgen zowel de overmoed, wanhoop en het inzicht van deze immense tragedie vorm.  

 Oedipus, in een nieuwe bewerking van Oscar van Woensel, is een samensmelting van twee klassieke toneelstukken waardoor de stadia in het leven van Oedipus samenkomen: Oedipus Rex, de jonge koning (Nasrdin Dchar) die geconfronteerd wordt met zijn gruwelijke lot, én Oedipus in Kolonos, de oude koning (Jack Wouterse) die zijn ogen uitsteekt en zich langzaam terugtrekt uit de wereld.

De mythe van Oedipus is een geliefd thema in de kunsten en door zeer veel schrijvers, kunstenaars en filosofen bewerkt en als inspiratiebron gebruikt. Van Mulisch tot Voltaire, van Stravinsky tot Freud, die het verhaal gebruikte als basis voor zijn psychoanalytische theorieën (het Oedipuscomplex).  

Alize Zandwijk regisseerde eerder op grootse en monumentale wijze toneelklassiekers, waaronder Koning Lear (2007) en Dood van een Handelsreiziger (2011). In 2012 werden twee van haar regies genomineerd voor de Toneel Publieksprijs waaronder het bejubelde Branden.  

 Zandwijk werkt voor Oedipus weer samen met haar vaste artistieke teamwaaronder decorontwerper Thomas Rupert en componist/muzikant Maartje Teussink. De cast van de voorstelling bestaat naast Nasrdin Dchar (Branden, Gouden Kalf voor Rabat) en drievoudig Gouden Kalfwinnaar Jack Wouterse (Koning Lear, Grijpstra en de Gier) uit Jacqueline Blom (Mama Tandoori, Loenatik), Herman Gilis (Dood van een Handelsreiziger, oud-winnaar Louis d’Or) en Fania Sorel (Branden, genomineerd Theo d’Or).  

 

Meegewerkt aan de voorstelling

Productieleiding Michiel van Schijndel  
Regieassistentie (stage) Eva Jansen Manenschijn, Wendy van Delzen
Techniek John Thijssen (coördinatie), Sidney van Geest (1e inspeciënt), Axel Dikkers (licht), Arjen Fortuin (geluid), Peter Leeuwenburgh (bouw) 
Coordinatie/uitvoering kostuums Karin van de Leeuw
Kap en grime Jaqueline de Maat  

 

Recensies

“"Dchar overtuigt volledig als cynische machthebber, die, ziende blind, zichzelf de ogen uitsteekt als de verschikkelijke waarheid aan het licht komt. Maar de show wordt gestolen door Yahya Gaier die een bijzonder geestig nummer maakt van 'het koor'. ”

Thomas van den Bergh Thomas van den Bergh
Elsevier

“Oedipus is een indringende, duistere en toch lichtvoetige voorstelling over hoe ons lijden ons tot inzicht kan brengen. Het is een hartverheffende tekst over loslaten, berusten en echt zien. [...] Regisseur Zandwijk geeft deze troostrijke en in het theater (nog) te weinig gehoorde boodschap alle ruimte, zonder ironie, en dat valt zeer te prijzen.”

Sara van der Kooi Sara van der Kooi
Theaterkrant

“De hele tweede acte staat Wouterse als een enorme rots met ogen dicht op het podium en overziet zijn leven. Zijn spel maakt grote indruk en zorgt ervoor dat je in de zaal een speld kunt horen vallen als hij zijn teksten declameert. ”

Hélène Ouwerkerk Hélène Ouwerkerk
De Weekkrant.nl

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Oedipus

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!