bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
14 september 2016 - 2 oktober 2016

In het nieuwe seizoen 2016-2017 zet het duo Boogaerdt/VanderSchoot bij het Ro Theater in Rotterdam hun onderzoek naar de cross-over tussen theater en beeldende kunst voort. Met Our House, een levend diorama, bevragen ze het concept tentoonstelling in de context van theater.

Our House is een theatrale installatie die het hele gebouw van het Ro Theater in nieuw perspectief plaatst. We zien de westerse mens in zijn habitat.

Vanuit de gedachte dat de ruimte een twijfel is, iets wat we steeds opnieuw moeten afbakenen en aanwijzen, zie je de mens verschillende pogingen doen om zijn leefruimte te ordenen. Je dwaalt door drie verschillende werelden. Elke wereld bevraagt op een andere manier de vanzelfsprekendheid waarmee wij mensen ‘onze’ ruimte innemen. Bestaan er plekken die eigen zijn? Bestaan er ruimtes die blijvend zijn, onveranderlijk en geworteld?  

Tijdens een tocht door het gebouw aan de William Boothlaan word je geconfronteerd met de illusie van de ordening en word je langzaam maar zeker steeds meer toeschouwer van je eigen bestaan. Midden in dit gebied bouwt beeldend kunstenaar David Bade een Monument voor het Vreemde. 

De uit Curaçao afkomstige Bade is bekend van zijn sculpturen, tekeningen en schilderijen vol verbeeldingskracht, rauw en vaak met een flinke dosis humor. In Rotterdam maakte hij naam met zijn sculptuur ‘Anita’ gelegen aan de voet van het skatepark Westblaak en het drukke kruispunt bij Eendrachtsplein. David Bade won de Prix de Rome en is een van de oprichters van Instituto Buena Bista Curaçao. Om het 10-jarig bestaan van dit vooropleidingsinstituut te vieren, was afgelopen zomer in de Kunsthal de zomertentoonstelling All you can Art te zien.


Anita (David Bade, 2001)

De voorstellingen en installaties van Boogaerdt/VanderSchoot zijn niet gestructureerd in de vorm van een verhaal, maar bieden een ervaring met veel ruimte voor eigen gedachtes en associaties. Of zoals een kijker ooit adviseerde: “Just roll with it, let the images jitter by, and pay attention to the way your brain responds.”

Om Our House perfect te beleven raden wij je aan om een half uur voor aanvang de eerste ruimte te betreden. Je bent vooraf van harte welkom bij de bar voor een gratis drankje.

Let op! De voorstelling is niet rolstoeltoegankelijk. Mensen slecht ter been worden geadviseerd van tevoren te bellen met de kassa van de Rotterdamse Schouwburg via 010-4118110 (ma t/m za 14:00 - 17:00).

Op de volgende avonden staan er nagesprekken gepland door Marieke Dijkwel:

do 22 september 21:15
vr 23 september 21:15
wo 28 september 21:15
vr 30 september 21:15 - besloten nagesprek

Nieuws


Meer over Boogaerdt/VanderSchoot

Na hun succesvolle en grensverleggende serie Visual Statement over de spektakelmaatschappij en de verregaande invloed van beeldcultuur in onze samenleving, gaat het performance duo zich de komende jaren bij Theater Rotterdam toeleggen op een serie voorstellen om opnieuw te kijken naar omgangsvormen, rituelen en spelregels. PLAYGROUNDS#1 Our House is de eerste in deze nieuwe serie.

Bianca van der Schoot: “Onze transparante samenleving lijkt al het vormelijke te wantrouwen. We veroordelen elkaar snel als niet-authentiek. We vinden dat we elkaar ons transparante ‘echte’ gezicht moeten tonen. Veel van onze rituelen hebben we verbannen omdat ze ons niet meer passen maar vooral omdat we het uiterlijkvertoon en gedoe vinden.

In ons werk verdiepen wij ons in het rituele aspect wat samenhangt met bijvoorbeeld het gebruik van maskers. Door de verhulling lijken we meer in de buurt van de (be)ziel(ing) te komen. Een masker schept objectieve speelruimte. We zijn geïnteresseerd in de spanning die dat oplevert. Het ontpersonaliseren en het ontpsychologiseren dat hoort bij het ritueel, gaat tegen de haren van de tijd in. Wij ervaren het echter als de enige manier om een objectieve speelruimte te scheppen. Een leegte. Waar we even niet het narcistische subject hoeven zijn. Waar we ons zelf kunnen verliezen. Zodat er ruimte komt het andere te ontmoeten. Het vreemde.”

Meegewerkt aan deze productie

spel Matteo Bifulco*, Suzan Boogaerdt, Peter Boven*, Elias de Bruyne, Elliot Dehaspe*, Erwin Dörr, Jasper Koopmans*, Floor van Leeuwen, Freek Nieuwdorp*, Len Pillen*, Loes Schaap, Zoë Schollee*, Ivar Schutte*, Jurriaan de Vos*
regie Boogaerdt/VanderSchoot (Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot)
Monument voor het Vreemde David Bade, Adriana Escobar (assistent)
regieassistentie Floor Houwink Ten Cate
dramaturgie Liet Lenshoek, Petra Eikelenboom (assistent)*
decorontwerp John Thijssen en spelers
lichtontwerp Axel Dikkers
geluidsontwerp Wessel Schrik
kostuumontwerp Erik Bosman
kostuumatelier Erik Bosman, Karin van der Leeuw (coördinatie)
videokunstenaar Davids Danoss
kap en grime Cynthia van der Linden (coördinatie)
kleedster Isabel Blokland
techniek Niels Bosman*, Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Sidney van Geest, Andi Krijgsman, Hein van Leeuwen, Peter Leeuwenburgh, John Thijssen (coördinatie)
rekwisieten Eva Arends
productieleiding Ferida Yildiz, Selma Hanzon (assistent)
marketing Sjoerd Joosen (coördinatie), Gerlinde Bolt, Winfred van den Bor, Davids Danoss, Catelien van der Hoeven, Michael Rabbers*
educatie Marlou Stolk, Marieke Dijkwel
fotografie Cornelie Tollens (campagnebeelden), Sanne Peper (scènefotografie)
met dank aan Loes van der Pligt van de Mime Opleiding (AHK), Wijnstok & Spruit

*stage

Recensies

“Krachtige performance-installatie over de kaderende mens. […] Our House is een sterke performance, die veel input geeft en volop aanzet tot nadenken en reflecteren. Op de lachende maskers zijn eenvoudig onze eigen gezichten te projecteren, op de ononderbroken druk doorbouwende mimers net zo goed.”

Sander Janssens Sander Janssens
★★★★ Theaterkrant

“De rondgang door het gebouw houdt het midden tussen een expositie en een performance, even chaotisch als associatief. […] Met Our House breekt het Ro Theater met de traditie van klassiek theaterhuis om een meer polymorfe kunstinstelling te worden.”

Sara van der Kooi Sara van der Kooi
★★★★ Trouw

“Het is een uitbundige performance, intrigerend om naar te kijken. [..] Hun iconische beeldentaal toonden Boogaerdt/VanderSchoot eerder al in de serie Visual Statements.”

Kester Freriks Kester Freriks
★★★ NRC

“Een donkerslag veegt met een zuigend geluid hun taferelen steeds weg. Die donkerte is spectaculair zwart, zelfs geen uitgangsbordje licht op. Zo donker krijg je het alleen maar in een theater dat je eigen huis is.”

Marijn van der Jagt Marijn van der Jagt
Vrij Nederland

“De acteurs nestelen zich onder kapotte parasols en in kooien: Calais’ jungle lijkt niet ver weg.”

Annette Embrechts Annette Embrechts
★★★ Volkskrant

“Het publiek hóeft er niet heen. Maar we willen deze, zich verstoppende, mensen volgen. De steriele glazen box vormt een ogenschijnlijke paradox ten opzichte van de bizarre, chaotische wereld in de foyer.”

Carolien Verduijn Carolien Verduijn
9/10 - Cleeft.nl

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Fijn ontregelend. Deed me denken aan tentoonstelling van fotograaf Wildschut over vluchtelingen(huisvesting) in Calais. Vernieuwend, ook voor RO zelf.

4 sterren

Jaap

ik kwam ogen (en oren) tekort; gedeelte met diorama's duurde te lang voor mij

3 sterren

a van den doel

indrukwekkend, speels, confronterend, spannend, actueel en voor Ro Theater vernieuwend theater. ik blijf erover nadenken...

4 sterren

Don Pedro Don Pedro

Confronterend en verrassend. Vluchtelingenproblematiek zomaar ineens op je netvlies. Vragen rondom grenzen speels voor het voetlicht gebracht.

4 sterren

Wim de Groot

Heel verrassend! Theater zonder een enkel woord, er gebeurt heel veel, zonder dat er iets lijkt te gebeuren. Ik denk er nog regelmatig aan terug!

4 sterren

Martha Snoeren

Een intrigerende voorstelling. Heel bijzonder. Ook om over na te denken

3 sterren

E. Fransen

Bizar, confronterend, ongemakkelijk, vervreemdend, aangrijpend, eng en prachtig. Een voorstelling om nooit te vergeten.

4 sterren

saskia vugts

Dit vond ik echt niks. Stoffige bende, dus ontzettend moeten niezen en nu nog last. Sprak helemaal niet tot mijn verbeelding. Laatste deel niet gezien

1 sterren

Ingrid Nehmelman

Lees alle recensies van het publiek (24)

Our House

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!