Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
25 november 2006 - 27 januari 2007

In de theaterserie Topstukken 2006/2007 presenteert het ro theater de reprise van Platonov, een van Tsjechovs meest onstuimige stukken. Alize Zandwijk - de kersverse artistiek leider van het ro theater - regisseert een grote cast bestaande uit dertien acteurs.

Platonov vertelt het verhaal van de gelijknamige, hoogopgeleide intellectueel die het niet verder schopt dan dorpsonderwijzer. Ontevreden met zijn eigen lot, bekritiseert hij de mensen om hem heen vanwege hun domheid, burgerlijke idealen en ingeslapen leven. Met zijn tirades over verkwanselde idealen weet hij iedereen om zijn vinger te winden. Zijn scherpe tong en zijn vermogen om de zwakte van anderen te omschrijven, maken hem aantrekkelijk voor de vrouwen die stuk voor stuk voor hem vallen. Ze leggen hun toekomst in handen van deze richtingloze idealist, die zich met zijn eigen leven geen raad weet. Platonov sleept iedereen mee in zijn impulsieve gedrag. Hij drijft zijn vrouw tot zelfmoord, verslijt de ene minnares na de andere en schoffeert verder iedereen die in zijn buurt komt. Een compromisloos portret van een ras-opportunist die met zijn ongerichte energie anderen maar uiteindelijk ook zichzelf te gronde richt. 

Ik zeg het is genoeg. Ik heb geen nieuw leven nodig.
Ik weet niet eens wat ik met het oude moet...

Met Platonov schetst Tsjechov een milieu van intellectuelen en welgestelden zonder enige daadkracht. Ze dromen en praten over een beter leven maar zijn niet in staan zich uit het moeras van verveling te bevrijden. Platonov is de directe belichaming van een wanhopig verloren generatie, van een cultuur in crisis. De personages worden geplaagd door een gevoel van tekort, door het gemis van een doel, door het ontbreken van betekenis in hun leven. Hoewel ze eindeloos praten over grote veranderingen zijn ze niet in staat beslissingen te nemen, en iets aan hun situatie te veranderen. Het stuk is energiek, soms chaotisch en nog minder gericht dan zijn latere werk, maar het is ook komischer en vitaler dan zijn hoofdwerken.

Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Thomas Rupert
Vertaler
Tom Kleijn

Cast

 • Marc De Corte

  Marc De Corte

  Acteur
 • Rogier Philipoom

  Rogier Philipoom

  Acteur
 • Hans Leendertse

  Hans Leendertse

  Acteur
 • Katelijne Damen

  Katelijne Damen

  Actrice
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Bart Slegers

  Bart Slegers

  Acteur
 • Dragan Bakema

  Dragan Bakema

  Acteur
 • Hannah van Lunteren

  Hannah van Lunteren

  Actrice
 • Lukas Smolders

  Lukas Smolders

  Acteur
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
 • Guus Dam

  Guus Dam

  Acteur

Platonovis één van Tsjechovs vroegste toneelteksten. Het is een lichtvoetige blauwdruk voor latere meesterwerken als De kersentuin, Drie zusters, De meeuw en Oom Wanja. Hoe tragisch het soms ook lijkt, Tsjechovs meedogenloze observaties van de Russische kleinburgerlijkheid bevatten ook veel humor, hilariteit en empathie voor het menselijke tekort.

Recensies

“Herman Gilis als Platonov blijft in het achterhoofd doorzinderen. Een man die zijn omgeving naar zijn hand probeert te zetten en verliest – zo’n man is van alle tijden.”

NRC Handelsblad NRC Handelsblad
.

“Alize Zandwijk prikt het massale (zelf)bedrog van de karakters venijnig door, met een vermakelijke mix van overdrijving, cabareteske accenten en schavende stiltes. ”

De Telegraaf De Telegraaf
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Platonov

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!