Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
30 januari 2004 - 5 februari 2004

Op zoek naar de verloren tijd (A la recherche du temps perdu) van de Franse schrijver Marcel Proust wordt alom beschouwd als een van de grootste literaire meesterwerken van de 20e eeuw. Guy Cassiers van het ro theater maakt van de roman van Proust – waarvan de langste zin zich 4 meter uitstrekt - een meerdelige theaterversie. De eerste twee delen, Proust 1: De kant van Swann en Proust 2: De kant van Albertine, werden onlangs uitgeroepen tot de beste voorstellingen van 2003. Proust 2: De kant van Albertine is op 30 en 31 januri en op 4 en 5 februari nog te zien in het ro theater. Alle delen van de Proust cyclus zijn afgeronde verhalen en los van elkaar te zien. 

Proust 2: De kant van Albertine gaat over de liefde tussen Marcel en Albertine, die hij voor het eerst ziet als jong meisje op het strand van Balbec. Hij ontdekt haar temidden van een groep meisjes. Aanvankelijk wordt hij verliefd op allemaal, maar later concentreert zijn liefde zich op één van hen: Albertine. De liefde tussen Marcel en Albertine kenmerkt zich door jaloezie, leugens en diep wantrouwen. Net als Swann wordt Marcel gekweld door de gedachte dat zijn geliefde lesbisch zou kunnen zijn. Wanneer Albertine bij hem gaat wonen, takelt hun liefde verder af: Albertine wordt uiteindelijk de gevangene van Marcel.

Veel meer dan Proust 1 gaat Proust 2 over de intieme emotionele wereld van twee mensen. Om die complexiteit en verwarring vorm te geven, worden zowel Marcel als Albertine door twee acteurs/actrices gespeeld. De voorstelling creëert een ijle en tegelijk beklemmende atmosfeer, waarin de personages ronddwalen als herinneringen aan zichzelf.

 

 • Guy Cassiers

  Guy Cassiers
  Regisseur

 • Marcel Proust

  Marcel Proust
  Auteur

Dramaturg
Erwin Jans

Cast

 • Eelco Smits

  Eelco Smits

  Acteur
 • Paul R. Kooij

  Paul R. Kooij

  Acteur
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Marlies heuer

  Marlies heuer

  Actrice

Het ro theater ensceneert A la recherche du temps perdu van Marcel Proust in vier delen. Een gewaagde onderneming die als rode draad loopt door 2 theaterseizoenen. De roman van Proust wordt beschouwd als een van de grootste literaire meesterwerken van de 20e eeuw. En misschien wel de omvangrijkste: de roman – waarvan de langste zin 4 meter lang is - telt zo’n 3500 pagina’s. Samen met cineast en auteur Eric de Kuyper maakte Guy Cassiers een ingrijpende bewerking in vier delen die zich concentreert op de personages Swann en Odette en hun gekwelde liefde, Madame de Verdurin en haar mondaine salonwereld, Marcel en Albertine en hun al even tragische liefdesgeschiedenis en ten slotte Baron de Charlus en zijn duistere seksuele wereld. Aan de hand van die personages vertelt Proust het verhaal van de initiatie van een jongeman, Marcel, in de wereld van de liefde, de aristocratie en de kunst. De inwijding in de wereld van de liefde wordt echter een initiatie in de jaloezie, de manipulatie en de perversie; de hoogste sociale kringen worden gaandeweg ontmaskerd als hypocriet, onverschillig en immoreel. Het is alleen de kunst die niet volledig ontluistert. 

Recensies

“ De kant van Albertine is bijna hallucinerend teksttheater, ondersteund door technische hoogstandjes. Proust 2 is op zich los te zien van het eerste deel, als klein liefdesleed in een grote geest. Maar voor de echte liefhebber is er niets mooiers dan je door deel één te laten overrompelen en door deel twee te laten verdiepen. Om nog maar te zwijgen van het moment waarop de vier delen voltooid zijn.”

De Volkskrant De Volkskrant
.

“Zoals bij zovele grote kunstwerken geldt voor alle zelfopgelegde beperkingen ook hier: less is more. In het geval van ‘Proust 2’ is dat zelfs veel meer.”

Adwin de Kluyver Adwin de Kluyver
Rotterdams Dagblad

“Een wonder van eenvoud (…) onvervalste theatermagie, schoonheid die prikkelt.”

Hanny Alkema Hanny Alkema
Trouw

“Proust 1 en 2 zijn de beste theatervoorstellingen van 2003”

Knack Knack
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Yeah bookmaking this wasn't a risky conclusion outstanding post! kgcgfcegkdda

1 sterren

Johnk369 Johnk369
Proust 2

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!