Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
15 mei 2004 - 1 juni 2005

De vierdelige theatercyclus Op zoek naar de verloren tijd naar het meesterwerk van Marcel Proust, is een grootse, veelzijdige en bijna megalomane onderneming: regisseur Guy Cassiers werkt bij het ro theater drie seizoenen lang aan het project. Voor de eerste twee delen van de theaterserie ontving Guy Cassiers de Prijs van de kritiek in 2003 en een nominatie voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2003.

Na Proust 1: De kant van Swann en Proust 2: De kant van Albertine presenteert het ro theater nu het derde deel: Proust 3: De kant van Charlus. Alle delen van de Proust cyclus zijn afgeronde verhalen en los van elkaar te zien.

In Op zoek naar de verloren tijdmaakt de jongeman Marcel kennis met de wereld van de liefde, de aristocratie en de kunst. Proust 3: De kant van Charlus vertelt hoe Marcel zijn weg vindt in de hoogste sociale kringen van de Parijse aristocratie. Hij vertelt over zijn grote bewondering voor Madame de Guermantes. Zijn twee gidsen in de wereld van de Parijse salons zijn de charismatische militair Robert de Saint Loup en de homoseksuele aristocraat Baron de Charlus. Na het intieme en tragische liefdesverhaal van Marcel en Albertine in De kant van Albertine, worden in De kant van Charlusalle registers opengetrokken om het panorama te tonen van een maatschappij in moreel verval. In de figuren van Robert de Saint Loup en baron de Charlus tonen zich al de paradoxen van de teloorgang van de aristocratische klasse. Marcels kennismaking met de salons loopt uit op een grote ontgoocheling: hypocrisie, oppervlakkigheid, racisme en antisemitisme bepalen de aristocratische omgangsvormen terwijl de Eerste Wereldoorlog in aantocht is en de affaire Dreyfus – de onterechte veroordeling van een Joodse officier als landverrader – de Franse samenleving verdeelt in voor- en tegenstanders.

Veel meer dan een navertelling van Prousts roman zijn de ensceneringen van Guy Cassiers een prikkeling van de zintuigen van de toeschouwer. De voorstellingen vormen een mozaïek aan indrukken, woorden en beelden. Guy Cassiers zet alle visuele middelen in om het verhaal vanuit zoveel mogelijk perspectieven te vertellen: acteurs, kostuums, vormgeving, vertelling, live muziek, videobeelden en geprojecteerde tekst. Zo wordt een innerlijke wereld gecreëerd waarin heden en verleden, verbeelding en herinnering voortdurend in elkaar overgaan.  Om de schijnwerkelijkheid van de salons weer te geven, zijn sommige personages zowel live op het toneel als op video te zien. In het verlies van synchroniteit tussen videobeelden en de acteurs op de scène, komt de vervreemding en het verval van hun wereld tot uiting. In Proust 3: De kant van Charlus wordt live gezongen door de jonge zangers van het Rotterdams Jongenskoor o.l.v. Geert van den Dungen. Ze repeteren aan zeer verschillend werk van onder meer Bach en Poulenc. 

 • Guy Cassiers

  Guy Cassiers
  Regisseur

 • Marcel Proust

  Marcel Proust
  Auteur

Dramaturg
Erwin Jans

Cast

 • Katelijne Damen

  Katelijne Damen

  Actrice
 • Eelco Smits

  Eelco Smits

  Acteur
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Paul R. Kooij

  Paul R. Kooij

  Acteur
 • Marlies heuer

  Marlies heuer

  Actrice
 • Guus Dam

  Guus Dam

  Acteur
 • Joop Keesmaat

  Joop Keesmaat

  Acteur

Samen met cineast en auteur Eric de Kuyper en dramaturg Erwin Jans maakt Guy Cassiers het script, gebaseerd op de roman. De tekst is opnieuw in het Nederlands vertaald door Céline Linssen. De mooie literaire taal van Proust is daarbij gehandhaafd. Om Prousts omvangrijke werk hanteerbaar te maken voor theater moeten keuzes gemaakt worden. De bewerkers concentreren zich op een beperkt aantal personages uit de roman. Het zijn de personages waar het in de meest dramatische gebeurtenissen van de roman om draait: de gekwelde liefde van Swann en Odette, de tragische liefdesgeschiedenis van Marcel en Albertine, de mondaine salonwereld van Madame Verdurin en Madame de Guermantes en de duistere (seksuele) wereld van Baron de Charlus.

Volgend seizoen wordt de cyclus afgesloten met het vierde deel, Proust 4: De kant van Marcel. In juni 2004 organiseert het ro theater een Proust-marathon in Rotterdam (én in Wenen), waarin de drie delen achter elkaar worden gespeeld. Ook zijn er diners en vindt er een speciale Proust Salon plaats: Chez les Guermantes.

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Proust 3

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!