Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
7 september 2005 - 13 november 2005

titanenwerk van Marcel, het slotstuk van deze grootse theateronderneming, gaat op zaterdag 7 mei in première in de eigen zaal van het ro theater in Rotterdam.

Na zijn kinderjaren en zijn prille verliefdheden (Proust 1), zijn tragische liefdesverhouding met Albertine (Proust 2) en de introductie in de Parijse salons (Proust 3), beseft Marcel dat het leven, de liefde en de sociale wereld hem ontgoocheld hebben en dat hij nooit schrijver zal worden. En toch gebeurt het. In Proust 4: De kant van Marcel heeft Proust zich teruggetrokken in zijn met kurk behangen kamer om aan zijn boek te werken. Zijn enige vertrouwelinge is zijn huishoudster Céleste Albaret. In hun gesprekken wordt de banaliteit van het dagelijkse leven afgewisseld met diepzinnige beschouwingen over herinneren en vergeten, over de rol van de kunst in het creëren van een’boventijdelijke’ wereld.

In dit vierde deel stappen we uit de roman, om door de ogen van Céleste Albaret te kijken naar de man áchter het grote boek. Céleste was Prousts huishoudster, secretaresse en verpleegster tijdens de laatste fase van zijn leven. Zij was 24 uur per dag tot zijn beschikking en leerde de mens Marcel Proust kennen als geen ander. Zoals Proust haar toevertrouwde: “Jij weet alles van mij.” Céleste zou haar taken met grote toewijding uitvoeren tot aan Prousts dood in 1922. In 1972 heeft zij haar herinneringen aan die tijd opgeschreven. Deze memoires vormen een belangrijk uitgangspunt voor dit vierde deel. Na het grootse sociale en morele fresco van Proust 3, is Proust 4 opnieuw een intieme voorstelling over de herinnering, het schrijven en het verdwijnen. Paul R. Kooij, Eelco Smits, Fania Sorel en Marlies Heuer nemen in Proust 4: De kant van Marcel de rollen voor hun rekening.

 • Guy Cassiers

  Guy Cassiers
  Bewerker, Regisseur

Auteur
Marcel Proust
Dramaturg
Erwin Jans

Cast

 • Marlies heuer

  Marlies heuer

  Actrice
 • Eelco Smits

  Eelco Smits

  Acteur
 • Paul R. Kooij

  Paul R. Kooij

  Acteur
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice

Guy Cassiers hanteert door een mix van literaire teksten en multimediale vormgeving een unieke, veelgeprezen theatertaal. Zijn voorstellingen spreken de actieve verbeelding van de toeschouwer aan doordat woord, beeld, klank, lichaam en stem worden losgekoppeld. Op deze manier wil hij de zintuigen van de toeschouwer verwarren, stimuleren en uitdagen tot nieuwe betekenisgeving. Ook deze enscenering is, veel meer dan een navertelling van Prousts roman, een prikkeling van de zintuigen. De Proust-voorstellingen vormen een mozaïek aan indrukken, woorden en beelden waardoor het verhaal vanuit zo veel mogelijk perspectieven wordt verteld. In de innerlijke wereld die op het toneel wordt gecreëerd, gaan heden en verleden, verbeelding en herinnering voortdurend in elkaar over. 

Cassiers werd voor zijn theaterbewerking van A la recherche du temps perdu uitgebreid geprezen door pers en publiek. Voor Proust 1 en Proust 2 ontving hij de Prijs van de kritiek 2003, voor Proust 3 de Werkpreis Spielzeiteuropavan de Berliner Festspiele. Het bijbehorende bedrag wordt aangewend voor de productie van Proust 4: De kant van Marcel. Medewerkers van het ro theater ontvingen voor Op zoek naar de verloren tijd de Prosceniumprijs 2004 vanwege ‘een gezamenlijke prestatie van verbluffende kwaliteit en durf’.

Voorstellingen van Cassiers werden eerder gespeeld in o.a. Wenen, Dublin, Duisburg, Berlijn, Zürich en Parijs

Recensies

“Het resultaat is betoverend, poëtisch en zo verstild en zuiver, dat de voorstelling bijna breekbaar wordt. (...) Met de voltooiing van de Proust-marathon hebben Cassiers en zijn gezelschap een vorm in het Nederlandse theater geïntroduceerd die nieuw en onbekend was.”

NRC Handelsblad NRC Handelsblad
.

“Vol verwachting klopte het hart voor het laatste deel van het Proust-vierluik. Het is opnieuw de koek geworden en niet de gard: de première toonde ten overvloede aan, dat Guy Cassiers in Rotterdam theatergeschiedenis heeft geschreven met zijn multimediale hertaling van ‘Op zoek naar de verloren tijd’.”

Telegraaf Telegraaf
.

“Proust 4 is net als de vorige drie delen weergaloos mooi totaaltheater (...) een even grootse als intieme finale van een van de belangrijkste theaterprojecten uit de Nederlandse geschiedenis. De vier delen zetten tezamen een nieuwe standaard neer voor de interdisciplinaire theatervorm. ”

Parool Parool
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Proust 4

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!