Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
20 december 2004 - 18 maart 2005

George Bernard Shaw's satire over bloemenmeisje Eliza Doolittle dat een sneltrein-cursus beschaving ondergaat, werd als de romantische musicalbewerking My Fair Lady een wereldwijd succes. Regisseur Pieter Kramer brengt in een bewerking van Ko van den Bosch (frontman van Alex d’Electrique) zijn eigen tegendraadse versie van Pygmalion op het toneel. Het is na zijn regie van Ja zuster nee zuster (1999) zijn tweede regie bij het ro theater, zijn eerste als regisseur in vaste dienst. In tegenstelling tot Ja zuster nee zuster is Pygmalion géén familievoorstelling.

Pieter Kramer en Ko van den Bosch veranderen 1916 in 1945, Picadilly Circus wordt het naoorlogse Rotterdam, Professor Higgins (Olga Zuiderhoek) verandert in een vrouw, en het bloemenmeisje Eliza Doolittle (Loes Luca) in een ambitieuze jonge vrouw. Ze grijpt de jaren van de wederopbouw aan om hogerop te komen met, wie weet, een eigen zaak. Taalkundige Higgins ontdekt het plat-Rotterdams sprekende meisje en wedt met haar collega Pickering dat zij haar binnen een maand omgetoverd krijgt in een dame die in de hoogste kringen niet zal misstaan. Higgins polijst het meisje, leert haar accentloos spreken en voert haar binnen in de wereld van de beschaving. Ze heeft de vrouw van haar dromen gecreëerd en koestert inmiddels meer dan vriendschappelijke gevoelens voor Eliza. Gevoelens die in de jaren van de wederopbouw het daglicht niet mochten zien. Haar liefde is gedwongen te bestaan bij een gedachte, een blik, een geste. Maar Eliza is geen willoos object. Terwijl Higgins hunkert en alleen het effect van haar eigen creatie ziet, zingt Eliza zich een weg naar de vrijheid waar ze misschien, ondanks de beschavingslessen, iets van haar oorspronkelijkheid kan bewaren.

Auteur
Ko van den Bosch
Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Sabine Snijders

Cast

 • Sanneke Bos

  Sanneke Bos

  Actrice
 • Marc De Corte

  Marc De Corte

  Acteur
 • Olga Zuiderhoek

  Olga Zuiderhoek

  Actrice
 • Loes Luca

  Loes Luca

  Actrice
 • Debbie Korper

  Debbie Korper

  Actrice

George Bernard Shaw baseerde Pygmalion op Ovidius’ Metamorphosen, de mythe van de kunstenaar die verliefd wordt op zijn eigen schepping. Zijn stuk, bedoeld als kritiek op de Engelse klassenmaatschappij, verkreeg wereldwijd bekendheid in de populaire musicalbewerking My Fair Lady. In de regie van Pieter Kramer zullen in een snelle montage van verhaal en liedjes de wereld van Eliza Doolittle en Professor Higgins binnenstebuiten worden gekeerd. Zijn Pygmalion wordt een sprankelende muzikale voorstelling over zogenaamde beschaving, over verloren idealen, gebroken verlangens en een passie die niet mag bestaan. De musical voorbij….

Pieter Kramer (1952) studeerde aan de Akademie voor Expressie in Utrecht en de Theaterschool in Amsterdam. Hij werkte als toneelregisseur en maakt sinds 1987 programma's voor televisie als Theo en Thea, 30 Minuten, Kreatief met Kurk, Borreltijd en Hertenkamp. In 1989 regisseerde hij de speelfilm Theo & Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.
Bij het ro theaterregisseerde Kramer in 1999 de theaterhit Ja Zuster Nee Zuster met Loes Luca als Zuster Klivia. In 2002 verplaatste hij Ja Zuster Nee Zuster naar het grote doek, en ook deze filmversie werd een groot succes.
Voor de TV-serie 30 Minuten – een serie docu-drama’s met Arjan Ederveen - werd Pieter Kramer in 1996 bekroond met een Nipkow schijf en een Gouden Kalf. In 2000 kreeg hij de Albert van Dalsumprijs van de gemeente Amsterdam voor Hertenkamp.
Pieter Kramer maakt er zijn handelsmerk van de dagelijkse realiteit subtiel uit het lood te tikken waardoor een absurde vervreemding ontstaat. In Pygmalion wordt ook Shaws realisme op die wijze onder handen genomen.

Recensies

““Na drie minuten al kippenvel. (...) De opmaat voor Pygmalion, de kerstproductie van het ro theater hakt erin. (...) ”

De Volkskrant De Volkskrant
.

“...het is weer helemaal een Kramer, en potverdikkie, wat voor een. (...) De cast is geweldig. ”

Het Parool Het Parool
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Pygmalion

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!