Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
4 oktober 2017 - 16 december 2017

“Een knap tot de essentie ingedikte toneelversie”
★★★★ NRC

“Meesterlijk pingpongen Derwig en Gorter met rake, veelzeggende zinnetjes.”
★★★★ Volkskrant

“Heerlijk acteurstheater”
★★★★ Trouw

“Heldere toneelbewerking”
★★★★ Parool

Hoe breek je uit je leven zonder er zelf aan kapot te gaan?

Het jonge echtpaar Frank en April Wheeler is totaal vastgelopen in hun burgerlijke bestaan in de buitenwijken van een grote stad, waar alles draait om voldoen aan het perfecte plaatje. Terwijl ze hun leven steeds meer beginnen te haten, valt hun huwelijk langzaam uit elkaar.

Misschien moeten ze alles wel achter zich laten: de saaie toneelclub, de vriendschap met Shep en Milly, de opdringerige buurvrouw Helen, de eentonige baan met het goede salaris. Vrij zijn, een nieuw leven beginnen in Parijs. Maar het besluit om een nieuw leven te starten heeft meer gevolgen dan verwacht, niet alleen voor Frank en April, ook voor de mensen om hen heen.

Een voorstelling over het ongrijpbare verlangen naar een ander, beter leven. Hoe breek je uit je leven zonder er zelf aan kapot te gaan?

Naar Richard Yates' hartverscheurende roman
Met zijn indringende gevoel voor psychologie kruipt Richard Yates in de hoofden van verschillende mensen wier innerlijke levens nooit zo aangeharkt zijn als hun gazonnetjes. Het veel geprezen Revolutionary Road fileert de droom van het gelukkige gezinsleven, en is in de ogen van velen een moderne klassieker.

Erik Whien regisseert bij Theater Rotterdam de eerste toneelbewerking van het beroemde boek. Een aangrijpend verhaal over de diepste onvolkomenheden van de mens. Over ontsnappen, maar niet aan jezelf kunnen ontkomen.

De cast bestaat uit Gouden Kalf- en Louis d'Or-winnaar Jacob Derwig (Klem, Penoza, Who's afraid of Virginia Woolf?), Malou Gorter (toneelbewerking Borgen), Teun Luijkx (A'dam E.V.A.) en Alejandra Theus (Zie mij graag).

Op donderdag 5 oktober gingen regisseur Erik Whien en schrijver Thomas Verbogt met elkaar in gesprek over de nieuwe voorstelling Revolutionary Road tijdens TR Live. Presentatie was in handen van Simone van Hulst. Kijk alle uitzendingen van TR Live terug met o.a. Jacob Derwig, Casper Vandeputte, Teun Luijkx, Malou Gorter en Alejandra Theus >

Inleiding (6, 13 en 14 oktober en 6, 7 december)
19:00-19:30 uur

"If my work has a theme, I suspect it is a simple one: that most human beings are inescapably alone, and therein lies their tragedy."

Richard Yates, “chronicler of dissapointed lives”, maakte in 1961 zijn debuut als schrijver met Revolutionary Road. In de inleiding vertelt Marieke Dijkwel meer over het tragische leven van de schrijver wiens werk nooit de erkenning heeft gekregen waar hij op hoopte. Pas jaren na Yates’ dood werden zijn boeken herontdekt en vertaald. Regisseur Erik Whien las Revolutionary Road enkele jaren geleden en werd direct geraakt door de hartverscheurende eerlijkheid. De inleiding biedt een blik achter de schermen met verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de voorstelling, de regie van Erik Whien en de keuzes van bewerker en acteur Jacob Derwig.

Creatives

 • Erik Whien

  Erik Whien
  Theatermaker, Regisseur

 • Jacob Derwig

  Jacob Derwig
  Bewerker, Acteur

Componist
Floris Verbeij
Decorontwerper
Marc Warning
Dramaturg
Casper Vandeputte
Kostuumontwerper
Rebekka Wörmann
Lichtontwerp
Casper Leemhuis
Vertaler
Marijke Emeis

Cast

 • Jacob Derwig

  Jacob Derwig

  Bewerker, Acteur
 • Alejandra Theus

  Alejandra Theus

  Actrice
 • Malou Gorter

  Malou Gorter

  Actrice
 • Teun Luijkx

  Teun Luijkx

  Acteur

Erik Whien en Theater Rotterdam

Erik Whien is één van de vaste makers van Theater Rotterdam, het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Theater Rotterdam werkt met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. In onze schouwburg presenteren we (inter)nationaal theateraanbod van excellente kwaliteit. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen, en gebruiken. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. 

Betrokken bij deze productie

kostuumatelier: Karin van der Leeuw (coördinatie), Erik Bosman
kap/grime: Cynthia van der Linden
productie: Ferida Yildiz, Anne van Buuren (stage)
educatie: Marieke Dijkwel
marketing: Clint van der Hartt (coördinatie), Sjoerd Joossen, Davids Danoss, Kari van der Ploeg
rekwisieten: Julliet Mout
techniek: John Thijssen (coördinatie), Hein van Leeuwen, Axel Dikkers, Arjen Fortuin
campagnefotografie: Annaleen Louwes
scènefotografie: Sanne Peper

Recensies

“Erik Whien heeft dit historische huiskamerdrama glashelder en tot op de millimeter precies geregisseerd.”

Ron Rijghard Ron Rijghard
★★★★ NRC

“ Meer dan over de strijd tegen burgerlijkheid gaat deze toneelversie, in een mooie, bitterzoete bewerking van Jacob Derwig, over het failliet van verwachtingen en het demasqué van zelfbedrog.”

Herien Wensink Herien Wensink
★★★★ Volkskrant

“Revolutionary Road is een onderhoudend verhaal met vaak scherp gesneden dialogen. Bovenal is het een fijn acteursstuk.”

Sara van der Kooi Sara van der Kooi
★★★★ Trouw

“Theus schiet heen en weer van woede naar totale radeloosheid, naar immens verdriet. Fenomenaal.”

Sander Janssens Sander Janssens
★★★★ Parool

“Alles aan deze door Erik Whien geregisseerde toneelavond is ijzingwekkend goed.”

Loek Zonneveld Loek Zonneveld
De Groene Amsterdammer

“Revolutionary road is van een zeldzaam prachtige treurigheid. Door de sterke dialogen krijgen alle acteurs de kans om hier mensen van vlees en bloed neer te zetten die, zoals velen van ons, worstelen met hun innerlijke strijd tussen ratio en gevoel.”

Esther Kleuver Esther Kleuver
★★★★ Telegraaf

“Revolutionary Road is een voorstelling die je twee uur op het puntje van je stoel houdt.”

Sonja de Jong Sonja de Jong
Haarlems Dagblad

“Derwig toont (…) weer eens waarom hij zo’n fantastische acteur is. Bij elk personage is zijn intonatie en gestiek raak en zijn timing grenst aan onfeilbaar.”

Elise van Dam Elise van Dam
★★★ Theaterkrant

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Adembenemend, confronterend, ontroerend met een milde glimlach.Het hele plaatje klopte; inleiding, decor, muziek, belichting,weergaloze vertolking!

5 sterren

gjphilips

Geweldig pakkend en mooi toneelstuk wat zeer intens en goed gespeeld wordt door de acteurs. Knap hoe de rolwisselingen gespeeld worden. Mooi decor.

5 sterren

Marike

Intens verhaal, aangrijpend. Het stuk pakt direct en boeit tot het eind. Geweldig spel. Je wordt mee gezogen in het verhaal dankzij steengoede cast.

5 sterren

Marloes Valentien Marloes Valentien
Revolutionary Road