Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
1 september 2006 - 8 november 2006

Het ro theater opent het theaterseizoen met Richard III van William Shakespeare in regie van de in Duitsland zeer succesvolle gastregisseur Andreas Kriegenburg. Kriegenburg ensceneert deze Shakespeare met het ensemble van het ro theaterin het kader van de uitwisseling die het ro theater heeft met het Hamburgse Thalia Theater. Ro theater regisseur Alize Zandwijk maakte in Hamburg eerder al met succes de voorstellingen Iwanow en Sommergäste. In november gaat haar Kat op een heet zinken dak er in première. In Richard III speelt Rogier Philipoom de titelrol, in de andere rollen ziet u Dragan Bakema, Guus Dam, Katelijne Damen, Herman Gilis, Hannah van Lunteren en Fania Sorel.

Shakespeares Richard III is net als Macbeth een portret van een gewelddadige en opportunistische carrièremaker als tragische held. Richard is de incarnatie van het kwaad, een man die er alles voor over heeft om aan de macht te komen. Zijn gang naar de troon gaat letterlijk over lijken. Deze laatste koning van York is de vileine held die zich onderdompelt in macht en verraad. Uiterlijk mismaakt maar gesierd door een grote schijnbare charme, weet hij zelfs de weduwes van door hem vermoorde mannen voor zich te winnen.

Nadat hij de ‘war of the roses’ voor het huis van York gewonnen heeft, richt zijn agressie zich tegen zijn eigen familie. Alle mogelijke tegenstand ruimt hij uit de weg. In een nietsontziende poging de troon voor zichzelf op te eisen, laat hij op een listige manier zijn twee broers en hun zonen vermoorden, waarbij hijzelf buiten schot blijft. 

 • William Shakespeare

  William Shakespeare
  Auteur

 • Andreas Kriegenburg

  Andreas Kriegenburg
  Regisseur

Decorontwerper
Thomas Rupert
Kostuumontwerper
Sabine Snijders
Lichtontwerp
Marc Heinz

Cast

 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Katelijne Damen

  Katelijne Damen

  Actrice
 • Hannah van Lunteren

  Hannah van Lunteren

  Actrice
 • Dragan Bakema

  Dragan Bakema

  Acteur
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
 • Guus Dam

  Guus Dam

  Acteur
 • Rogier Philipoom

  Rogier Philipoom

  Acteur

Ik kan alleen nog maar
Mijn eigen schaduw zoeken in de zon
En vals over mezelf als monster krassen.
En daarom – pover minnaar als ik ben,
Te onbespraakt voor mijn galante tijd –
Wens ik te slagen als volleerde schurk,
Vol haat tegen mijn dwaze, holle tijd.
(Richard)

De voorstellingen van regisseur Andreas Kriegenburg zijn in vele opzichten groots. Shakespeares stuk over de geslepen, moordlustige en machtsbeluste Richard situeert hij in het schemergebied tussen droom en werkelijkheid met de logica van een nachtmerrie. Het gaat Kriegenburg niet om het tonen van het bloedbad, maar om de achterliggende psychologie van de eenzame en vereenzaamde mens. Meer dan de afwikkeling van intriges, is Kriegenburgs enscenering een combinatie van Shakespeares poëtische taal en een blik in de hel. De figuur van Richard wordt gefileerd tot de kwaadaardige bron van zijn machtswellust komt bovendrijven en hem recht in het gezicht kijkt. 

Recensies

“Een Shakespeare zoals u nog nooit zag met acteurs die vertragen, versnellen, herhalen, terugspoelen. ”

Algemeen Dagblad Algemeen Dagblad
.

“Richard III overdondert en maakt indruk door uitstekend (ensemble)spel. ”

Telegraaf Telegraaf
.

“Rogier Philipoom als Richard III is een echt 'theaterdier' ... Groot applaus en vele bravo's voor drie fantastische theateruren”

Hamburger Abendblatt Hamburger Abendblatt
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Richard III

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!