Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
15 december 2005 - 12 maart 2006

Ergens moet er een plek zijn waar je kunt zijn wie je wil zijn en wat je wil zijn. Met SOUL maakt Pieter Kramer een theatervoorstelling die tegelijk ironisch en invoelend, kritisch en ontroerend, spottend en liefdevol toont hoe wanhopig de moderne mens op zoek is naar... ja naar wat eigenlijk? Zichzelf? Vervulling? Vergetelheid? Extase? Zin? Betekenis? Leven? Erkenning? Spiritualiteit? God misschien? Deze soulhappening met muziek van onder meer James Brown, The Persuaders, Donny Hathaway, Marvin Gaye, The Temptations en The Drifters, werpt een ander licht op de drijfveren van gewone mensen.

Een groep mensen komt één maal per maand samen in een onopvallend zaaltje. Toch is dit zaaltje de belangrijkste plek in hun leven geworden: de plek waar ze de werkelijkheid een paar uur te snel af kunnen zijn. Waar ze zich ongestoord kunnen transformeren. Waar ze hun grijze alledaagsheid kunnen inwisselen voor roes en extase.

Hoe verschillend ze ook zijn, er is veel dat hen bindt. Ze wonen in steeds fantasielozere nieuwbouwwijken. Ze beschouwen hun leven, bewust of onbewust, als mislukt en leeg. Ze willen weg. Weg uit dit land. Weg van de betuttelende regels en de politieke correctheid. Weg uit de zielloosheid van hun saaie bestaan. Op zoek naar betovering in een wereld waaruit de magie volledig verdwenen is.

Nu de rol van kerk en religie in het sociale leven verdwijnt, krijgen mensen meer en meer behoefte aan vervangende gemeenschappen en rituelen. Louterende gebruiken als de biecht of uitlaatkleppen als carnaval krijgen in de hedendaagse samenleving de vorm van ridderparken, retro-avonden, moordweekenden, cowboykampen, survivaltochten of surreality-TV.

GET READY! FEEL BLACK! BE SOUL!

In SOUL heeft een groep mannen en vrouwen een eigen 'vluchtroute' gevonden. Tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten gaan ze op zoek naar hun 'zwarte ziel'. Buiten het blikveld van de buitenwereld schminken ze zich zwart en laten de soul met hart en ziel de vrije loop in nummers als Up on the roof, Papa was a rolling stone en It’s a thin line between love and hate. Dit is hun uitlaatklep, hún ‘Saturday Night Fever’; voller, rijker, kleuriger, exotischer, erotischer dan hun echte leven. 

SOUL GENEEST! SOUL BEVRIJDT! SOUL BEZIELT!

Componist
Keimpe de Jong
Dramaturg
Erwin Jans
Regieassistent
Gerardjan Rijnders

Cast

 • Jacqueline Blom

  Jacqueline Blom

  Actrice
 • Martijn Fischer

  Martijn Fischer

  Acteur
 • Keimpe de Jong

  Keimpe de Jong

  Componist, Muzikant
 • Hannah van Lunteren

  Hannah van Lunteren

  Actrice
 • Fania Sorel

  Fania Sorel

  Actrice
 • Rogier Philipoom

  Rogier Philipoom

  Acteur

Pieter Kramer weet met zijn werk, dat een hilarisch maar ook ontroerend beeld geeft van de wereld, veel mensen aan te spreken. Zijn producties voor TV en theater (Theo & Thea, Hertenkamp, 30 minuten, Ja Zuster Nee Zuster, Pygmalion) zijn tegelijkertijd intelligent en volks. Kramer schept een wereld waar elk gebaar ontluisterend of juist vertederend kan zijn. Ook dit swingende, humoristische, ontroerende verhaal krijgt een typische ‘Kramer-twist’. SOUL wordt een soulvolle voorstelling met spel en muziek van Jacqueline Blom, Rogier Philipoom, Fania Sorel, Martijn Fischer, Eva Van der Gucht, Hannah van Lunteren, Floris Verkerk, Stijn Westenend en Iftegaar Abdoelgafoer, Maarten Meddens, Bas Nuiver, Wilko Sterke, Pieter Ubbels en Dennis van Velzen.

Recensies

“‘Verrassend’ – ‘humoristisch’ – ‘uitstekende band’ – ‘echte, ongeschminkte soul’. ”

NRC Handelsblad NRC Handelsblad
.

“Door knap maatwerk van de acteurs zijn de personages stuk voor stuk pakkend, ontroerend en soms zelfs buitengewoon irritant. (...) Het zijn personages die tegen beter weten in door het leven blijven ploeteren. Juist die kwetsbaarheid maakt ze onweerstaanbaar en tegelijkertijd ook uitermate grappig.”

De Telegraaf De Telegraaf
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

FANTASTISCH

0 sterren

Marcha Mollema Marcha Mollema

Lees alle recensies van het publiek (8)

SOUL

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!