Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
4 mei 2016 - 5 mei 2016

De toekomst van de oorlog

"Misschien zijn we gewoon, heel simpel, ingehaald door de actualiteit. Dit hele plan begon twee en een half jaar geleden, ga eens na wat er in die twee en een half jaar allemaal gebeurd is, met ons, met Europa.

Twee en een half jaar geleden was het anders, een verhaal dat begint in de  Tweede Wereldoorlog. Heb jij ook niet het gevoel dat na elke nieuwe aanslag, bij elke nieuwe dreiging aan de randen van Europa, die oorlog waar jij uit kwam verder weg lijkt te zakken. Het is een oud verhaal geworden, verleden tijd, een soort 'Ot en Sien'.  (Bommenneef)

Programma
19:30 Zaal Ro Theater open
19:50 Op een groot scherm wordt de herdenking op de Dam uitgezonden
20:30 Genieten van een heerlijke kop soep
21:00 - circa 22:00 Gesprek Van Heemstra en Ajarai over de toekomst van de oorlog

De toekomst van de oorlog is een eenmalig vervolg op de voorstelling Bommenneef die Marjolijn van Heemstra maakte over een na-oorlogse terreuraanslag in 1946. Van Heemstra organiseert een theatrale ontmoeting waarin zij samen met journalist en columinst Hanina Ajarai in gesprek gaat met Margalith Kleijwegt en Abdelkarim El-Fassi over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. 

Wat betekent die oorlog voor een generatie nieuwe Nederlanders? Wat betekent die oorlog voor een Afghaanse vluchteling die is opgegroeid met het idee dat Hitler een belangrijke Europeaan was? Wat is de toekomst van die erfenis in een tijd van toenemende angst voor geweld en een nieuwe oorlog? 

Hanina Ajarai
Ajarai heeft Arabische taal- en letterkunde gestudeerd aan de universiteit Leiden. Na haar afstuderen heeft ze als journalist en redacteur gewerkt voor onder meer nrc.next. In 2006 bracht zij het boek Land van werk en honing uit, dat zij samen met Marjolijn van Heemstra schreef. Het boek is een verzameling migratieverhalen van Marokkaanse vrouwen in Nederland. Ook hun dochters komen aan het woord en laten zien wat er in een generatie is veranderd. Hanina werkt nu parttime bij Zaman Vandaag, een weekkrant gericht op nieuwe Nederlanders. Het is de Nederlandse editie van de grootste betaalde krant in Turkije, Zaman. Binnen het team heeft Hanina de rol van taalredacteur.

Margalith Kleijwegt
Kleijwegt werkte jarenlang voor het weekblad Vrij Nederland waar ze toonaangevende verhalen schreef op het gebied van onderwijs, opvoeding en de multiculturele samenleving. Ze probeert beleid te vertalen naar concrete verhalen. Sinds 2012 is ze zelfstandig onderzoeker en journalist, ze schreef rapporten voor de gemeente Amsterdam en voor het AMC. Daarnaast  publiceert ze onder andere in De Groene Amsterdammer en in Vrij Nederland.

Abdelkarim El-Fassi
El-Fassi is een Nederlands filmmaker en journalist. Na het behalen van zijn vwo-diploma studeerde El-Fassi Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waarna hij Media en Cultuur ging studeren aan de Universiteit Amsterdam. Hierna was hij journalist bij de KRO en VARA. In 2010 richtte hij productiebedrijf Zouka Media op waarmee hij in 2014 de film Mijn vader de expat heeft geproduceerd.

Over hen en waar ze woonden

Wat doet het met jou als je klasgenootje, je buurmeisje, je vader of je beste vriend er ineens niet meer is? Ro Theater Educatie en Maas theater en dans maken de unieke locatievoorstelling Over hen en waar ze woonden met Rotterdamse jongeren en kinderen. 

Meer info & tickets >

Theater Na de Dam

De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over onze geschiedenis, oorlog en vrijheid levend te houden.

Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Meer info over Theater Na de Dam >

CREATIVES

Cast

Nieuws


Over hen en waar ze woonden

coproductie Ro Theater Educatie en Maas theater en dans


data en tijden
woensdag 4 mei 2016 21.00 uur en donderdag 5 mei 2016 16.00 uur en 20.00 uur

locatie
vijf woningen in Rotterdam Centrum

Wat doet het met jou als je klasgenootje, je buurmeisje, je vader of je beste vriend er ineens niet meer is? Tijdens deze unieke locatievoorstelling maak je kennis met Rotterdamse families die tijdens de oorlog verdwenen en degenen die achterbleven.

Op basis van ontmoetingen tussen ouderen die de oorlog hebben meegemaakt en jongeren van nu wordt deze voorstelling gemaakt. Vijf scènes in vijf woningen over vijf families die tijdens de oorlog verdwenen. Hiermee sluit het project aan op het landelijke thema van de jongerenprojecten van Theater Na de Dam: verdwenen families.  De scènes worden gespeeld op locatie, in Rotterdamse woningen van waaruit in de oorlog families zijn verdwenen. De voorstelling wordt gespeeld door Rotterdamse jongeren en kinderen. Leerlingen van de internationale schakelklassen van het Wolfert College maken filmfragmenten bij de scènes.

Toegang is gratis, aanmelden verplicht!

Aanmelden via de site van Maas theater en dans >

makers Sara Giampaolo, Lizzy Hennequin, Milou Adjanga
regieassistent Eva Beij
spel jongeren en kinderen in de leeftijd van 10 tot 25 jaar
filmfragmenten leerlingen ISK onderwijs College

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Hello. And Bye.

4 sterren

XRumerTest XRumerTest

Trait that vary this medication from others is, it is gentle to pirate, so can be without doubt hand-me-down up by superannuated men and those having

2 sterren

Jyyec78 Jyyec78

Sustenance of the ED sufferer becomes drastically upset as it keeps him from indulging in sexual relations satisfactorily and incurs psychological dis

2 sterren

fubd65 fubd65

Customers should hire the job for the benefit of any advantages, adversities, side effects, complications and augmented results that are developed aft

3 sterren

Dguohcu Dguohcu

Using an eyelash dye will tint your individual lashes () but of course not thicken or lengthen them. Over the past year or so, we've seen various ne

2 sterren

Roscoerok Roscoerok

Lees alle recensies van het publiek (171)

Theater Na de Dam

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!