Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
7 september 2012 - 8 oktober 2012

Trommelen in de Nacht speelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en is een verhaal over idealen, eigenbelang en liefde in tijden van revolutie. Het is het verhaal van Anna en Andreas, van opportunisten en idealisten. En van hun slachtoffers. Trommelen in de Nachtis ontroerend, vrijgevochten en confronterend.  

Ro Regisseur Jetse Batelaan kneedt deze bijzondere Brecht-voorstelling tot een kleurrijke productie vol beeldend absurdisme en emotie over mensen die zich staande proberen te houden in tijden van angst en onzekerheid. Het spel is in handen van Ro-acteurs Jacqueline Blom, Sylvia Poorta, Hannah van Lunteren (foto), Lukas Smolders, Herman Gilis en gastacteurs Joep van der Geest, Hans Leendertse en Rosa van Leeuwen. Trommelen in de Nacht wordt live op het toneel kracht bijgezet door een groep jonge muzikanten, aangevoerd door de Vlaamse percussionist Eric Thielemans (foto).

In september 2012 is het 90 jaar geleden dat voor het eerst een stuk van Bertolt Brecht, vooral bekend van zijn Dreigroschenoper,werd opgevoerd: Trommelen in de Nacht.Het stuk betekent de doorbraak van Brecht als toneelschrijver. Het Ro Theater en het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival grijpen dit moment aan om Trommelen in de Nacht weer op te voeren.  

Trommelen in de Nacht gaat in première tijdens het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

Componist
Eric Thielemans
Dramaturg
Tobias Kokkelmans

Cast

 • Eric Thielemans

  Eric Thielemans

  Componist, Muzikant
 • Herman Gilis

  Herman Gilis

  Acteur
 • Rosa van Leeuwen

  Rosa van Leeuwen

  Actrice
 • Lukas Smolders

  Lukas Smolders

  Acteur
 • Hans Leendertse

  Hans Leendertse

  Acteur
 • Sylvia Poorta

  Sylvia Poorta

  Actrice
 • Joep van der Geest

  Joep van der Geest

  Acteur
 • Jacqueline Blom

  Jacqueline Blom

  Actrice

Over Trommelen in de Nacht

Trommelen in de Nacht is het tweede stuk dat Bertolt Brecht schreef en werd voor het eerst opgevoerd op 29 september 1922. Brecht schreef het onder de titel Spartakus, een verwijzing naar de communistische Spartacus-opstand in 1919, als pamflet tegen het geweld, de indoctrinaties en het machtsmisbruik dat hij in en na de Eerste Wereldoorlog overal om zich heen zag. Hij mocht er de prestigieuze Kleist-prijs voor in ontvangst nemen. Over het stuk schreef de pers destijds: “Bert Brecht geeft onze tijd een nieuwe toon, een nieuwe melodie, een nieuwe visie.”  

Trommelen in de Nacht is één van Brechts best bewaarde geheimen. In Nederland isTrommelen in de Nacht weinig te zien geweest. Het stuk werd eerder opgevoerd door onder andere toneelgroep Theater, in 1967 in regie van Hans Croiset en in 1975 door Toneelgroep Baal. In handen van het Ro Theater wordt het een portret van mensen die gevangen zitten in de burgerlijke moraal, doof en blind voor de wereld om hen heen. Een wereld die uiteindelijk altijd nabij komt en waarin iedereen zijn eigen weg moet vinden. Eerder speelde het Ro Theater Baal, het eerste stuk dat Brecht schreef, in regie van Alize Zandwijk.  

Bertolt Brecht

Bertolt Brecht (1898-1956) is dichter, schrijver, toneelregisseur en literatuurcriticus. Brecht is bij het grote publiek met name bekend vanwege zijn Dreigroschenoper uit 1928, met muziek van Kurt Weill. Brecht en Weill delen dezelfde mening: theater kan en moet een rol spelen in de maatschappij, het kan meer zijn dan vermaak. In de Eerste Wereldoorlog werkt Brecht als hospitaalsoldaat, zijn ervaringen aldaar zijn tekenend voor zijn werk. Begin 1933 wordt Brecht vervolgd wegens ‘hoogverraad’. Hij vlucht uit Duitsland en komt na enkele omzwervingen in de Verenigde Staten terecht. Vervolgd wegens anti-Amerikaanse activiteiten in 1947 keert hij Amerika de rug toe om terug te gaan naar Oost Berlijn alwaar hij in 1956 overlijdt. Door het ene kamp gezien als communist en door het andere als westerse stropop, blijven zijn stukken tot ver in de jaren '60 in een aantal landen verboden of omstreden.

 

Meegewerkt aan de voorstelling

Productieleiding Michiel van Schijndel  
Regieassisitentie (stage) Eva Jansen Manenschijn, Wendy van Delzen  
Techniek John Thijssen (coördinatie), Sidney van Geest (1e inspeciënt), Axel Dikkers (licht), Arjen Fortuin (geluid), Peter Leeuwenburgh (bouw) 
Uitvoering en coordinatie kostuums Karin van de Leeuw  
Kleedster Jaqueline de Maat 
Kap en Grime Cynthia van der Linden/Hanneke van Roon 
Rekwisieten Roos Veenkamp  

 

Recensies

“Herman Gilis en Sylvia Poorta zijn geweldig als de burgerlijke, schijterige, onbarmhartige ouders.”

De Volkskrant De Volkskrant
.

“"Glansrol van Jacqueline Blom als gluiperdje Murk" "Door de rake beeldtaal geboetseerd tot een verstild spektakel van troostend absurdisme." ”

Trouw Trouw
.

“Vooral Jacqueline Blom als Murk is prachtig boers en Sylvia Poorta als de moeder schittert in al haar hypocrisie. Het schuivende decor van Theun Mosk draagt bij aan een ontregelende kijkervaring Brecht waardig.”

Elsevier Elsevier
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Trommelen in de nacht

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!