bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
25 september 2015 - 29 november 2015

In 1996 vindt filmmaker Wim van der Aar op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden. Het zijn telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de rijke ondernemersfamilie Van Waveren. Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte Van der Aar de indrukwekkende documentaire ‘De Van Waveren Tapes’ en ontrafelde hij een deel van de geschiedenis van deze excentrieke familie die onder meer de Keukenhof oprichtte.

Na de documentaire heeft Van der Aar verder onderzoek gedaan naar de familie en raakte hij gefascineerd door hun verleden. De familiegeschiedenis inspireerde regisseur Alize Zandwijk tot het maken van de voorstelling Van Waveren. Een familiekroniek in het licht van honderd jaar Nederlandse geschiedenis.

Het verhaal
Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een Koning Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee.

Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl GustavJung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet.

De voorstelling is op geen enkel moment bedoeld als biografie of historisch werk. Ze is gebaseerd op historische feiten, maar geen getrouwe weergave van de werkelijkheid. Het is de subjectieve werkelijkheid van de schrijvers, aangevuld met hun verbeelding. Omdat niet alles waar gebeurd is, mag je niets voor waar aannemen.

CREATIVES

Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Inge Büscher
Lichtontwerp
Casper Leemhuis
Muziekproductie
Maartje Teussink
Ontwerper Kap & Grime
Cynthia van der Linden

Cast

Nieuws


Alize Zandwijk

Van Waveren is de laatste grote zaal voorstelling die Alize Zandwijk voor het Ro Theater maakt. In het najaar van 2016 maakt ze nog samen met Arjan Ederveen en Jack Wouterse de voorstelling Walden.

De Van Waveren Tapes

Van Waveren is  een samenwerkingsproject van cineast Wim van der Aar en regisseur Alize Zandwijk; van film en theater. Van der Aar vindt een aantal jaar geleden op het Amsterdamse Waterlooplein een tas vol geluidsbanden. Het zijn telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de familie Van Waveren.

Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte hij de indrukwekkende film De Van Waveren Tapes en ontrafelde hij een deel van de geschiedenis van deze excentrieke familie. De voorstelling vertelt wat voorafging aan die documentaire. 

Kijk ook het interview met Wim van der Aar uit 2012 over het maakproces van de documentaire De Van Waveren Tapes >

Betrokken bij productie

regieassistent Eva Jansen Manenschijn
kap en grime
Hanneke van Roon
kostuumatelier Erik Bosman, Karin van der Leeuw, Lieke Rietjens (stage)
kleders Ineke Blinde, Jacqueline de Maat
techniek Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Sidney van Geest, Andi Krijgsman, Peter Leeuwenburgh, John Thijssen, Youri Wezenaar (stage)
uitvoering decor Decoratelier Vorm & Decor, techniek Ro Theater
rekwisieten Eva Arends
productie Ferida Yildiz, Gerard Paulissen (stage)
marketing Catelien van der Hoeven, Sjoerd Joosen, Gerlinde Bolt
educatie Marieke Dijkwel
tourneeplanning Finkers Theaterbureau
grafische vormgeving IN10
scènefotografie Leo van Velzen
fotografie campagnebeeld René Castelijn
fotografie openbare repetitie Nienke Elenbaas
crewcatering Wijnstok & Spruit
personenvervoer Henk van der Horst
decortransport Imtrans
met dank aan Robert Rost, strijkkwartet Camenae Collective, Hazazah Pictures (producent documentaire Van Waveren Tapes)

Recensies

“Met volmaakt gedoseerde, krachtige beelden creëert Zandwijk een vreemd maar immer dwingend universum - waarin overigens ook veel te lachen valt. ”

Herien Wensink Herien Wensink
★★★★ NRC Handelsblad

“De filter van Guido’s brein geeft Zandwijk de ruimte om los te komen van de werkelijkheid. Ze doseert het surreële in Van Waveren zorgvuldig, wat het effect des te groter maakt. Dat levert mooie beelden op.”

Dick van Teylingen Dick van Teylingen
★★★★ Theaterkrant.nl

“Met deze voorstelling geeft ze [Alize Zandwijk] nog eens stevig haar visitekaartje af. Haar haast surrealistische stijl perfectioneerde ze de laatste jaren, waarbij vorm en inhoud steeds meer in balans kwamen. De tragiek druipt ook nu weer dwars door het groteske spel en de humor heen.”

Esther Kleuver Esther Kleuver
★★★★ De Telegraaf

“Uiterst precies geregisseerd laat ze [Alize Zandwijk] haar personages in steeds wisselende configuraties door de bunker en later door een enorm tulpenveld dolen.”

Robbert van Heuven Robbert van Heuven
★★★★ Trouw

“Don Duyns en Rik van den Bos schreven over de familie een nieuw stuk, Van Waveren: fictie gebaseerd op waargebeurde feiten. De mooie tekst, even tragisch als fris-tintelend en geestig, heeft als zwaartepunt de schaduw die een vorige generatie over de volgende werpt.”

Herien Wensink Herien Wensink
★★★★ NRC Handelsblad

“Dat wat wankele verhaal wordt door regisseur Alize Zandwijk echter wel in een schitterend beeldend jasje gestoken, geholpen door het prachtige decor van haar vaste ontwerper Thomas Rupert.”

Robbert van Heuven Robbert van Heuven
★★★★ Trouw

“Het echte vuurwerk komt van de van de pot gerukte gebroeders Van Waveren. Zij geven deze voorstelling smoel. ”

Vincent Kouters Vincent Kouters
★★★ de Volkskrant

“Deze hele geschiedenis krijgen we opgedist via het perspectief van Guido, een prachtige rol van Sanne den Hartogh. [...] Ook het suggestieve geluidsdecor van Maartje Teussink draagt bij aan de droomachtige sfeer. Dit alles levert prachtige beelden op”

Thomas van den Bergh Thomas van den Bergh
★★★★ Elsevier

“Sylvia Poorta overtuigt als de volslagen krankjorume moeder van Guido, evenals Jack Wouterse als zijn geniale, goeiige vader en Herman Gilis als de egocentrische oom Frank [...] En [Sanne] Den Hartog zet een aandoenlijke Guido neer die mededogen opwekt.”

Esther Kleuver Esther Kleuver
★★★★ De Telegraaf

“Een echte Zandwijk. Met die drie woorden laat Van Waveren zich het beste omschrijven. Rommelig soms, hier en daar uit de bocht vliegend, maar ook vol schitterende hallucinante beelden, die je het gevoel geven in een droom te vertoeven. [...] er valt veel te genieten tijdens deze oogstrelende voorstelling.”

Sonja de Jong Sonja de Jong
Gooi- en Eemlander / Noordhollands Dagblad / Leidsch Dagblad

“Thomas Rupert zorgt weer voor een prachtig decor […] Van Waveren drijft behalve op de tekst van Rik van den Bos en Don Duyns op sterk ensemblespel: dit is de groep uitstekende acteurs die met Zandwijk kan lezen en schrijven.”

Dick van Teylingen Dick van Teylingen
★★★★ Theaterkrant.nl

“Het Ro Theater neemt je in Van Waveren mee in het familiedrama vol dramatische teksten, krachtige muziek en sterke acteurs. […] een aangrijpend familiedrama dat je als kijker nog lang zal bijblijven.”

Robin Smit Robin Smit
CLEEFT.nl

“De muziek wordt verzorgd door Maartje Teussink. Het is fijn om naar haar songs en muziek te luisteren.”

Minnekus de Groot Minnekus de Groot
Blog Minnekus

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Prachtig gespeeld, veel emotie. Een prachtig geheel van ontroerend verhaal, treffend spel en geweldig decor. Prachtige vertraagde dansbewegingen!

5 sterren

Paul en Carinne

Gisterenavond de voorstelling in Amstelveen gezien. Prachtig! Wat een schitterend toneelstuk en levensecht gespeeld. Bedankt!

5 sterren

Erna de Kleijn

Wat was Sanne den Hartogh GEWELDIG

5 sterren

Mw.T.v.d.LInden

Geweldig. Een aanvulling op de documentaire .Maar voor mensen die het verhaal niet kennen moeilijk te begrijpen. Inleiding altijd nodig!!!.

5 sterren

Mw.T.v.d.LInden

Aangrijpende muziek van Maartje Teussink, met verder boeiende personages en een prachtig decor! Gezien 4 nov in Haarlem. Had dit niet willen missen!

5 sterren

Peter Wiers

Aangrijpende muziek van Maartje Teussink, met verder boeiende personages en een prachtig decor! Gezien 4 nov in Haarlem. Had dit niet willen missen!

5 sterren

Peter Wiers

Gezien op 29/10 in Rotterdam. Zeer sterke voorstelling met fantastisch acteerspel en veel humor door het drama heen. Genoten, verdient volle zalen!

5 sterren

Ben

In Sneek genoten van een prachtige voorstelling! Hele zaal van de eerste tot de laatste minuut geboeid. Prachtig muzikale begeleiding van Maartje.

5 sterren

Willie en Herman

Schitterende voorstelling, 8okt gezien in Breda. Geraakt, geboeid, gelachen en bewondert. Maartje Teussink's muziek was fantastisch!! Succes nog!!!

5 sterren

Monique

Gisteren gezien in Chassé. Indrukwekkend stuk. Groots gespeeld. Subtiele begeleiding van Maartje Teussink. En dat decor weer ... wow!

4 sterren

Jerry MrBig

Fantastische voorstelling!!

5 sterren

Conny van Slingerland-Coenders

Hele bijzondere voorstelling gezien vanavond in de Meerse! Boeiend van begin tot eind!

4 sterren

Kathleen Vos-Ruigrok

Mooi thema, nog volledig actueel ook in onze tijd. Geweldig gespeeld, indringend en toch steeds wat verademende humor.

4 sterren

Babs van Hussen

Wat een mooie voorstelling omlijst door prachtige verstilde muziek en zang. Lof voor alle acteurs met als topper Sanne, ik was geroerd door zn spel.

4 sterren

Joke

Prachtige voorstelling, Maartje weer zo mooi, zeer verrast door Sanne, prachtige acteur. Kortom een topavond.

4 sterren

Hanneke

We hebben genoten van sterk spel, prachtige karakters en absurde situaties.

4 sterren

Henk en Nel

Indringend verhaal, tijdloos thema, prima acteerwerk. Vooral genoten van de fraaie muziek en klankbeelden van Maartje Teussink.

4 sterren

Wessel

Erg goed gespeeld, met name door Sanne den Hartogh.

4 sterren

Emy

Indringende voorstelling. Met verve gespeeld en heel boeiend. De karakters zijn herkenbaar. Lof voor tekst, regie en acteurs, In het bijzonder Guido.

4 sterren

Mieke

Mooie verhaallijn, mooie dialogen, heel goede acteurs! Na een tijdje iets te veel van hetzelfde.

3 sterren

Anoniem

ANGSTAANJAGEND GOED, met lof voor alle spelers maar heel in het bijzonder Sanne de Hartogh

5 sterren

Anneke en Joke

1 ruimte: 1 familie: meerdere generaties, tijd, herinneringen, beelden, muziek, decor: alles speelt mee, ongelooflijk knap, mooi. dank u RO

5 sterren

line kramer

Vanavond genoten van mooi acteerwerk, muziek en decor . Schitterend!!!

5 sterren

Liesbeth Vasen

De eerste try out gezien.... in een woord GEWELDIG! Ga dit zien, fantastisch spel, mooi decor en zeker ook prachtige muziek!

5 sterren

Leon Bruijn

[openbare repetitie] Heel leuk om een keer mee te maken. Ik vond het alleen wel een beetje kort. Gr. Jo

4 sterren

jo

[openenbare repetitie] Teveel passages met schreeuwerige toon. Hier en daar om accent te leggen oké. Hebben deze acteurs echt niet nodig!

0 sterren

eric terreehorst

Ik vond het fantastisch om een repetitie van de voorstelling van Waveren bij te wonen. Vooral het enthousiasme van de regiseusse was heel erg leukt.

4 sterren

Hendrik Spoor

[openbare repetitie] Interessant en begrijpbaar en lachwekkend. Vooral de dame die in de deuropening een geweldig scène maakt. Wat een soepel mens.

4 sterren

MV.C. Bloom

Lees alle recensies van het publiek (55)

Van Waveren

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!