Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
13 september 2013 - 29 november 2013

Geïnspireerd op de films van Emir Kusturica en de magisch realistische romans van Gabriel García Márquez

Alize Zandwijk regisseert: een ultieme samensmelting van theater, dans en muziek, van bizarre verhalen en grote emoties. Een gigantisch veld met maïs gemaakt van afvalmateriaal en een caravan op palen. Een wereld waarin verschillende ontroerende, hilarische, bizarre en groteske verhalen door elkaar lopen.  

De oma (Sylvia Poorta) die weet dat je het leven niet kunt sturen, maar met lede ogen moet toezien hoe anderen keihard proberen dat wel te doen. De doorgedraaide filosoof (Herman Gilis), die zijn ideeën vertaalt in opmerkelijke verhalen en vreemde moppen. De man (Jack Wouterse) die zich dood eet. De jongen (Gijs Naber) die alles verliest en die ongelukkig is in de liefde. Het blinde meisje (Angelina Deck) dat meer ziet dan de anderen. Vrijheidszoekers, gekken, gelukzoekers, sjacheraars en gokkers, iedereen heeft zijn plek.  

Andreas is precies 10 jaar geleden zijn moeder verloren, vandaag trouwt zijn grote liefde met een ander, en tijdens die bruiloft sterft zijn vader. Hij is bang voor verlies, maar verliest alles. Zijn grote liefde Elsa (Hannah van Lunteren) kiest voor een man die niet te peilen is, en waarvan zij zegt; “ergens diep van binnen heeft hij ook een andere kant. En ik zal daar afdalen, en ik zal die kant vinden en meenemen naar boven.” Haar oma is tegen de bruiloft. Haar aanstaande wil vrij zijn, en kan niet wortelen. We zien een bruiloft die alle kanten opgiert.

Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Sabine Snijders
Muziekproductie
Beppe Costa, Oleg Fateev

Cast

Nieuws

Ro Theater brengt alleen nog nieuw repertoire

Het Ro Theater maakt extreme keuzes en brengt de komende jaren alleen nog nieuw repertoire. Met verschillende schrijfopdrachten aan Nederlandse schrijvers en het brengen van internationaal repertoire wil het Ro Theater het Nederlandse toneel nieuwe energie geven, voorzien van nieuwe theaterteksten, nieuwe schrijftalenten een kans geven en het publiek toegang te geven tot de meest actuele verhalen, middelen, culturen en gedachten.

>
Lees meer / Deel

Bouw mee aan groen decor

Voor 'Vreugdetranen drogen snel' bouwen we een decor van maar liefst 600 zonnebloemen. Gemaakt van gerecycled materiaal. We hebben heel veel groene plastic flessen en groene kartonnen verpakkingen nodig. Lever je groene flessen en karton bij ons in (William Boothlaan 8, Rdam)! Voor iedere ingeleverde tas ontvang je een vrijkaart voor de première en een eervolle vermelding op deze site .

>
Lees meer / Deel

Een gemeenschap heen en weer geslingerd tussen absolute levensdrift en verlies. Ze stuiteren, ze liegen, ze gokken, ze lachen en zoeken wanhopig naar geluk.Vreugdetranen drogen snel is een bruisende voorstelling over de zoektocht naar vrijheid en leven. Over dromen en de kracht daarvan. Over bedrog en liefde. Over bruiloften en afscheid.  

Met dans en muziek, en vreemde verhalen over een gemeenschap die het uiterste uit het leven wil persen. Met veel energie en opwinding, met humor en overdrijving, met diepe ontroering en heftige verontwaardiging. Rauw realisme naast bizarre droomsequenties. Een dikke omarming van alle aspecten van het leven.  

De succesvolle jonge toneelschrijver Rik van den Bos schrijft met als inspiratie de grootse films van Kusturica (Time of the Gypsies, Black cat white cat, Life is a Miracle en Underground) en de magisch realistische romans van Marquez een nieuw stuk vol buitenissige verhalen en ontroerende ontmoetingen. Uitgevoerd door het gehele ensemble van het Ro Theater en met muziek van Beppe Costa.

De ernst van het leven wordt voor de duur van de voorstelling opgeschort.  

Je verliest steeds weer in het leven. Je kunt het maar beter vieren als het moment zich voordoet.

 

Meegewerkt aan de productie

Productieleiding Ad van Mierlo, Ferida Yildiz , Selma Hanzon (Stage) 
Regieassistentie Eva Jansen Manenschijn 
Techniek John Thijssen (coördinatie), Arjen Fortuin, Sidney van Geest, Hein van Leeuwen, Andi Krijgsman en Peter Leeuwenburgh 
Coördinatie kap/grime Leo Maliepaard/Cynthia van der Linden 
Kap en grime Cynthia van der Linden/Hanneke van Roon, Roos van Hees/Vivienne Melchers 
Kostuumatelier Karin van der Leeuw (coördinatie), Erik Bosman en Renée Bonte (stage) 
Kleder Erik Bosman 
Rekwisieten Tamar Stalenhoef/ Roos Veenkamp 

Recensies

“"De kracht van de voorstelling schuilt in een zuigend mooi evenwicht tussen levenslust en melancholie, in een prachtig tussen beeldspraak en nuchterheid meanderende tekst (Rik van den Bos) en in betoverende beelden.”

Hanny Alkema Hanny Alkema
★★★★★ Trouw

“" De kracht van deze voorstelling zit 'm in het non-verbale, in dans en in schijnbaar achteloze bewegingen als een streling of een wanhopige toenaderingspoging." ”

Maaike Staffhorst Maaike Staffhorst
★★★★ De Telegraaf

“"Vooral wat er zonder woorden tussen deze mensen gebeurt, is fascinerend om te zien. Een dansje, een kus, een ruzie, heftige emoties verpakt in onmacht."”

Hein Janssen Hein Janssen
★★★★ De Volkskrant

“"Pakkende teksten met treffende oneliners. Teksten waarin iedere acteur in een langere monoloog de mens laat zien die zij of hij speelt. Alize Zandwijk heeft met zeven acteurs, een paar dansers en muzikanten een zinderende voorstelling gemaakt vol mediterraan temperament."”

Loek van Voorst Loek van Voorst
★★★★ De Stentor Deventer

“"waarschijnlijk (nu al) een van de mooiste decors van het seizoen [...]" "Auteur Rik van den Bos voorziet alle karakters van hoopvolle oneliners over het leven, de liefde en de dood." ”

Joke Beeckmans Joke Beeckmans
★★★ Theaterkrant

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Heel erg genoten van prachtige muziek, teksten, sfeer en spelers. Teksten soms een beetje moraliserend, maar wel met erg mooie woorden. Ga zo door!

4 sterren

Jetta

Het leven is vaak onbegrijpelijk, dit werd goed uitgebeeld, met ook af en toe harde kantjes, heb er van genoten.

4 sterren

Gon

het was/ is een fantastische voorstelling , zeer afwisselend, gedurfd mooi gevonden decor en de muziek en dansers erbij,

4 sterren

A.J. Nickolson

Prachtige, orginele voorstelling; zeer genoten van alles, maar bovenal van de muziek

4 sterren

Wineke

we hebben erg genoten, de acteurs,decor en de muziek, een gezellige en geslaagde avond

5 sterren

m van der vis

Bizar maar fantastisch

4 sterren

Frans

Prachtige voorstelling met veel talenten op velerlei terrein: acteren, spelen, zingen, dansen, uitrekken, uitkleden ............... Ik heb genoten!

5 sterren

Moniek van der Lugt

Ogen en oren tekort. Heel kunstzinnig. Genoten van de danser met de vader. Wat bijzonder en dan dat overlijdensritueel!! Geweldig.

4 sterren

Rodite

Het laat me niet meer los. Zoveel indrukken.

4 sterren

Freek van Arkel

Een wonderschone, hemelse voorstelling!!!

4 sterren

Rob de Graaf

Wat een prachtige voorstelling, het raakte me. Daarnaast ook veel gelachen, zo is het leven! Prachtige muziek en dans erbij.

4 sterren

Joke

Indrukwekkend gespeeld, mooi toneel en fraaie muziek. Een aanrader.

4 sterren

Fred

formidabel op alle fronten!

5 sterren

sonja

Een prachtige voorstelling: een intrigerend decor, mooi spel en zo passend die melancholieke klezmer muziek!

4 sterren

Rein

Sowieso een 5-sterrer!

5 sterren

BRIT

Lees alle recensies van het publiek (19)

Vreugdetranen drogen snel

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!