Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
7 november 2001 - 11 december 2001

Op 7 november 2001 ging in deSingel in Antwerpen de nieuwe opera The Woman Who Walked into Doors in première, naar het gelijknamige boek van Roddy Doyle. Deze Engelstalige opera is gecomponeerd door Kris Defoort, die in samenwerking met regisseur Guy Cassiers ook het libretto schreef.The Woman Who Walked into Doors is een productie van Het muziek Lod (Gent) en het ro theater (Rotterdam). Coproducenten zijn deSingel (Antwerpen), de Rotterdamse Schouwburg, La Monnaie/De Munt (Brussel) en de RuhrTriënnale (Duisburg).

The Woman Who Walked into Doors vertelt het ontluisterende levensverhaal van Paula Spencer. Wanneer zij de boodschap krijgt dat haar man Charlo is neergeschoten door de politie, komt een stroom van herinneringen op gang; ze overdenkt haar jeugd, hoe ze verliefd werd, al snel trouwde en hoe haar huwelijk eindigde in een drama. Paula en Charlo hebben vier kinderen. Onmiddellijk na het huwelijk, tijdens Paula’s eerste zwangerschap begon Charlo haar te slaan. Hij sloeg haar tanden uit haar mond, brak haar vingers, smeet haar de trap af, verbrandde haar met siga­retten, waarna hij haar telkens naar het ziekenhuis bracht, waar niemand haar ooit een vraag stelde; niemand ziet ooit iets en niemand wil ooit iets zien. Als men haar al eens vroeg wat er gebeurd was, antwoordde ze: ik ben tegen de deur aangelopen, I walked into the door... Tot ze op een ochtend, na zeventien jaar huwelijk en hel, Charlo met een pan te lijf gaat en hem eruit gooit. 

“Ask me ask me, ask me, broken nose, loose teeth, cracked ribs. Ask me.”

The Woman Who Walked into Doors is het relaas van de eenzame strijd van een vrouw, die uit alle macht probeert het hoofd boven water te houden. Een hardnekkige heldin van het dagelijkse leven, die uiteindelijk de moed vindt een radicale beslissing te nemen. De sociale en emotionele ellende van een vrouw die opgroeit in een Ierse volksbuurt is een opvallend onderwerp voor een opera. In de opera-vertolking van Doyles verhaal werken regisseur Guy Cassiers en componist Kris Defoort in de eerste plaats met drie basiselementen; een zangeres-Paula, een actrice-Paula –beiden live op toneel– en een alomtegenwoordig videoscherm dat zowel decor als tegenspeler is voor Paula. De wereld, de taal en de personages die Paula Spencer omgeven, worden via de projecties ingekleurd en tot leven gebracht.

De ‘dubbeling’ van Paula in een zangeres en een actrice verwijst niet naar een schizofrenie van het personage; de ene vertegenwoordigt niet Paula’s dromen en de andere Paula’s werkelijkheid; ze staan ook niet voor een opsplitsing in tijd, een opsplitsing tussen Paula Toen (de flashbacks) en Paula Nu (het heden); het gaat ook niet om een opsplitsing tussen een subjectieve (I/Ik) en een objectieve (She/Zij) Paula. De twee Paula’s zijn autonoom maar incarneren elk het ‘volledige’ personage in al zijn snelle, gefragmenteerde gemoedswisselingen. Het muziekstuk dat de twee Paula’s samen maken is tweestemmig, maar de ene zingt en de andere spreekt. Het is een opsplitsing in een lyrische en een epische dimensie van Paula en toch zijn beiden tegelijkertijd én verteller én belever van het verhaal.

 

 • Guy Cassiers

  Guy Cassiers
  Regisseur

Componist
Etienne Siebens

Cast

 • Claron McFadden

  Claron McFadden

  Muzikant
 • Kris Defoort

  Kris Defoort

  Muzikant
 • Jacqueline Blom

  Jacqueline Blom

  Actrice

“I was hopeless and stupid, good for only sex and I wasn’t even good at that he said”

The Woman Who Walked into Doors wordt uitgevoerd door de jazzformatie Dreamtime in combinatie met óf het orkest van de Beethoven Academie óf het Prometheus Ensemble, onder leiding van dirigent Etienne Siebens. Sopraan Claron McFadden en actrice Jacqueline Blom geven samen gestalte aan hoofdpersonage Paula Spencer. Marc Warning ontwierp samen met Peter Missotten, Kurt D´Haeseleeren Wies Hermans (De Filmfabriek) decor, video en grafiek. Voor het kostuumontwerp tekende Valentine Kempynck.

De combinatie van zangstem, spreekstem, video en orkesten maakt van The Woman Who Walked into Doors een intrigerende nieuwe opera.

Recensies

“De strepen op de schortjurken geven nu meer licht dan ooit en dat is dan het einde van een teder, wreed en zeer aangrijpend verhaal. ”

Anneriek de Jong Anneriek de Jong
NRC Handelsblad

“De muziek ademt dezelfde ongenadige directheid uit als de video en de rauwe tekst, wat deze opera zo indringend maakt.”

Maarten Beirens Maarten Beirens
De Standaard

“Geweld, alcohol, seks en videotapes pakkend operadebuut van Guy Cassiers en Kris Defoort ”

Stephan Moens Stephan Moens
De Morgen

“…de productie The woman who walked into doors, maakt een droom tot waarheid.”

Johan Thielemans Johan Thielemans
Documenta

“A week later, I’m still buzzing about The Woman Who Walked into Doors. I really think it was great, and was very, very moved by it.”

Roddy Doyle in a fax to Kris Defoort Roddy Doyle in a fax to Kris Defoort
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
The Woman Who Walked into Doors

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!