bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
20 april 2017 - 20 juni 2017

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet.

Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap. Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

Over Operatie Zohre

In de aanloop naar de voorstelling gaat Operatie Zohre van start. Een verdiepingsprogramma waarin wordt onderzocht hoe vluchtelingen een plek kunnen krijgen in onze maatschappij. Zohre duikt in de bureaucratische kantoorwereld van de instanties die haar het leven moeilijk maken, zoals de gemeente en de Belastingdienst. Operatie Zohre is te volgen op facebook.com/operatiezohre.

Dramaturg
Liet Lenshoek
Geluidsontwerp
Roald van Oosten
Vormgever
Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek

Cast

Over Marjolijn

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. In mei wordt haar nieuwste roman En we noemen hem uitgebracht bij Das Mag Uitgevers.

Over Zohre

Zohre Norouzi is vier jaar geleden uit Afghanistan gevlucht. Sindsdien heeft ze o.a. zelfstandig Nederlands geleerd, haar rijbewijs gehaald, stage gelopen bij de politie en een woning in Alphen aan de Rijn gevonden. Zohre doet nu Volwassenonderwijs VMBO en begint na de zomer aan een opleiding tot laborant. Daarnaast werkt ze parttime bij KFC.

Werken mee aan deze productie

Stage regie: Sara de Monchy
Techniek: Jeroen Duijvendak
Productie: Fleur Feij
In coproductie met: Theater aan het Spui, Stichting Marjolijn van Heemstra

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Fonds 1818, The art of impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Recensies

“Marjolijn van Heemstra heeft de vluchtelingenproblematiek op een mooie manier persoonlijk gemaakt”

Karin Veraart Karin Veraart
★★★★ de Volkskrant

“De unieke combinatie van empathie, humanisme, moralisme en zelfkritiek die Van Heemstra in haar stukken weet te leggen komt uitstekend tot zijn recht.”

Marijn Lems Marijn Lems
★★★★ de Theaterkrant

“Beide actrices laten met treffend spel zien dat ze onderling het lang niet altijd eens zijn en dat er zelfs wrevel ontstaat bij Zohre jegens de goedbedoelende Van Heemstra.”

Kester Freriks Kester Freriks
★★★★ NRC

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Een ontwapenend en persoonlijk verhaal, gebracht met humor en zonder opsmuk. Prachtig. Ga kijken!

5 sterren

Karen Hammink

Prachtige voorstelling. Heel herkenbaar voor mij en mijn twee Syrische vluchteling vriendinnen. We keken in de spiegel, en waren geroerd.

4 sterren

Anouk

Hele mooie voorstelling, herkenbaar, ontroerend. Ik kom zeker weer kijken in april.

4 sterren

Karlijn

Prachtige voorstelling, teer en echt, grappig en hartverscheurend, de tranen stonden me na afloop in de ogen. Zorhe is een fenomeen. Ik kom terug!

5 sterren

Floris de Monchy

Mooi project, wat zeker gaat lukken met wat aanpassingen en zo, waarover ik Marjolijn reeds emailde. Ga graag in maart 17 weer!

2 sterren

Jan Hendrik

Mooie documentaire-stijl. Hoewel ik het geheel wat te "lief" vond. Theater moet voor mij een beetje schuren, dat miste ik hier. Miste het Nagesprek???

3 sterren

Anja van Rooijen

Het verhaal over de ongelofelijke hobbels die een vluchteling hier moet nemen is heel geloofwaardig en herkenbaar. Zore was onverstaanbaar, helaas.

4 sterren

Tineke van Oosten

Lees alle recensies van het publiek (8)

Zohre

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!