Alize Zandwijk

AFSCHEID ALIZE ZANDWIJK BIJ HET RO THEATER IN ROTTERDAM

Direct naar haar tijdlijn >

Alize Zandwijk is regisseur en sinds 2006 artistiek directeur van het Ro Theater. Haar werk laat zich samenvatten als anti-elitair, rauw en geëngageerd, waarbij veel dingen tegelijk en door elkaar heen gebeuren. Ze toont mededogen met de onderkant van de samenleving, die ze opvoert met humor en fantasie. In haar beleid voor het Ro Theater richt ze zich op de verankering van het gezelschap in Rotterdam, de samenwerking met internationale partners en het werken met jonge regisseurs.

Met ingang van 1 januari 2017 legt Zandwijk haar functie van artistiek directeur bij het Ro Theater neer. Na achtien jaar bij het Rotterdamse theatergezelschap werkzaam te zijn vindt ze het tijd worden voor een nieuwe stap in haar carrière en wil ze plaats maken voor een volgende generatie theatermakers. 

In onderstaande tijdlijn blikken we terug op Alize haar werk bij het Ro Theater. Aan het einde van seizoen 2015-2016 heeft ze in totaal 38 voorstellingen gemaakt. In de tijdlijn is een selectie van haar werk te vinden. Vanaf 25 juni 2016 is het boek 'Alize Zandwijk - 18 jaar Ro Theater 1998-2016' te koop met daarin al haar voorstellingen. Bestel >

Ontdek alles over
Alize Zandwijk

1998

Nachtasiel - 1998

In 1998 treedt Alize Zandwijk hier aan als regisseur naast Guy Cassiers. Haar doorbraak Nachtasiel over een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden kende na de première een succesvolle speelperiode, gevolgd door internationaal succes in het daaropvolgende seizoen 1999/2000.

Nachtasiel werd uitgenodigd voor het Edinburgh International Festival en de prestigieuze Wiener Festwochen. In Edinburgh werd Alize Zandwijk voor haar regie bekroond met een Herald Angel Award for Excellence: “De voorstelling geeft je eenzelfde schok als het origineel moet hebben gedaan in 1902”, schreef The Sunday Times over Nachtasiel. Luc Bondy van de Wiener Festwochen: “Deze Hollandse regisseuse maakt poëtische voorstellingen. Ze is hoogbegaafd, zeer natuurlijk en brengt een mooie erotiek op het toneel.” Meer info Nachtasiel

 

2001

Leonce en Lena - 2001

In de handen van Alize Zandwijk wordt Leonce en Lena (Georg Büchner) een grimmig maar hilarisch sprookje in de tinten van een nachtmerrie. Waar Alize Zandwijk eerder dat jaar in Macbeth een wereld vertoonde van het kwaad, van het zwarte gat in de ziel van de mens, geeft ze in haar enscenering van Leonce en Lena een beeld van de mens die in zijn onmogelijk zoektocht naar een gevoel tot geen enkele zinvolle actie meer komt.

Leonce en Lena gaat over een wereld van leegte en verveling, vervreemding en absurditeit, waartegen zelfs intelligentie en humor geen verweer hebben. “Zandwijk heeft dat doorgetrokken naar de actualiteit in een meesterlijke combinatie van hilarische grappen, waaronder een onmiskenbare woede schuilt”, aldus de Volkskrant. Meer info Leonce en Lena

Interview
Herman Gilis

Herman Gilis (1951) is sinds 1998 verbonden aan het Ro Theater. Alize en Herman leerde elkaar kennen in de begin jaren ’90 en zijn gelukkig getrouwd. Bij het Ro Theater maakten ze bijna 20 voorstellingen, waaronder Leonce en Lena. Van Waveren is in seizoen 2015-2016 de laatste voorstelling die ze samen maken.

“Ze is het beste dat me ooit is overkomen”
 

2003

Bruiloft - 2003

Na haar succesvolle enscenering van de dubbelvoorstelling Portia Coughlan/Kattenmoeras (Marina Carr) gaat op 11 oktober 2003 Alize Zandwijks regie van Bruiloft van Elias Canetti in première in de Rotterdamse Schouwburg. Nobelprijswinnaar Canetti beschrijft in zijn stuk een bruiloft die begint als een doorsnee burgermansfeestje, maar eindigt in een volledige apocalyps. Achter een dunne façade van fatsoen wordt het gedrag van de bruiloftsgasten zonder uitzondering gedomineerd door egocentrische inhaligheid en seksuele obsessies. Hoewel feest uit de hand loopt, blijft iedereen blind voor de naderende ondergang. De personages in Bruiloft zijn op een vreemde manier welbespraakt, maar dringen niet tot elkaar door. Hun woorden zijn leeg en een slecht masker voor hun wreedheid. Ze drukken de angst voor de dood weg en tollen steeds harder rond in liefdeloosheid. Meer info Bruiloft

Interview
Thomas Rupert

Thomas Rupert (1967) is sinds 1998 vaste ontwerper bij het Ro Theater. De lijst met Alize-producties waar Thomas het decor voor ontwierp, telt inmiddels ruim 30 voorstellingen. In seizoen 2015-2016 ontwerpt Thomas het decor voor Van Waveren, Alize haar laatste grote zaal voorstelling bij het Ro Theater.

“Goed zei zij, dan maak jij volgend seizoen voor twee voorstellingen mijn decors”
 
 • 1998Nachtasiel
 • 2001Leonce en Lena
 • 2003Bruiloft
 • 2005Meiskes en Jongens
 • 2007Onschuld
 • 2008Baal
 • 2009Tocht
 • 2010Branden
 • 2011SLAAF
 • 2012Kust
 • 2013Vreugdetranen drogen snel
 • 2014Vuurvrouwen
 • 2015LEGER
  Van Waveren
 • 2016Walden
Laad meer

Meer over Alize Zandwijk

Alize Zandwijk vertrekt per 2017 als artistiek leider bij het Ro Theater

Interview met Alize Zandwijk (23-08-2014)

Een documentaire van Ingeborg Jansen over het werk en de drijfveren van Alize.

Documantaire 'Regie: Alize' (2012)

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!