Nieuws

Boogaerdt/VanderSchoot geselecteerd voor Biënnale van Venetië

Boogaerdt/VanderSchoot geselecteerd voor Biënnale van Venetië

Performance-duo Boogaerdt/VanderSchoot is deze zomer te gast op de Biënnale van Venetië om binnen het theaterprogramma twee installaties te tonen.

Tijdens de Biënnale van Venetië gaan twee van de meest spraakmakende theatrale installaties van Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot in reprise. De producties BIMBO (5-6 augustus) en Hideous (Wo)men (8 augustus) zijn deze zomer te zien zijn binnen de theaterprogrammering van dit internationale kunstfestival. Beide werken maken onderdeel uit van de serie Visual Statements, een serie voorstellingen op de grens tussen theater, performance en beeldende kunst, over de spektakelsamenleving. Met deze succesvolle en grensverleggende serie nam het duo de afgelopen jaren een geheel eigen plek in in het Nederlands theater.

Naast deze twee producties, zijn Boogaerdt en VanderSchoot ook gevraagd een tiendaagse masterclass te verzorgen, die zal uitmonden in een presentatie (11-12 augustus) op locatie in Venetië. Bovendien worden BIMBO en Hideous (Wo)men opgenomen in het repertoire van Theater Rotterdam. BIMBO is na de zomer in een speciale programma in de Rotterdamse Schouwburg te zien.

Playground
Bij Theater Rotterdam werkt het performance duo met ingang van dit seizoen, onder het motto proposals no statements, aan hun nieuwe serie Playground. Met deze serie zetten ze het onderzoek naar de crossover tussen theater en beeldende kunst voort. Vanuit de gedachte dat beschaving niets meer is dan de mens die speelt dat hij bestaat, bevraagt Boogaerdt/VanderSchoot de houdbaarheid van de spelregels in onze hedendaagse samenleving. Playground zal bestaan uit een serie performatieve installaties over de rol van het lichaam en de live-ontmoeting in een gedigitaliseerde en door beeldcultuur gedomineerde wereld.

Playground 1#Our House was de eerste in deze nieuwe serie en werd speciaal ontwikkeld voor het gebouw van het Ro Theater in Rotterdam. Tijdens de Operadagen Rotterdam 2017 zal Playground 2#FREDDIE in première gaan op een bijzondere locatie in Rotterdam.

Playground 2#FREDDIE
FREDDIE is een performatieve installatie. Boogaerdt/VanderSchoot reflecteert in een oneindig spiegelpaleis in een oude wasserij in Rotterdam-Noord op het eeuwige leven van Farrokh Bulsara, beter bekend als Freddie Mercury. Nieuwe rituelen rondom samenzang en selfies zorgen voor een interactieve beleving. Drijvend op de klanken van collectief bewustzijn, ontsluiten de makers galmkamers en oefenen zich in samenleven op gedeelde gronden. Michael Rauter ontwikkelt met Boogaerdt/VanderSchoot een geheel nieuwe compositie geïnspireerd op Bohemian Rhapsody van Queen. Dit project komt tot stand in samenwerking met scenograaf Wikke van Houwelingen en filmmakers/beeldend kunstenaars Quirine Racké en Helena Muskens.

Boogaerdt/VanderSchoot
Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt richtten in 2001 het gezelschap Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) op. Sindsdien staat het duo voor beeldend, brutaal en bewegelijk theater over de worsteling met de wereld van vandaag. Spraakmakend en vernieuwend theater dat een unieke plek kent in het Nederlandse theateraanbod. Van 2013 t/m half 2016 maakte Boogaerdt/VanderSchoot deel uit van het artistieke team van Toneelgroep Oostpool. Daar ontwikkelden zij onder andere de serie Visual Statements en i.s.m. Susanne Kennedy de opera-installatie Orfeo (2015). Vanaf seizoen 2016-2017 is het makersduo werkzaam bij Theater Rotterdam. Naast de nieuwe serie Playground, ontwikkelen BVDS de komende jaren ook een aantal projecten i.s.m. met Susanne Kennedy bij de nieuwe Volksbühne Berlijn, in het programma van Chris Dercon. Deze producties zullen ook in Nederland te zien zijn.

Theater Rotterdam
Theater Rotterdam werkt met een ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. In de schouwburg presenteert Theater Rotterdam (inter)nationaal theateraanbod van excellente kwaliteit. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, interdisciplinair theater dat het verschil, de diversiteit en de veelvormigheid toont. Rotterdam is de bron én de brug naar andere wereldsteden. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam.

Selecteer een van de filters en klik op 'Toepassen' om het resultaat te zien

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!