bekijk de trailer

Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
20 mei 2016 - 29 mei 2016

Branden was in 2010 een van de absolute hoogtepunten in het theater en werd in 2012 en 2014 hernomen. Speciaal voor het afscheid van Alize Zandwijk spelen we de prachtige voorstelling nog één keer en met de volledige originele cast. Voor wie het nog niet heeft gezien heeft of nog een keer wil zien, koop nu je tickets voor het definitief te laat is.

Na zich jarenlang in stilzwijgen te hebben gehuld sterft Nawal Marwan (Fania Sorel). In haar nalatenschap vraagt zij haar kinderen, Jeanne (Esther Scheldwacht) en Simon (Nasrdin Dchar), op zoek te gaan naar hun dood gewaande vader en hun broer, van wiens bestaan ze eerder niet wisten. Met tegenzin beginnen Jeanne en Simon aan deze reis die hen voert naar hun eigen wortels, naar een land in oorlog in het Midden-Oosten.

Heden en verleden lopen in de voorstelling door elkaar heen. We volgen twee parallelle zoektochten: die van Nawal Marwan naar de zoon die ze bij zijn geboorte heeft moeten afstaan, en die van haar tweelingkinderen naar hun vader en broer. Langzaam maar zeker wordt hen allemaal een meedogenloze waarheid onthuld. 

Het stuk van schrijver Wajdi Mouawad is sinds de eerste Nederlandse opvoering in 2010 actueler dan ooit. De vragen die het stuk opwerpt zijn met de strijd in het Midden-Oosten alleen maar urgenter geworden: moeten we kwaad met kwaad vergelden? En is het in een onmenselijke situatie mogelijk je menselijk te blijven gedragen? Branden is een van de meest actuele stukken over oorlogsgeweld, terreur en – uiteindelijk - vergeving. Ondanks de ellende geeft het een troostrijk antwoord.

In Branden woedt een burgeroorlog ergens in het Midden-Oosten. Met verwoestende gevolgen voor slachtoffers en hun nageslacht. In het stuk wordt het publiek op zeer indringende wijze meegenomen naar de gevolgen van haat en geweld die generaties lang doorwerken. Maar ook naar de bevrijding daarvan. Mouawad maakt tot in de poriën voelbaar dat menselijkheid misschien wel het enige antwoord kan zijn op deze oneindige cyclus van vernietiging en haat. 

Decorontwerper
Thomas Rupert
Dramaturg
Liet Lenshoek
Kostuumontwerper
Sabine Snijders
Lichtontwerp
Marc Heinz
Muziekproductie
Oleg Fateev

Cast

Nieuws

Filmtip: Incendies (Branden)

Incendies is de verfilming van het toneelstuk van Wajdi Mouawad. Alize Zandwijk bracht in 2010 de Nederlandse versie Branden op het toneel. Incendies is op zaterdag 6 februari om 23.30 uur op NPO2 te zien. Branden komt nog eenmaal terug in mei 2016 in Zaal Ro Theater.

>
Lees meer / Deel

€ 3.600,00 voor New Dutch Connections

Afgelopen zondag 26 januari vond in het Ro Theater de laatste voorstelling plaats van Branden. Door de thematiek van de voorstelling en het feit dat een groot deel van de cast zijn of haar geboorteland ontvlucht is door oorlog, besloten de acteurs van Branden en het Ro Theater om de volledige kaartopbrengst van de laatste voorstelling te schenken aan de Stichting New Dutch Connections. 

>
Lees meer / Deel

"De reden waarom toneel ooit is uitgevonden"

Branden van het Ro Theater leidde in 2010 en de hernemingen in 2012 en 2014 tot grote emotie bij zowel bezoekers als pers. “Je blijft na afloop achter met een brok in je keel en het gevoel dat theater eindelijk weer ergens over gaat”, reageerde een theaterbezoeker toen zij de voorstelling zag. “Ik heb tranen op mijn wangen” zei Ursul de Geer. “De reden waarom toneel ooit is uitgevonden”, schreef de Groene Amsterdammer erover. Ruim 20.000 mensen bezochten deze aangrijpende voorstelling.

In 2010 werd Branden door het Nederlands Theater Festival en NRC Handelsblad uitgeroepen tot één van de beste voorstellingen en werd actrice Fania Sorel voor haar rol genomineerd voor de prestigieuze theaterprijs de Theo d'Or.

In 2010 werd het stuk verfilmd door regisseur Denis Villeneuve onder de titel Incendies, in 2011 vertoond op het International Film Festival Rotterdam.

De Canadees-Libanese Wajdi Mouawad (1968) vluchtte met zijn ouders voor de oorlog in Libanon, en kwam na jarenlange omzwervingen terecht in Canada. De ervaringen uit zijn kindertijd spelen een grote rol in zijn werk. Een aanval op een bus met voornamelijk Palestijnen wordt over het algemeen als aanleiding gezien voor het uitbreken van de burgeroorlog in Libanon. Mouawad was als zesjarige ooggetuige van deze aanval. Deze brandende bus neemt een centrale plaats in in Branden. Over het schrijven van dit stuk zegt hij: ‘ik wist alleen dat ik het toneel wilde zien als plek van genadeloze troost.’

Meegewerkt aan de originele productie 2010

vertaling Tom Kleijn
productie 
Hanneke Wolthof, Ad van Mierlo
regieassistentie Karin Netten
tekst- en stemcoach Eric Hermans
techniek Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Sidney van Geest, Peter Leeuwenburgh, John Thijssen (coördinatie)  
kleden Erik Bosman
kap en grime Leo Maliepaard, Cynthia van der Linden (coördinatie) 
uitvoering kostuums Erik Bosman, Karin van der Leeuw, Roelie Westendorp (coördinatie) 
marketing Gerlinde Bolt

Recensies

“Een groots, episch toneelstuk, opgezet als zoektocht naar de oorsprong van geweld en haat. Alize Zandwijk brengt Branden bij haar Ro Theater in een duizelingwekkende, bedwelmende regie, geïnspireerd door Mouawads barokke taal.”

Kester Freriks Kester Freriks
★★★★ NRC Handelsblad

“En dan (...) is er het prachtige spel van Fania Sorel als Nawal. Ze schakelt van wanhoop naar woede, van liefde naar afkeer, van waanzin naar wijsheid. Zo draagt ze deze krachtige, universele voorstelling, die beslist gezien moet worden.”

Karin Veraart Karin Veraart
★★★★ Volkskrant

“Branden is een gruwelijk mooie levensles. Het is een keihard en rauw verhaal met trekken van een Griekse tragedie, maar ook een knap gecomponeerd sprookje vol poëtisch klinkende wijsheden, hoop en liefde.”

Maaike Staffhorst Maaike Staffhorst
★★★★★ De Telegraaf

“Hier is toneel ooit voor uitgevonden”

Loek Zonneveld Loek Zonneveld
Groene Amsterdammer

“Alize Zandwijk, een van de interessantste regisseurs van het moment.”

Marijn van der Jagt Marijn van der Jagt
Vrij Nederland

“Wat is dit mooi,wat is dít mooi. Ik heb nog nooit zoiets gezien, het is zo prachtig gedaan. Ik heb tranen op mijn wangen….De ogen van Fania Sorel zal ik nooit meer vergeten.”

Ursul de Geer Ursul de Geer
Opium TV

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan

Geweldige voorstelling met fantastisch spel. Ik kende het verhaal en was erg verrast hoe dit werd verteld met jullie decor. Mooie vondsten!

5 sterren

Helen

Geweldig en indrukwekkend. 2 uur en drie kwartier op het puntje van mijn stoel gezeten.

5 sterren

F.A.M.Pannekoek

Wauw, heel heftig, heel intens, heel erg genoten. Kom nog maar een keer terug :-)

5 sterren

Terry

Onze zitplaatsen op rij 1maakten de voorstelling nog emotioneler en intenser dan die al is. Gruwelijk, zo mooi en zo naar in afloop.

5 sterren

Marc

Prachtig, indrukwekkend, emotioneel. Heel blij dat ik bij de allerlaatste voorstelling kon zijn.

5 sterren

Karin

Indrukwekkende voorstelling. Was er aan het eind stil van. Blij dat ik deze voorstelling nog heb kunnen zien

5 sterren

Fernanda dos Reis

Mooie voorstelling, met zeer goede acteurs, mooi gebruik gemaakt van het decor, met een gruwelijk verhaal, wat toch heel mooie momenten laat zien.

4 sterren

Ria Bikker

Heftig onderwerp, intens en geweldig gespeeld. Dit raakt je ziel. Dit zouden veel meer mensen moeten zien. Het helpt je relativeren.

5 sterren

Sjaak Roos

Fantastisch!!! Indrukwekkende acteurs, prachtig verhaal en ingenieus decor. Elke minuut heb ik genoten, gedenkwaardige voorstelling!

5 sterren

Monique van den Heuvel Monique van den Heuvel

Voor de derde keer Branden gezien en het was weer indrukwekkend. Heftig maar zeer genoten. Bedankt Alize voor al je prachtige voorstellingen !

5 sterren

Loes

Ik wilde deze voorstelling al heel lang een keer zien, zondag 29 mei was het zo ver. Fantastisch was het! Zo goed gespeeld, schitterend verhaal.

5 sterren

Fred

Wat mij betreft was dit de mooiste, en de indrukwekkendste voorstelling van dit seizoen! In één woord prachtig!

5 sterren

wijbrand boon

Diepe buiging voor het indringende verhaal en de ontroerende vertolking. Kwam hard binnen. Vooral het spel van Sorel en Scheldwach heeft mij geroerd

5 sterren

Miriam Francisca Miriam Francisca

Ongelofelijk! Ik had de film (gebaseerd op dit stuk) al gezien, dus het verhaal was bekend, toch maakt het een enorme indruk. Sorel was magnifiek!

5 sterren

Peter

Wanneer geef je iets een 10? Als alles onderdelen perfect is: de muziek, het decor, alle rollen maar toch vooral Sorel en het schitterende verhaal.

5 sterren

Olivier Fock

Wat was dit mooi Wat was dit heftig. Wat was dit triest. Drie zakdoeken was echt te weinig. Dank voor deze voorstelling. De kop in de sterren, altijd

5 sterren

Lonneke Smit Lonneke Smit

Prachtige voorstelling, kende de film, dus ik wist wat er ging komen, maar werd er toch weer helemaal in mee gezogen, Vormgeving ook heel bijzonder.

5 sterren

Coby Hoekstra

Werkelijk prachtig spel van alle spelers, ontroerend, stemt tot nadenken. Fabelachtig mooi gespeeld. Chapeau RO theater en je spelers en makers.

5 sterren

Jeannette Deurloo

Lees alle recensies van het publiek (18)

Branden

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!