Agenda

 • Woensdag 10 januari 20:15

  Tickets

  Rotterdam TR Witte de With

 • Donderdag 11 januari 20:15

  Tickets

  Rotterdam TR Witte de With

 • Vrijdag 12 januari 20:00

  Tickets

  Haarlem Toneelschuur & Filmschuur

 • Zaterdag 13 januari 20:00

  Tickets

  Haarlem Toneelschuur & Filmschuur

 • Vrijdag 19 januari 20:30

  Tickets

  Amstelveen Schouwburg Amstelveen

We hebben de echo nodig, anders verhongeren we.


Een verbeten filosoof krijgt eindelijk waardering voor zijn werk. Als hij een doctoraat mag ontvangen, wordt hij geconfronteerd mijn zijn isolement en zijn haat voor de wereld, de mens en zichzelf.

In De Wereldverbeteraar zien we een filosoof die teruggetrokken leeft in zijn huis, samen met een vrouw. Ooit heeft hij een wetenschappelijk traktaat geschreven ter verbetering van de wereld en vandaag ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat van zijn oude universiteit. De voorbereidingen voor de ceremonie worden getroffen.

Maar het gaat slecht met hem, hij is verbitterd. Jarenlang werd hij genegeerd en vergeten, maar nu is er dan eindelijk erkenning. Ook lichamelijk is hij zwaar in verval. De wereldverbeteraar bestaat alleen nog maar in zijn hoofd: daar in de diepte van zijn denken, in een donker ravijn, raast een stroom van woorden en gedachten. Een hartstochtelijke tirade tegen de gehele wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

De Wereldverbeteraar is een herneming van een productie die Erik Whien in 2016 bij Toneelschuur Producties veel lof opleverde. Sanne den Hartogh (De Vloer Op, A’dam – E.V.A.) ontving voor zijn vertolking een nominatie voor de Louis D’Or.

Erik Whien over De Wereldverbeteraar


“Bernhard schreef een genadeloos eerlijke studie naar de mens, in het bijzonder de denkende mens. In onze voorstelling proberen we door te dringen tot de kern van het stuk, ontdaan van alle ruis. Geen woonkamer, geen spullen, maar de binnenkant van een hoofd. Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken, maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol, en lopen we vast. De Wereldverbeteraar is een weergaloos stuk. Het is ontroerend om te zien hoe deze man steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede en zijn onmogelijkheid contact te maken. Eigenlijk beschrijft Bernhard een universele angst van de mens: de angst om alleen te zijn, om alleen achter te blijven.”

Creatives

Dramaturg
Rob Klinkenberg
Geluidsontwerp
Wessel Schrik
Kostuumontwerper
Rebekka Wörmann
Lichtontwerp
Casper Leemhuis
Schrijver
Thomas Bernhard
Scriptadvies
Suzan Boogaerdt
Vertaler
Hans W. Bax
Vormgever
Julian Maiveld

Cast

 • Sanne den Hartogh

  Sanne den Hartogh

  Acteur

Erik Whien en Theater Rotterdam

Erik Whien is één van de vaste makers van Theater Rotterdam, het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Theater Rotterdam werkt met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs en choreografen en leidt de nieuwste generatie theatermakers op. In onze schouwburg presenteren we (inter)nationaal theateraanbod van excellente kwaliteit. Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen, en gebruiken. Theater Rotterdam is ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. 

De Wereldverbeteraar is een co-productie met Toneelschuur Producties

Recensies

Er zijn momenteel nog geen recensies over deze voorstelling.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
De wereldverbeteraar Datums & tickets