Archief

Deze voorstelling heeft gespeeld van:
22 september 1998 - 29 november 1998

Nachtasiel kende na de première in 1998 een succesvolle speelperiode in het Ro theater, gevolgd door internationaal succes in het daaropvolgende seizoen 1999/2000. Nachtasiel werd uitgenodigd voor het Edinburgh International Festival en de prestigieuze Wiener Festwochen. In Edinburgh werd Alize Zandwijk voor haar regie bekroond met een Herald Angel Award for Excellence: “No-one ever said Maxim Gorki's turn-of-the-century drama was a romantic vision of the destitute, but Alize Zandwijk's staging for Rotterdam's Ro Theatre strips it back to its painful extremes” (The Herald). In Wenen riep de pers de voorstelling unaniem uit tot een van de hoogtepunten van het festival. Festivaldirecteur Luc Bondy nodigde Alize Zandwijk naar aanleiding van de voorstellingen in Wenen uit voor het maken van een co-productie. 

In een kelder die op een spelonk lijkt, leeft een bont gezelschap van werklozen, sukkelaars, dieven en vagebonden samen. Een groep uitgestotenen en dolenden, afgezakt tot de bodem van hun bestaan. Angst, eenzaamheid, depressie, verdriet en pijn worden ondergedompeld in onmachtig geredeneer, in dromen, in drank, in leugens en apathie. Toch blijft het verlangen naar iets anders in hen branden.

 

Auteur
Maxim Gorki
Dramaturgie/scriptbegeleiding
Herman Gilis
Kostuumontwerper
Roelie Westendorp
Lichtontwerp
Wim Bechtold
Vertaler
Tom Kleijn
Vormgever
Thomas Rupert

Cast

Achtergrondinformatie

Maxim Gorki schreef Nachtasiel – de oorspronkelijke titel is ‘Na Dnje’ wat letterlijk ‘Op de bodem’ betekent - in 1902. Hij kende de verschoppelingen omdat hij jaren onder hen geleefd had. Hij kende hun ellendige levensomstandigheden, maar ook hun adel: "Ook de 'verloren mens', gebonden aan zijn hartstochten moet weten, dat hij afgedwaald is, dat het ware leven ergens ligt, dat het geluk en de ware liefde ergens moeten zijn. Het verlangen naar menselijkheid en geluk moet het mensdom blijven bezielen." Gorki's humanisme tempert de hardheid en uitzichtloosheid.

Honderd jaar later, anno 2000, kent de samenleving nog steeds zijn onderkant. Ontdaan van Gorki's romantisering en idealisering ensceneert Alize Zandwijk een eigen bewerking die zonder commentaar toont hoe ieder op zijn eigen wijze probeert te overleven. Theatraliteit en brute realiteit gaan daarbij hand in hand. 

 

Meegewerkt aan productie: 

productie Liesbeth le Cessie, Bram de Ronde
techniek John Thijssen, Jos Koedood, Yannis Filippas, Jaap Toet, Dennis van Geest, Kiek Groendijk, Holger Breek, Arjen Mulder
kap/grime Cynthia v/d Linden, Hanneke v. Roon
kleder Jacqueline de Maat
castingadvies Hans Kemna
met dank aan Pol Dehert

Recensies

“Bizar en ontroerend (…) oerkomisch en om te huilen zo treurig.”

Hanny Alkema Hanny Alkema
Trouw

“Een spectaculaire voorstelling met verrassende details (..) bijna documentair levensecht.”

Eddy Geerlings Eddy Geerlings
Algemeen Dagblad

“Een krachtige, kleurrijke, afwisselende en oorspronkelijke productie.”

De Telegraaf De Telegraaf
.

Wat vond jij van de voorstelling?

Login met Facebook

 of 
Doorgaan
Nachtasiel

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!

Hallo!

Wist je al dat Theater Rotterdam een gloednieuwe website heeft? Ro Theater is namelijk gefuseerd met Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam tot Theater Rotterdam.

Nog even geduld, binnen enkele ogenblikken opent de site van Theater Rotterdam in een nieuw venster.

Laat me die nieuwe website zien! Laat me de oude website zien

Doei!