Urland

Het begon allemaal in 2010 in een kelder in Bierbeek, België. Na de koppen te hebben kaalgeschoren, betraden de vier mannen van URLAND dat jaar voor het eerst als collectief het podium.  De Gabber Opera was hun eerste kaskraker. Wat volgde is geschiedenis. Het performance collectief, bestaande uit Ludwig Bindervoet, Jimi Zoet, Thomas Dudkiewicz en Marijn Alexander de Jong, laat zich inspireren door technologische ontwikkeling, wereldliteratuur en hedendaagse beeldcultuur. De voorstellingen zijn beeldende, muzikale en fysieke performances over universele thema’s.

Interview Urland over zichzelf en hun werk (mei 2017).

Ludwig, Jimi, Thomas en Marijn leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht. Sinds de oprichting in 2010 heeft URLAND in binnen- en buitenland opgetreden, in clubs en theaters maar ook op festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole. Sinds 2013 is de groep verbonden aan Productiehuis Rotterdam in de vorm van een meerjarig begeleidingstraject. Tijdens deze samenwerking heeft URLAND de Internettrilogie gebracht waarmee het de opkomst, expansie en grenzeloze belofte van het internet onderzoekt.

In 2014 werd het werk van Urland bekroond met de Henriëtte Hustinxprijs. Ook ontvingen ze twee nominaties voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs: in 2015 voor de voorstelling EXPLORER/Prometheus Ontketend en het jaar erop voor Bedtime Stories, een solovoorstelling van Thomas Dudkiewicz.

Seizoen 2017/18

De jongens van Urland beginnen het seizoen met een technische parade, het Genie Ballet, tijdens de openingsmaand van Theater Rotterdam in september.

How Thomas came to rule the world een nieuwe voorstelling van Urland is van 14 tot en met 17 november 2017 te zien. Thomas gaat op zoek, door de krochten van het brein en het voorstellingsvermogen, naar een nieuw bewustzijn. Om uit te stijgen boven het hier en nu - in het hier en nu - om het beste te maken van het hier en nu.

Met het Gilgamesj-epos als grondbeginsel, brengen ze van 27 februari tot en met 2 maart 2018 de voorstelling UrZe stichten een Dictatuur van Performance, één die ook met henzelf afrekent.

Buiten deze producties voor Theater Rotterdam zijn Marijn, Thomas, Ludwig en Jimi ook in andere producties te zien. Zo werken ze mee aan de kerstmusical van de Toneelschool Amsterdam en brengt Jimi een solo samen met Nastaran Razawi Khorasani.

De website van Urland: urland.nl